Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det är bra med snö i Moratrakten och det bäddar för fina förhållanden till Moraloppet som avgörs lördag 19 januari. FOTO: Tomas Bredberg.
Det är bra med snö i Moratrakten och det bäddar för fina förhållanden till Moraloppet som avgörs lördag 19 januari. FOTO: Tomas Bredberg.

Fina förhållanden inför Moraloppet

Lördag 19 januari är det dags för ett av Sveriges större seedningslopp inför Vasaloppet - Moraloppet.
– Vi har bra med snö och det förväntas komma lite mer innan loppet, berättar IFK Mora SK:s ordförande Tomas Bredberg.

Moraloppet har start i Oxberg och den 44 kilometer långa banan följer samma sträcka som Halvvasan fram till Hemusområdet. Vid slutdelen på banan åker man in på Mora skidstadion och gör en en sväng ut på den så kallade Lönnelidslingan innan man kommer tillbaka till stadion och upploppet.

Banskiss över de två sista kilometerna på Moraloppet.
Banskiss över de två sista kilometerna på Moraloppet.

– Under torsdagen körde vi spår och packade full bred på stora delar av banan. Det är bra med snö och enligt prognos väntas cirka en decimeter snö fram till onsdag nästa vecka, informerar Bredberg.

Vasaloppsorganisationen jobbar med olika delar av hela Vasaloppssträckningen där det i skrivande körs ut snö på några sträckor. Se full status nedan.

Det är med andra ord bäddad för riktigt fina förhållanden och fina spår till Moraloppet.

– Loppet är seedningsgrundande för Tjejvasan och Vasaloppet och det gäller både motions- och tävlingsklass, påminner Bredberg.

Förra året lockade loppet närmare 1000 deltagare. Snabbast då var Fredrik Byström, Orsa SK/Lager 157 Ski Team och Emilia Lindstedt, Falun Borlänge SK. Båda åkarna har slutat på elitnivå så det blir nya vinnare på årets lopp.

Topptrion i herrklassen på Moraloppet 2018: Ludwig Tärning tvåa, Fredrik Byström etta och Andreas Svensson trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Topptrion i herrklassen på Moraloppet 2018: Ludwig Tärning tvåa, Fredrik Byström etta och Andreas Svensson trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Här kommer prognosen inför kommande helg den 12–13 januari gällande hela Vasaloppssträckningen:

Sälen (Berga By) – Smågan 11 km: Packad natursnö - preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Prepareras 11/1.

Smågan – Mångsbodarna 13 km: Packad natursnö preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Prepareras 11/1.

Mångsbodarna - Risberg 10 km: Packad natursnö preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 9/1.

Risberg – Evertsberg 13 km: Packad natursnö preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 9/1.

Evertsberg – Vasslan 7 km: Packad natursnö preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 9/1.

Startplats Oxberg – Vasslan 9 km: Packad natursnö, preparerat med spårkälke och packrulle vilket ger möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 10/1.

Vasslan – Oxberg 8 km: Packad natursnö, preparerat med spårkälke och packrulle vilket ger möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 10/1.

Oxberg– Hökberg 5 km: Packad natursnö, preparerat med spårkälke och packrulle vilket ger möjlighet för skejt och klassisk åkning. Preparerades den 10/1.

Hökberg – Lädebacken 3 km: Packad natursnö - preparerat med pistmaskin och ger då möjlighet för skejt och klassisk åkning. Prepareras 11/1.

Lädebacken (1 km norr om Läde)– Läde (slaktladan)1 km: här kan det saknas snö för preparering, utifrån att vi kommer att fortsätta vår utkörning av konstsnö kommande vecka. (ta då av skidor och gå)

Läde(slaktladan) - Eldris 5 km: Konstsnö, preparerat med pistmaskin med möjlighet för skejt och klassisk åkning. Prepareras den 11/1.

Eldris – Mora skidstadion 6 km: Konstsnö, preparerat med pistmaskin med möjlighet för skejt och klassisk åkning. (Preparering sköts av Mora Kommun) Prepareras den 11/1.

Mora skidstadion – Mora 3 km: Packad natursnö och prepareras troligen med pistmaskin med möjlighet för skejt och klassisk åkning. (Preparering sköts av Mora Kommun) Prepareras den 11/1.

 

 

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...