Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På Offerdalspropagandan kommande lördag kommer några utvalda ungdomsklasser få sina skidor gemensamt preparerade - utan fluor. FOTO: Offerdals SK.
På Offerdalspropagandan kommande lördag kommer några utvalda ungdomsklasser få sina skidor gemensamt preparerade - utan fluor. FOTO: Offerdals SK.

Valla lika och hållbart – Offerdals SK går i bräschen för ny metod

Offerdals SK tar initiativet till enkel, hållbar och jämlik skidvallning i samband med den nationella tävlingen Offerdalspropagandan den 19 januari.
Under projektet ”VallaLika” kommer utvalda åldersgrupper att få sina skidor gemensamt preparerade av samma vallateam oavsett föreningstillhörighet.

Giftiga flourämnen i vallningsprodukter har debatterats flitigt senaste åren, där forskare ser risker för cancer, fosterskador och nedsatt reproduktionsförmåga i miljöer med flourvallning. Norska skidförbundet har tagit beslut att förbjuda flourvallning för ungdomsåkare.

Nu tar Offerdals SK vallningen ett steg längre och som första skidklubb i Sverige erbjuds åkare hållbar och lika vallning i samband med Offerdalspropagandan.
Pilotprojektet går under namnet ”VallaLika” och innebär att åkare under tävlingen får sina skidor vallade av ett gemensamt serviceteam bestående av representanter från vallatillverkarna STAR och Swix samt vallare från Offerdals SK och ytterligare fyra föreningar i Jämtlands län.

– Vi gör det här för vi vill vara en aktiv partner i utvecklingen av längdskidsporten mot en en hållbar, jämlik och enkel väg att tävla på skidor. Längdskidåkning ska förknippas med hälsa och sundhet inte giftiga vallor, säger Bert-Ola Bångman, projektledare Offerdals SK.

Under tävlingen får 13- och 18-åringar sina skidor vallade av ett VallaLika-team. Det innebär att åkarna lämnar ifrån sig sina skidor en timma före start till ett gemensamt serviceteam som sköter all vallning, såväl fästvalla som glid. Skidorna hämtas 30 minuter före start och då görs också eventuell förbättring av fäste, efter test av åkarna.

– Offerdalspropagandan är tävling i klassisk stil och vi börjar utveckla metoden med lika vallning med två åldersklasser. Därefter kommer vi att gemensamt med åkarna och VallaLika-teamet utvärdera resultatet och metoden. Projektet ger oss kunskap om omfattning för nästa steg som är att tillhandahålla lika valla för alla, säger Bert-Ola Bångman.

Istället för att valla bjuds nu föräldrar och tränare på kaffe och kan ägna tiden åt att heja på åkarna.

Vallaleverantörerna STAR och Swix välkomnar utvecklingen mot hållbar och lika vallning.

– Vi har redan tagit fram vallor som ersätter det omdiskuterade flouret och som fungerar lika bra. Det här ger oss en möjlighet att synliggöra de bra vallor som nu finns på marknaden för fler aktiva. Att göra skidåkningen enklare för föräldrar och barn kommer underlätta rekryteringen till idrotten, säger Mikael Andersson på Swix.

Offerdalspropagandan lockar cirka 300 startande och i år blir det utvalda grupper som får sina skidor vallade – lika för alla.

– Det här pilotprojektet kommer att ge svar på när vi kan ha en metod framme som gör det möjligt att erbjuda alla åkare lika och hållbar vallning, hur arbetsformen för att göra detta möjligt ska se ut, säger Bert-Ola Bångman.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...