På Offerdalspropagandan kommande lördag kommer några utvalda ungdomsklasser få sina skidor gemensamt preparerade - utan fluor. FOTO: Offerdals SK.

På Offerdalspropagandan kommande lördag kommer några utvalda ungdomsklasser få sina skidor gemensamt preparerade - utan fluor. FOTO: Offerdals SK.

Valla lika och hållbart – Offerdals SK går i bräschen för ny metod

Offerdals SK tar initiativet till enkel, hållbar och jämlik skidvallning i samband med den nationella tävlingen Offerdalspropagandan den 19 januari.
Under projektet ”VallaLika” kommer utvalda åldersgrupper att få sina skidor gemensamt preparerade av samma vallateam oavsett föreningstillhörighet.

Giftiga flourämnen i vallningsprodukter har debatterats flitigt senaste åren, där forskare ser risker för cancer, fosterskador och nedsatt reproduktionsförmåga i miljöer med flourvallning. Norska skidförbundet har tagit beslut att förbjuda flourvallning för ungdomsåkare.

Nu tar Offerdals SK vallningen ett steg längre och som första skidklubb i Sverige erbjuds åkare hållbar och lika vallning i samband med Offerdalspropagandan.
Pilotprojektet går under namnet ”VallaLika” och innebär att åkare under tävlingen får sina skidor vallade av ett gemensamt serviceteam bestående av representanter från vallatillverkarna STAR och Swix samt vallare från Offerdals SK och ytterligare fyra föreningar i Jämtlands län.

– Vi gör det här för vi vill vara en aktiv partner i utvecklingen av längdskidsporten mot en en hållbar, jämlik och enkel väg att tävla på skidor. Längdskidåkning ska förknippas med hälsa och sundhet inte giftiga vallor, säger Bert-Ola Bångman, projektledare Offerdals SK.

Under tävlingen får 13- och 18-åringar sina skidor vallade av ett VallaLika-team. Det innebär att åkarna lämnar ifrån sig sina skidor en timma före start till ett gemensamt serviceteam som sköter all vallning, såväl fästvalla som glid. Skidorna hämtas 30 minuter före start och då görs också eventuell förbättring av fäste, efter test av åkarna.

– Offerdalspropagandan är tävling i klassisk stil och vi börjar utveckla metoden med lika vallning med två åldersklasser. Därefter kommer vi att gemensamt med åkarna och VallaLika-teamet utvärdera resultatet och metoden. Projektet ger oss kunskap om omfattning för nästa steg som är att tillhandahålla lika valla för alla, säger Bert-Ola Bångman.

Istället för att valla bjuds nu föräldrar och tränare på kaffe och kan ägna tiden åt att heja på åkarna.

Vallaleverantörerna STAR och Swix välkomnar utvecklingen mot hållbar och lika vallning.

– Vi har redan tagit fram vallor som ersätter det omdiskuterade flouret och som fungerar lika bra. Det här ger oss en möjlighet att synliggöra de bra vallor som nu finns på marknaden för fler aktiva. Att göra skidåkningen enklare för föräldrar och barn kommer underlätta rekryteringen till idrotten, säger Mikael Andersson på Swix.

Offerdalspropagandan lockar cirka 300 startande och i år blir det utvalda grupper som får sina skidor vallade – lika för alla.

– Det här pilotprojektet kommer att ge svar på när vi kan ha en metod framme som gör det möjligt att erbjuda alla åkare lika och hållbar vallning, hur arbetsformen för att göra detta möjligt ska se ut, säger Bert-Ola Bångman.

 

Senaste nyheterna

Emilie Fleten och Tord Asle Gjerdalen i mål på Årefjällsloppet. Nu har Gjerdalen värvat Fleten till sitt lag, Team XPND Fuel of Norway. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Fleten till Gjerdalens team

Emilie Fleten tävlade i vintras för Team Koteng men hade anbud från flera långloppslag inför Visma Ski Classics säsong XII. Valet föll på Tord Asle Gjerdalens Team XPND Fuel of Norway. – Målet är att...
Vi gratulerar Norge på 17 maj. FOTO: Bilden på Johannes Hösflot Kläbo. Bildbyrån.

Grattis på dagen Norge!

Idag gratulerar vi vårt grannland Norge på landets nationaldag, den 17 maj. Norge som är landet där invånarna mer eller mindre föds med skidor på fötterna. Vi svenskar imponeras över hur många starka ...
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas har lagt träningsplanen inför vinterns OS i Peking. Här är Lukas med Linn Persson och Mona Brorsson. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Skidskyttarnas träningsplan för OS-säsongen är klar

Träningssäsongen är i full gång för det svenska skidskyttelandslaget på hemmaplan i Östersund och planen för hela sommar- och höstperioden är nu satt. Det stora målet inför säsongen 2021/2022 är give...