Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Johansson och Pontus Nordström har tagit varsin krokig väg till långloppseliten och tävlande i Visma Ski Classics. Bilden är från Grönklittspremiären i höstas där duon hade en intern kamp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Marcus Johansson och Pontus Nordström har tagit varsin krokig väg till långloppseliten och tävlande i Visma Ski Classics. Bilden är från Grönklittspremiären i höstas där duon hade en intern kamp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Skidgymnasium inte enda vägen till skideliten

Nästan alla svenska elitåkare har tagit vägen via skidgymnasium till livet som elitåkare på seniornivå.
Men det finns några få undantag.
Två av Sveriges bästa långloppsåkare: Marcus Johansson, Ulricehamns IF/Lager 157 Ski Team och Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke hör till dessa.

Det är inget måste att gå vägen via skidgymnasium för att få en internationell karriär som skidåkare. Det är västgöten Marcus Johansson, 28 och upplänningen Pontus Nordström, 26, bevis för.

Vi tog ett snack med Marcus och Pontus strax innan säsongen drog i gång när Visma Ski Classics hade presskonferens i Stockholm.

Markus, känner du att du tagit kliv inför den här vintern?
– Det känner jag absolut att jag har. Det har jag känt innan också men det är ju så att det är många som tar kliv hela tiden. Går man tillbaka fyra år så är det en sjuk skillnad, säger Markus och fortsätter;

– Jag försöker jobba på mina svagheter.

Vilka bitar är det?
– Framförallt den höga farten på platten. Det har inte varit min grej, jag vill ha lite mer kuperat. Men jag har blivit bättre. Det kunde man se på Klarälvsloppet på rullskidor i höstas. Jag blev ändå fyra där.

Rullskidor var ändå det som Markus först visade upp sig på i en hög nivå. Men då handlade det om rullskidvärldscupen och snabba tävlingshjul där Ulricehamnsåkaren vann totala världscupen 2014.

Vintern 2014/2015 blev första vintern med fullt fokus på långlopp då Marcus blev en del av Lager 157 Ski Team.

Är det något eller några lopp som är i speciellt fokus för dig i vinter?
– Jag satsar framförallt på en jämn säsong men jag ska försöka vara snäppet vassare på Marcialonga och Vasaloppet. Det är lopp som passar mig ganska bra. Marcialonga kändes väldigt bra i vintras.

Marcus blev fin nia på Marcialonga i vintras som andre svensk precis bakom lagkompisen Anton Karlsson. Bästa placeringen på Vasaloppet hittills är en 15:e plats 2016.

Vi backar lite i tiden. Marcus tävlade inte på elitnivå förrän en bit upp i 20-årsåldern.

– Jag började åka skidor när jag var nio år och åkte Kalle Anka och Folksam. Sen blev det mer att jag spelade fotboll. Då blev det så att det var kul att åka och tävla på skidor ibland. Jag hoppade över skidsatsningen under gymnasietiden och spelade fotboll i Hössna IF fram till jag var 22.

– Sen steppade jag upp skidsatsningen lite varje år. När jag kom med i teamet så hade jag slutat med fotbollen.

Hade du kunnat tänka dig den här utvecklingen?
– Jag åkte Öppet spår när jag var 18 år. Då hade jag åkt skidor bara två gånger innan den vintern. Det blev en tuff utmaning. Jag grät på slutet och tänkte ”aldrig mer”. Men sen gick det en vecka och så hade jag anmält mig till Vasaloppet.

– Jag hade 5.25 på Öppet spår och sen 5 timmar på Vasaloppet året efter. Sen kapade jag ungefär 25-30 minuter några år i rad. Det var roliga år. Det är kul att ha den bakgrunden, att jag stått där bland alla andra och inte varit så väl förberedd.

Markus drömmer om att en gång vinna Vasaloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Markus drömmer om att en gång vinna Vasaloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Du kanske har mer förståelsen för hur den ”vanlige” Vasaloppsåkaren har det?
– Ja, det tror jag att jag har.

– Sen är det egentligen Vasaloppet som drivit mig vidare på skidor. Jag gillar den utmaningen.

– Eftersom jag inte gått på skidgymnasium så har jag inte lärt mig hur jag ska träna. Jag har mycket gått min egen väg och sen lyssnat på folk och försökt snappa upp saker. Det är lite som motionärerna gör.

– Nu är det roligt att få vara med och slåss mot de bästa.

Hur är planen framåt. Ser du dig själv satsa många år framåt?
– Nu så känner jag så. Så länge jag känner att jag utvecklas och är motiverad så är det inga problem.

Har du något drömmål i framtiden?
– Vasaloppet så klart. Det är drömmen att få vinna det loppet någon gång.

Om Marcus har utvecklats mycket själv så har han också känt av utvecklingen i långloppscirkusen.

– Konkurrensen hårdnar för varje år. Sen jag började åka Ski Classics så har det hänt mycket. Till en början kom man långt fram bara man kunde staka loppen. Nu stakar alla var som helst hur länge som helst.

Pontus Nordström har gjort ett imponerade skutt i skidkarriären de senaste åren. Från att vara en anonym åkare i Uppland till en del av Team Serneke.

– Jag har ju alltid åkt skidor men skidgymnasium gick jag inte på. Jag var dålig som ungdomsåkare och junior, säger Pontus och fortsätter;

– Jag tävlade hela tiden som ungdom sen blev det mindre som junior. Jag åkte nån enstaka cuptävling och jag tror det var ett av fyra möjliga JSM jag var med på.

Långlopp passade Pontus bättre och där kom också resultaten. Han har pappa Ulf Jansson att brås på, många gånger bäste upplänning i Vasaloppet och fortfarande snabb i spåret.

– När jag började åka långlopp så hängde jag med lite grann. Så det blev det kul att kanske hänga med i tre kilometer i alla fall. Sen hängde man med längre och längre och längre.

I vintras var Pontus det stora utropstecknet på den svenska långloppsscenen och han vann hela den svenska långloppscupen, Skistart.com Ski Challenge, och tog tre delsegrar.

Träningsmässigt. Hur har utvecklingen varit där?
– Det är väl tre år nu som jag har tränat mycket. Innan det tränade jag väl ändå skapligt bra men då var det inte för att komma till den här nivån, berättar Pontus.

Vad var det som blev avgörande för att du valde att satsa hårdare?
– Svår fråga men jag tycker om att träna och åka skidor. De var ett tag när jag försökte kombinera att plugga heltid och åka skidor. Då var det inget som gick riktigt bra och då bestämde jag mig för att hoppa av skolan och gör ett hundraprocentigt försök. Det var nånstans kring 2015.

Pontus har gjort snabba framsteg som långloppsåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Pontus har gjort snabba framsteg som långloppsåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur får du det att gå ihop. Jobbar du något?
– Jag jobbar men bara lite. Lite på våren och sen kanske bara ett par dagar i månaden.

Vad gör du då?
– Rörmokare i farsans företag. Så jag får ju komma och gå som jag vill.

Vad har det betytt att komma med i Team Serneke?
– Det var ett mål jag hade att försöka ta mig i i något team. Jag trodde kanske inte att det skulle bli så här tidigt men det gick ju så pass bra i vintras. Det har gjort jättemycket i sommar med alla läger och träningen med gänget.

Har träningen för dig stegrats mycket inför den här säsongen?
– Ja, det har det gjorts.

Du är inte rädd att det blivit för mycket?
– Jag har kunnat balansera det bra. Ambitionen är att öka ännu mer framåt. Det har funkat bra. Jag har inte blivit sjuk något oftare eller så.

Vad är målen den här vintern?
– Det är ju lite svårare nu när jag ska åka Ski Classics fullt ut. Men om man tar det från förra året så var jag 34:a som bäst. Det lär jag ju förbättra. Absolut.

34:a blev han på Ski Classics-finalen Ylläs-Levi. Pontus fick kliva in i Team Serneke från och med Vasaloppet i vintras. Nu väntar en hel säsong på långloppstouren.

Siktar du på en toppform på till exempel Vasaloppet eller vill du ha en jämn nivå över vintern?
– Jag åker hellre en jämn bra vinter en bra på något enstaka lopp.

Markus och Pontus finns på start när Visma Ski Classics rullar vidare med La Diagonela i Schweiz på lördag. Tävlingen sänds på Kanal 9 med start 09.10.

 

Siste nyheter

Vasaloppet lanserar nu Hemmavasan 2020 när man inte kan arrangera Vasaloppets sommarvecka. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet lanserar Hemmavasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp Ultravasan, kommer inte att kunna genomföras på plats i Vasaloppsarenan. –...