Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En glad och förväntansfull Ebba Andersson dagen innan världscupen drar igång i Ulricehamn. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
En glad och förväntansfull Ebba Andersson dagen innan världscupen drar igång i Ulricehamn. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Ebba ser fram emot publikstödet i Ulricehamn

Världscupen är tillbaka i Ulricehamn och de svenska åkarna ser fram emot ett härligt publikstöd, precis som 2017.
Då var inte vinterns succéåkare Ebba Andersson med. Men Ebba har hört snacket om hur det var den gången.
– Det blir spännande men det gäller nog att inte ryckas med alltför mycket av det, säger Ebba.

För två år sedan var Ebba på JVM när världscupen gästade Ulricehamn. Nu kommer hon hit som en stor publikfavorit efter alla starka insatser så här långt i vinter.

– Jag har höga förväntningar på publikstödet. Jag hoppas det ska bäras oss runt banan. Det blir verkligen värdefullt med publikens hejarop, säger den 21-åriga Sollefteåtjejen.

Du har hört mycket om hur det var sist?
– Ja, men jag vet inte riktigt hur det kommer att bli i verkligheten. Det blir spännande men det gäller nog att inte ryckas med alltför mycket av det.

– Det gäller att ha fokus på det man ska göra och hålla sig till det trots att det är hur många som helst som skriker ens namn och hejar på en.

Vad säger du om banan nu när du testat den?
– Jag blev väldigt positivt överraskad. Den är jättefin och det bjuds på några tuffa stigningar och däremellan är det böljande fin skidåkning.

Ebba under test av världscupbanan i Ulricehamn på fredagen. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
Ebba under test av världscupbanan i Ulricehamn på fredagen. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Ebba har radat upp toppresultat hela vintern men verkar kunnat hantera den uppmärksamhet som kommit med framgångarna på ett lugnt sätt.

Hur varvar du ner mellan tävlingarna?. Är du bra på det?
– Jamen det tycker jag. Det är skönt att få komma hem i några dagar mellan loppen och landa lite. Jag brukar koppla av genom att lyssna mycket på poddar och titta på serier.

Hur ser det annars till vardags? Har du någon träningskompis hemma i Sollefteå?
– Merparten av den träning jag gör hemma kör jag själv. Men ibland så passar jag på att träna med brorsan (Fredrik som idag blev tolva på U23-VM). Någon ibland så blir det också att jag tränar med Frida (Karlsson). Fast hon går ju fortfarande på skidgymnasiet så det blir inte så ofta.

Vad säger du annars om Fridas framfart i vinter?
– Det är imponerade hur fort skidor hon åkt. Jättekul att hon lyckades så bra på JVM i Lahtis.

Har du kunnat göra en träning du önskat inför och under säsongen så här långt?
– Ja, det tycker jag. Det känns bra inför fortsättningen. Ambitionen är ju att jag ska åka som fortast under VM. Sen om jag kommer lyckas med det återstår ju att se.

– Jag hade en bra dag i Otepää men jag hoppas det ska finnas ytterligare en växel att lägga i när det blir dags för mästerskap.

 

Sagt på fredagens presskonferens:

Förbundskaptenen Rikard Grip:
– Det känns jättebra. Man har en bra känsla med sig sen vi var här senast då den fantastiska publikfesten gav mycket energi till oss som lag. Både aktiva och ledare.

Tiio Söderhielm, Åsarnaåkaren som är tillbaka som landslagsåkare efter några års satsning på skidskytte:
– Det är ganska enkelt att åka längd. Det är bara att ta sig så snabbt som möjligt från start till mål.

Daniel Rickardsson:
– Det har inte varit tipp topp än så länge. Jag hoppas på ett bättre resultat i morgon.

Jens Burman:
– Skejt har fungerat bättre än klassiskt i vinter. Jag vill kunna ligga och plåga mig nära gränsen och att tekniken ska funka.

Viktor Thorn:
– Jag har haft problem med kroppen sedan Otepää. Det är ryggen, en nerv som ligger i kläm och det strålar ut i benet. Jag hoppas ändå att kroppen känns bra i helgen.

Ett eftertänksamt herrlandslag inför lördagens lopp: Daniel Rickardsson, Viktor Thorn, Tiio Söderhielm, Jens Burman och tränaren Fredrik Uusitalo. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
Ett eftertänksamt herrlandslag inför lördagens lopp: Daniel Rickardsson, Viktor Thorn, Tiio Söderhielm, Jens Burman och tränaren Fredrik Uusitalo. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Hanna Falk, som åker i nationell grupp i den gulsvarta Ulricehamnsdräkten:
– Det är kul att den här helgen äntligen är här. Jag minns sist vilket stöd man fick.
– Säsongen har varit lite knackig och jag kände av ryggen förra helgen. Jag hoppas det ska lossna. Vi får se om det blir den här helgen.

Jonna Sundling som tagit tre pallplatser i sprint i vinter:
– Det känns kul att åka distans igen. Jag har längtat efter det.

Charlotte Kalla gillar utvecklingen av banan:
– Det var jättekul med den här Väggen som de har lagt till. Det blir ännu mer utslagsgivande. Det ska bli riktigt kul att tävla här. Jag minns ju folkfesten för två år sen.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...