Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson närmar sig VM-formen och åkte hem SM-guld på 15 kilometer i överlägsen stil. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Calle Halfvarsson närmar sig VM-formen och åkte hem SM-guld på 15 kilometer i överlägsen stil. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Överlägset SM-guld till Calle Halfvarsson

Sågmyra SK:s Calle Halfvarsson åkte hem ett överlägset SM-guld 15 kilometer klassiskt i den tuffa terrängen på Södra Berget.
Calle vann 47,6 sekunder före Daniel Rickardsson.
– Loppet hade nog räckt till topp tio på världscupen. Men jag behöver snäppa upp lite till VM, säger Calle.

Calle tog kommandot direkt i loppet och efter första varvet var han i ledningen 18 sekunder  ett av loppets överraskningar, IFK Moras Eric Rosjö som slutade fyra.

– Jag åkte fort mellan fyra och tolv kilometer ungefär. Jag tappade lite tempo på slutet men det är ett bra lopp och ett bra svar.

– Banan är väldigt tuff. Det är riktigt långa backar. Jag skulle säga att banan håller mer än världscupklass. Jag skulle gärna se en världscup här i Sundsvall.

Det går åt rätt håll. Det kändes bra i Ulricehamn. Jag gick in väggen de sista 400 meterna men jag var ju lite ringrostig då efter att inte ha tävlat sen touren och varit sjuk.

– Det var ett väldigt bra svar i Ulricehamn och sen har det känts bra efter det också.

Det är 15 kilometer klassiskt som är målet för Calle på VM och dagens lopp var en viktig del i uppladdningen.

Calle kommer att åka sprinten på lördag under SM men står över tremilen på söndag.

– Jag hade gärna åkt men jag får inte för Mathias (tränaren Nilsson).

– Planen är att åka de här loppet och sen vara lugn och cool och tro på det jag gjort. Sen åka i Lahtis, avslutar Calle.

Hudiksvalls Daniel Rickardsson och Åsarna Jens Burman var klart distanserade av Calle på silver- och bronsplats. 47,6 respektive 55,4 sekunder efter var duon.

Två framtidshopp hittar vi sen som fyra och femma. IFK Mora SK:s Eric Rosjö och Jonas Eriksson gjorde strålande lopp och var 1.07, respektive 1.17 efter men före en VM-åkare som Oskar Svensson.

– Det var ett grymt lopp. Grymma skidor, grym kropp. Jag blev lite trött i mitten på andra varvet. Men det var bra publik så man flög fram ändå, säger Rosjö.

Hur värderar du det här loppet?
– Det är det bästa i mitt liv, fastslår smålänningen Eric som gör sin första säsong i IFK Moras färger.

Tio sekunder efter Eric spurtade klubbkompisen Jonas Eriksson in som femma

– Jag är riktigt nöjd, säger Jonas.

Du fick häng på Rickardsson som startat halvminuten efter!
– Ja, jag tänkte jag skulle hinna uppför den brantaste backen på andra varvet innan han kom ikapp men han kom i det brantaste partiet så det blev en lite chockomställning men jag hängde med upp och kände mig ändå hyfsat pigg, berättar Jonas och fortsätter.

– Det här är helt klart ett av de bättre loppen jag gjort.

Daniel Rickardsson spurtar in på silverplats. Till höger femma Jonas Eriksson som hängde med Daniel sista halvan på loppet. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Daniel Rickardsson spurtar in på silverplats. Till höger femma Jonas Eriksson som hängde med Daniel sista halvan på loppet. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Precis bakom Oskar Svensson åkte fler lovande killar in. Gabriel Thorn, SK Bore, Fredrik Andersson, Sollefteå skidor och Eddie Edström, IFK Mora SK.

 

Liveresultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...