Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Eric Rosjö gjorde sitt bästa lopp i karriären på SM-loppet över 15 kilometer klassiskt idag. Det slutade med en fin fjärdeplats för smålänningen som tävlar för IFK Mora SK. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Eric Rosjö gjorde sitt bästa lopp i karriären på SM-loppet över 15 kilometer klassiskt idag. Det slutade med en fin fjärdeplats för smålänningen som tävlar för IFK Mora SK. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Eric Rosjö: ”Mitt bästa lopp någonsin”

Det var en väntat prispall på herrarnas SM-lopp över 15 kilometer klassiskt i Sundsvall.
Men närmast utanför pallen åkte två framtidshopp in som fyra och femma. IFK Mora SK:s Eric Rosjö, 21 och Jonas Eriksson, 22.
– Det var ett grymt lopp. Jag hade grymma skidor och grym kropp, säger Eric.

Den förre Hallbyåkaren Eric, som i somras bytte klubb till IFK Mora efter fyra på skidgymnasiet i just Mora, öppnade offensivt i loppet och var tvåa bakom Calle Halfvarsson efter 5 kilometer.

Men själv tyckte han inte att han öppnade så hårt.

– När jag varvade efter första varvet så såg jag att jag ledde, fast jag inte gått för fullt. Då tänkte jag att det här kan nog bli rätt bra, berättar Eric.

Vad säger du om din insats?
– Det var ett grymt lopp. Grymma skidor, grym kropp. Det var riktigt kul.

– Jag blev lite trött i mitten på sista varvet. Men publiken gjorde att man flög fram ändå.

Han hade 30 sekunder tidigare startande klubbkompisen Eddie Edström, som slutade nia, med sig i rygg på sista varvet.

– Det var bra att ha honom i ryggen så jag inte slappnade av, menar Rosjö.

Hur värderar du det här loppet?
– Det här det bästa loppet i mitt liv.

Vad hade du siktat på innan loppet?
– Jag hade inga mål så. Jag körde bara på.

Hur var det i de tuffa backarna?
– Det blev en del löpning bredvid spåret men jag försökte gå i spåret så mycket som möjligt.

Häromveckan blev Eric 20:e man på U23-VM:s tremil masstart. Han var med i långt upp i tätklungan länge med ett fall på slutmilen gjorde att han hamnade sist i klungan och sen tappade en del på slutet.

Erics klubbkompis Jonas Eriksson imponerade också idag och blev femma tio sekunder efter Rosjö men två före Oskar Svensson, Falun Borlänge.

Vilket bra lopp av dig och Eric idag!
– Det här var riktigt kul. Det var riktigt bra kört av Eric och jag är riktigt nöjd jag också, säger Jonas.

Jonas hade Daniel Rickardsson 30 sekunder bakom i startlistan.

– Jag tänkte jag skulle hinna uppför den brantaste backen på andra varvet innan han kom ikapp men han kom i det brantaste partiet så det blev en lite chockomställning men jag hängde med upp och kände mig ändå hyfsat pigg, berättar Jonas och fortsätter.

– Det här är helt klart ett av de bättre loppen jag gjort.

– Det var slitigt i rygg på Rickardsson på andra varvet. Han gick fort i stigningen, säger Joas som ändå krigade sig med till mål och tog femteplatsen två sekunder före Oskar Svensson.

Jonas Eriksson åkte in som femma tio sekunder efter Eric Rosjö. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Jonas Eriksson åkte in som femma tio sekunder efter Eric Rosjö. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

22-åringen från Borlänge som också han gått skidgymnasiet i Mora och häromåret tog steget till ett klubbbyte har haft en lite trög säsong sedan han var sexa på just 15 kilometer klassiskt vid säsongspremiären i Bruksvallarna.

– Jag gjorde ett bra lopp i Bruks också. Då åkte jag mer själv men nu hade jag fördel av att Daniel kom ikapp.

Hade du förväntat ett sådant här bra resultat innan dagens race?
– Det har gått lite halvknackigt ett tag. Jag har känt mig lite seg men de senaste dagarna har det börjat lossna lite. Hade du frågat mig för en veckan sedan hade jag absolut inte trott på detta, berättar Jonas.

Tillsammans med dagens nia, den förre Stockviks-åkaren Eddie Edström vars pappa är banchef för tävlingarna på Södra Berget, så blev det lagseger för IFK Mora SK.

Mora vann lagtävlingen 44,5 sekunder före Åsarna med trion Jens Burman, Tiio Söderhielm och Markus Ruus. Bronset till Hudiksvalls IF med Rickardsson tillsammans med veteranen Anders Södergren som blev 18:e man idag och Fredrik Jonsson.

Dagens snabbaste junior var för övrigt också en IFK Mora-åkare. Stockholmskillen Johan Herbert som tidigare tävlade för Sundbybergs IK har också han tagit vägen via skidgymnasiet i Mora till IFK Mora SK. Idag blev han 14:e man.

På damsidan vann Piteå elit, med trion Charlotte Kalla, Lisa Vinsa och Emma Ribom, lagsegern hela 1.53 före IFK Umeå som hade Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Rebecca Öhrn i laget. Bronset till IFK Mora med Anna Dyvik, Ida Lindkvist och Ida Dahl.

Samtliga resultatlistor finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...