Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling, IFK Umeå, efter trions andra raka SM-guld i stafett. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling, IFK Umeå, efter trions andra raka SM-guld i stafett. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Andra raka för IFK Umeå - Sundling spurtade ner Kalla

SM-stafetten för damer bjöd på bra underhållning när IFK Umeås Jonna Sundling och Piteå elits Charlotte Kalla gick ut samtidigt på slutsträckan.
Jonna hängde med i ryggen på Charlotte och på upploppet var den snabba Umeå-tjejen vassast och grejade IFK Umeås andra raka guld på SM-stafetten.
– Jag tänkte att hänger jag med till upploppet så…, säger Sundling.

Det var precis vad Jonna gjorde. Men det var ingen enkel resa till guldet.

Hur var det att gå ut med Charlotte på sista?
– Det var lite nervöst. Jag vet ju hur stark hon är så jag försökte bara gå ut kontrollerat och inte köra ifrån henne den första biten, berättar Jonna och fortsätter;

– Det är ju ganska tekniskt i början på banan när det går utför. Det var lite läskigt där i nån kurva. Det kändes som jag var nära att sätta mig nån gång, men det gick bra.

Hur var det i de tunga motbackarna?
– Första varvet kändes det bra men jag var väldigt trött vid varvningen och då ville Charlotte att jag skulle upp och dra, så då gjorde jag det. Jag fortsatte att åka kontrollerat för det var ju en bit ner till tredje plats. Jag ville ha krut kvar till slutet.

– Charlotte gick förbi när det började gå uppför igen och då hängde jag på och hoppades kunna spurta om det.

– Men jag var väldigt trött uppför och tekniken fallerade lite. Det är svårt att åka tekniskt bra när man är trött.

Sundling orkade dock kriga sig med över EKG-backen även om hon var sliten på toppen. När duon närmade sig stadion så hade nog vindsnabba Sundling ett metalt övertag.

Charlotte Kalla drar före Jonna Sundling. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Charlotte Kalla drar före Jonna Sundling. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Kände du dig trygg när du låg i rygg in på upploppet?
– Ja, jag tänkte att hänger jag med dit så…

Sunding grejade spurten med sex tiondelars marginal.

För Charlotte Kalla hade förstås nyckeln varit att avgöra ute på banan.

– Jag hade önskat att kunna trycka på ytterligare lite, men den dagen hade jag inte i dag, säger Charlotte till SVT.

Jonna lagkompisar Elina Rönnlund och Linn Sömskar hade fina förhoppningar på ett nytt guld när de såg Jonna i rygg på Charlotte under slutsträckan.

– Vi sa till varandra att är hon med på toppen så tar hon det, berättar Linn och Elina.

– Men det var väldigt spännande på slutet. Det var lite säkrare vinst i fjol.

Bronset, cirka 1.50 bakom tätlagen, grejade IFK Mora SK sedan Anna Dyvik på slutsträckan avancerat från sjätte till tredje plats.

– Jag var supertaggad och hade många att jaga. Jag körde typ allt jag kunde ut från stadion och ner för första backen. Så jag var snabbt ifatt flera lag, berättar Anna och fortsätter.

– Sen försökte jag bara gå hårt i första backen så de inte skulle hänga med. Sen hörde jag i varvningen att jag plockat lite på Jonna och Charlotte. När jag hörde att jag låg trea tänkte jag att nu kan jag inte fortsätta gå så här galet hårt.

Emma Ribom, Lisa Vinsa och Charlotte Kalla, Piteå, Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling, IFK Umeå, samt Ida Lindkvist, Ida Dahl och Anna Dyvik, IFK Mora på prispallen efter damernas stafett. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Emma Ribom, Lisa Vinsa och Charlotte Kalla, Piteå, Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling, IFK Umeå, samt Ida Lindkvist, Ida Dahl och Anna Dyvik, IFK Mora på prispallen efter damernas stafett. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Mora var sexa både på första och andra sträckan då Ida Lindkvist och Ida Dahl åkte.

Snabbast på första sträckan var Åsarnas Emma Wikén precis före Ulricehamn med Hanna Falk och Piteå Elit med Mia Eriksson. Elina Rönnlund för IFK Umeå var då femma åtta sekunder från täten. Linn Sömskar förde sen Umeå till tät sekunden före Piteås Lisa Vinsa inför slutsträckan.


Officiellt resultat.

Fler bilder från dagen finns på Längd.se:s Facebook här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...