Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Daniel Rickardsson närmar sig VM-form. Idag var han klart snabbast i spåret under SM-stafetten. Bilden dock från onsdagens 15 kilometer då det blev silver. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Daniel Rickardsson närmar sig VM-form. Idag var han klart snabbast i spåret under SM-stafetten. Bilden dock från onsdagens 15 kilometer då det blev silver. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Daniel Rickardsson närmar sig VM-formen

Daniel Rickardsson har haft svårt att hitta formen den här vintern. Men nu kommer den smygande.
Idag var Daniel klart snabbast i SM-spåren på Södra Berget i Sundsvall. På SM-stafettens slutsträcka plockade han tolv placeringar och var sträcksnabbast med 30 sekunder.
– Vi är bara i januari än, säger Daniel och flaggar för att det finns en hel del till att ta fram när det är dags för VM.

Fakta kring farten i spåret hos åkarna under SM-stafetten idag är att Daniel Rickardsson var klart snabbast. Daniel åkte på 26.07. Näst snabbast var Oskar Svensson med 26.38. Detta kan jämföras med Jens Burmans tid på 26.55 när han förde Åsarna till guldet.

Hudiksvallsåkaren Daniel är ju veteranen i landslaget med sina snart 37 år. Med ålderns rätt behöver han lite tid för att få upp farten i spåret.

– Det var bättre känsla i dag än i går. Då var jag bara seg tycker jag. Det kanske var kylan, jag var bara seg, berättar Daniel och fortsätter;

– Idag kände jag att jag kunde gå på mer och pressa och ändå återhämta mig. Det var skönt. Så hade jag fina skidor idag. I går tycker jag de plogade lite grann på platten.

Nu tappade ni direkt på första sträckan idag men du fick ett fint pass där ute!
– Det är ju det som är bra med stafett. Oavsett om man ligger långt fram eller bak så kan man alltid pressa sig. Det är ju de här korta loppen, som det här och stafetten i Ulricehamn i söndags som var 7,5 kilometer, jag tror jag behöver nu. Den här överfarten mer kanske än att åka långt.

Så dagens lopp var ett snäpp uppåt i formen?
– Ja! Bitvis har det känts bra i vinter och jag har gjort nåt lopp som varit bra men det har varit lite trögt. Vanligtvis brukar jag bli bättre och bättre men i vinter har det varit lite upp och ner.

– Men jag får jobba vidare helt enkelt. Jag har en plan och den följer jag så får vi se.

– Vi är bara i januari än. Så resonerar jag. För mig är det nästan fyra veckor till huvudmålen på VM.

Daniel resonerar också lite kring hur det ser ut bland toppåkarna i världscupen.

– Generellt så är det många i världseliten som varit på toppen av sin förmåga konstant hela vintern. Jag själv känner att jag kanske varit på 70 procent av det jag kan klara. Så det finns att ta av. Det tycker jag känns positivt.

Vi träffade också med Daniel efter stafetten vid världscupen i Ulricehamn. Då pratade han en del kring ett svenskt stafettlag på VM i Seefeld och lagets chanser.

– Jag tror att vi har en möjlighet att ta medalj. Men allt ska då klaffa: Vi ska vara i väldigt bra form och skidorna ska vara bra. Så är det.

– Norge och Ryssland är ju förhandsfavoriter till guldet. Det är inget snack om det. Sen är Frankrike väldigt bra på herrsidan i år. Det är tufft även om bronsmedaljen men det finns möjligheter.

Daniel spekulerade i söndags också över hur ett svenskt stafettlag kan se ut:

– När jag var yngre och det var en annan typ av åkning passade en förstasträcka bra för mig. Nu finns de dom som är bättre. Är jag i bra slag så är en andra eller tredje sträcka det som passar bäst.

– Vi är väl fem åkare det handlar om, säger Rickardsson.

Han tänker då på sig själv, Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Jens Burman och Oskar Svensson.

– En Oskar i bra slag kan definitivt vara bra på en förstasträcka. Kanske det bästa alternativet om han är pigg. Han har en taktiskt förmåga som passar där. Kanske han även kan köra sista. Men jag tror mer på honom på första.

Daniel Rickardsson tror på Oskar Svensson som startman i det svenska stafettlaget på VM. Idag var Oskar näst snabbast på slutsträckan. Halvminuten efter Daniel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Daniel Rickardsson tror på Oskar Svensson som startman i det svenska stafettlaget på VM. Idag var Oskar näst snabbast på slutsträckan. Halvminuten efter Daniel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Det är väl jag som ligger på gränsen att halka ur laget.

Ska vi försöka tolka Daniel egna tankar och spekulationer så blir VM-stafettlaget enligt följande:

1. Oskar Svensson
2. Calle Halfvarsson
3. Jens Burman eller Daniel Rickardsson
4. Viktor Thorn.

– Självklart kan det komma fler åkare och slå sig in, avslutar Daniel snacket i Ulricehamn.

Nu närmast väntar sprint på lördag för Daniel här i Sundsvall. Inte hans favoritgren men Daniel vill vara med i SM-touren där alla SM-distanser ingår och måste fullföljas om man ska räkas i totalen.

– Vi får se om jag kan halka vidare från kvalet.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...