Maja Dahlqvist var klart vassast på teamsprintens slutsträcka i Lahtis. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist var klart vassast på teamsprintens slutsträcka i Lahtis. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja fixade seger för Sverige trots fall

Sveriges båda damlag föll i sprintstafetten i Lahtis. Men trots det slutade man etta och trea.
Maja Dahlqvist var omutlig på slutsträckan. Med superglid gled hon förbi Maiken Caspersen Falla mot upploppet och var sen helt överlägsen i spurten.

Både Hanna Falk, för Sverige 2 och Maja Dahlqvist, i Sverige 1, föll under tävlingens gång men ändå lyckades lagen bli etta och trea.

När Maja Dahlqvist tog över från Ida Ingemarsdotter på slutsträckan så låg man tvåa.

– Ida gav mig bästa tänkbara utgångsläge på sista sträckan. När Maiken kom och körde på uppför var det bara att hänga på och vara tvåa utför, berättar Dahlqvist för SVT.

Fallet på sin andra sträcka kommenterade Maja så här:

– Det blev trångt och jag gled på nån skida. Men det var väl ganska bra läge att vurpa där jag gjorde i alla fall, säger hon.

Ida Ingemarsdotter som bäddade för Maja sa så här efter segern,

– Jag brukar behöva några lopp för att komma igång efter sjukdom. Det fick jag i går och idag. Formen är inte helt åt helvete.

– Jag visste att är Maja med uppför sista backen så blir hon svårslagen, fortsätter Ida.

Segrarna Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter samt treorna Evelina Settlin och Hanna Falk. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.
Segrarna Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter samt treorna Evelina Settlin och Hanna Falk. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Hanna Falk, som också föll på sin andra sträcka spurtade in som trea. Hanna åkte tillsammans med Evelina Settlin.

I herrtävlingen slutade Sverige femma och nia men det såg riktigt bra ut inför slutsträckan där Calle Halfvarsson körde upp Sverige till ledning. Oskar Svensson fick se ge sig mot fyra lag och spurtade in som fyra.

Om segern var det inget snack. Johannes Hösflot Kläbo ryckte loss och grejade en klar norsk seger. Norge lag 2 blev tvåa och Finland trea.

Sverige 2 åkte med Teodor Peterson och Viktor Thorn som blev nia.

Resultat damer

Resultat herrar

 

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...
Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott.  Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summera...
Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar. Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare ko...