Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren tog hem Tjejvasan närmast före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.
Britta Johansson Norgren tog hem Tjejvasan närmast före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Britta Johansson spurtvann Tjejvasan före Lina Korsgren

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, spurtvann den 31:a Tjejvasan en sekund före Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, och fyra sekunder före Katerina Smutná, Tjeckien.
– Jag kände att det hade hänt grejor när jag körde lite hårt under loppet. Jag kände mig väldigt bra energimässigt idag, säger Britta efter sin tredje seger i Tjejvasan.

Det var 7 100 anmälda i Tjejvasan 2019. Minus 2 grader i starten klockan 09.00.

Under hela loppet så var det kvartetten Johansson Norgren, Korsgren, Smutná och Laila Kveli som var starkast. Britta gjorde flera fartökningar under loppet för att känna på konkurrenterna och då var det bara den trion som riktigt kunde svara.

Tätklungan växlade mellan fyra och elva åkare under hela tävlingen. In i Hemusterrängen med cirka fem kilometer kvar var klungan elva åkare stor. Nedför en lite brantare utförskörning låg Laila Kveli i front och kröp ihop men tappade balansen och föll. Övriga i klungan klarade sig precis från att dras med i fallet. Snöpligt för Kveli som dock snabbt var på benen och ändå kunde ansluta innan upploppet och spurta in som femma.

In på upploppet på Vasagatan i Mora så höll Johansson Norgren i taktpinnen och låg först. Lina Korsgren var tvåa i slagläge men Britta var starkast över det långa upploppet.

– Jag kände att det hade hänt grejor när jag körde lite hårt. Jag kände mig väldigt bra energimässigt. Jag var pigg i musklerna och hade fått i mig bra med vätska, berättar Britta.

Du körde riktigt hårt flera gånger men slog sen av på tempot! Men du såg att många fick släppa då!

– Ja, varje gång jag gick fram så var det tre som var med: Lina, Smutnà och Laila. Men det var ingen av dom som var sådär jättesugna på att hålla fart. Så deras kanske var att det blir spurt så det gäller att spara så mycket kraft som möjligt.

– Sista fem kilometerna var jag riktigt taggad eftersom det var så. Då tänkte jag att då ska jag ta den spurten. Jag var beredd på spurt men ville ändå hålla hög fart så det skulle kosta för dom också.

– Jag kanske gick lite tidigt och gav Lina en väldigt bra resa in mot mål. Men jag tänkte att även om jag gör det så ska jag visa att jag är den starkare. När hon kom där tidigt på upploppet så kunde jag svara emot.

Lina Korsgren kommenterar avslutningen så här:
– Jag skulle hålla mig kall så länge som möjligt innan jag gick ut och utmanade. Jag kände när jag gick ut att det svarade inte riktigt som jag hoppades. Men jag är nöjd med andraplatsen.

Även Katerina Smutná var nöjd med sin insats även om hon inte kunde försvara segern från i fjol. Emma Wikén åkte in som fyra precis före Laila Kveli som femma.

För tredje gången vann Britta Johansson Norgren Johansson, Sollefteå Skidor IF, Tjejvasan. Brittas segertid var 1.21.03. Tvåan Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, hade 1.21.04 och trean Katerina Smutna, Tjeckien, 1.21.07. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.
För tredje gången vann Britta Johansson Norgren Johansson, Sollefteå Skidor IF, Tjejvasan. Brittas segertid var 1.21.03. Tvåan Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, hade 1.21.04 och trean Katerina Smutna, Tjeckien, 1.21.07. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Det var imponerande av Kveli att komma tillbaka trots vurpan så nära mål.

– Jag tänkte ”jäklar också” när jag satte mig där i backen. Tur att ingen annan drogs med. Vurpan var mitt eget fel, säger Kveli och fortsätter:

– Jag fick jobba hårt för att gå ikapp eftersom Britta åkte fort strax därefter. Det kändes som en väldigt bra dag fram till vurpan men också efter, eftersom jag kunde gå ikapp. Men jag fick ju betala för det på upploppet.

Loppets utveckling var så att Britta drog hårt direkt redan från start upp mot kontrollen i Oxberg och redan där var det nio åkare som hade lucka bakåt.

Vid spurtpriset i Hökberg var Lina Korsgren först tätt före Britta Johansson Norgren, Katerina Smutná, Laila Kveli, Elin Mohlin och Frida Erkers inom fem sekunder. Vid passeringen i Eldris var det åter elva åkare i klungan inom tio sekunder. Alla dessa elva var med i klungan ner till Moraparken innan upploppsstriden.

Resultat Tjejvasan 2019
1 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 1.21.03
2 Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 1.21.04
2 Katerina Smutná, Tjeckien, 1.21.07
4 Emma Wikén, Åsarna IK, 1.21.09
5 Laila Kveli, Norge, 1.21.09
6 Elin Mohlin, Sockertoppen IF, 1.21.11
7 Frida Erkers, IFK Mora SK, 1.21.24
8 Sandra Olsson, Malungs IF, 1.21.29
9 Frida Hallqvist, Åsarna IK, 1.21.30
10 Ida Dahl, IFK Mora SK, 1.21.38

För övriga resultat, klicka på ”Resultat” på Vasaloppets hemsida vasaloppet.se

Priser
Förstapriset i Tjejvasan 2019 är 50 000 kronor.
ICA:s spurtpris i Hökberg: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 29.59,2
DHL:s spurtpris i Eldris: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 57.13.3
Totalt utdelas individuella priser i form av träningsstipendier på totalt 147 000 kr.

Några andra som också åkte till Mora
Bästa 60-talist: Anita Moen kom på 34:e plats på tiden 1.28.16 (bättre tid än när hon vann 2001)
Bästa tjej som tänker köra tio lopp denna vecka: Carina Hammarstrand, 2.04.47
Bästa häcklöpare: Susanna Kallur (startnummer 4170) 2.29.09 och Jenny Kallur (4612) 2.30.05.

Se SVT:s direktsändning i efterhand i SVT Play
https://www.svtplay.se/video/20992948/langdskidor-tjejvasan/langdskidor-tjejvasan-tjejvasan-1

Se spurtavgörandet och SVT:s intervjuer med de främsta
https://www.svt.se/sport/langdskidor/tjejvasan-3

Se alla tjejers målgångar
https://www.vasaloppet.tv

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...