Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
vTove Alexandersson vann SM-guld på medeldistans i Östersund nio sekunder före Magdalena Olsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Tove Alexandersson vann SM-guld på medeldistans i Östersund nio sekunder före Magdalena Olsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Alexandersson och Lamov svenska mästare i medeldistans

Tove Alexandersson och Andrey Lamov vann under lördagen skidorienteringens SM i medeldistans.
– Medeldistans med masstart blir lätt ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM, säger Alexandersson.

I helgen gör landets skidorienterare upp i två SM-tävlingar i Östersund; medeldistans och stafett står på programmet.
 
På lördagens medeldistans var det masstart som gällde och både på dam- och herrsidan blev det tight ända mot slutet.
 
På damsidan segrade förhandsfavoriten Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, men bara med nio sekunders marginal till IFK Moras Magdalena Olsson, som nyligen vann EM-guld på distansen (då med individuell start).
 
– Det var ett roligt område och bra bana, men jag hade ett väldigt struligt första varv eftersom det var väldigt trångt med allt folk. Till andra varvet spred det ut sig mer så då gick det bättre, säger Tove Alexandersson, som aldrig uppfattade hur nära Olsson var.
 
– Det var gafflat ända fram till sista kontrollen, så jag hade inte så mycket koll på hur Magda låg till på slutet eftersom vi hade olika gaffel.
 
Vad tar du främst med dig från loppet?
 – Att medeldistans med masstart i skidorientering lätt blir ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM.
 
Bronset gick till Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik.
 
Vassast bland herrarna var IFK Moras Andrey Lamov, som i landslagssammanhang tävlar för Ryssland, men som bor och verkar i Sverige. Även här skilde nio sekunder till tvåan, Lamovs klubbkamrat Linus Rapp. Trea slutade Alfta-Ösas Erik Rost.
 
– Det här kändes jättebra. Skönt att vara tillbaka, säger Lamov, som inte alls kunde göra sig själv rättvisa på EM som nyligen avgjordes i Turkiet.
 
– Nej, jag var helt ur form på grund av en förkylning. Därför är det extra skönt att känna att kroppen fungerar igen, och jag är även nöjd med min orientering i dag.

Andrey Lamov vann SM-guld nio sekunder före klubbkompisen Linus Rapp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Andrey Lamov vann SM-guld nio sekunder före klubbkompisen Linus Rapp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
 
Mot slutet av banan kände han hela tiden flåset från klubbkompis Rapp.
 
– Jag såg honom nästan hela tiden, och jag förstod att jag var tvungen att vara noggrann och försiktig och kämpa hela vägen in. Jag är jättenöjd att det gick vägen.
 
I morgon väntar stafett-SM.
 
VM i skidorientering avgörs i Piteå 20-24 mars.
 
Resultat, SM, medeldistans
Damer

1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 39.11, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +0.09, 3) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, +0.29, 4) Evelina Wickbom, I 19 IF, +0.42, 5) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +2.07, 6) Klara Yngvesson, Umeå OK, +2.35.

Herrar
1) Andrey Lamov, IFK Mora OK, 40.51, 2) Linus Rapp, IFK Mora OK, +0.09, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, +0.55, 4) Henning Sjökvist, Stora Tuna IK SK, +1.39, 5) Markus Lundholm, OK Renen, +1.41, 6) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +2.07.

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...