Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
De svenska guldtjejerna som grejade Sveriges första VM-guld i damstafett: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
De svenska guldtjejerna som grejade Sveriges första VM-guld i damstafett: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Historiskt guld för Sveriges stafettdamer

Den svenska kvartetten Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog ett historiskt VM-guld på stafetten i Seefeld. Sveriges första guld på damsidan någonsin.
Efter en suveränt genomförd stafett kunde Stina Nilsson spurta hem guldet före Norges Therese Johaug. Charlotte Kallas starka tredje sträcka blev avgörande när hon gav Stina Nilsson 18 sekunders försprång på Johaug.
– Jag tänkte att idag dör jag hellre än kommer tvåa, säger Stina efter sin slutsträcka.

Ebba Andersson öppnade för Sverige och växlade i täten tillsammans med Ryssland och Norge. På andra så åkte junioren Frida Karlsson som hon hade all rutin i världen.

Frida rusade inte i inledningen utan var kall och på andra varvet satte hon och Ingvild Flugstad Östberg fart och gick ifrån övriga lag. Till växlingen var de lite drygt tio sekunder före Tyskland och Ryssland.

Tredje sträckan blev inte oväntat en nyckelsträcka där Charlotte Kalla grillade Astrid Uhreholdt Jacobsen och på andra varvet fick norskan ge sig och till växlingen hade Kalla skapat en marginal till Norge på hela 18,8 sekunder.

– Det var en go känsla att ge sig ut i rygg på Astrid och känna att det fanns fler växlar. Samtidigt så har ju självförtroendet inte varit på topp, så det var väldigt skönt att det gick, berättar en lycklig Kalla för SVT.

Då var Sverige i det läge man hoppats på i innan stafetten.

– I vår bästa fantasi skulle vi ha 20 sekunder ut på sista sträckan, säger landslagstränaren Stefan Thomson till SVT.

Med världens bästa skidåkare jagande bakom sig gjorde Stina Nilsson en fantastisk slutsträcka.

– Jag var beredd på att hon skulle komma ifatt mig på första varvet i sprintbacken. När hon inte gjorde det var det en positiv boost, berättar Stina för SVT.

När sen Stina fortsatte att hålla Johaug bakom sig växte förstås hoppet om ett svenskt guld både hos lagkamrater och fans.

När Johaug till slut nådde ifatt Nilsson in i sprintbacken på andra varvet gick norskan stenhårt uppför backen men man såg samtidigt att Therese med vidöppen mun var sliten. Stina kunde följa upp över krönet och där kände nog både Stina och Therese att det fördel Sverige.

– Jag tänkte att idag dör jag hellre än kommer tvåa, säger Stina.

Stina gick sen snävt in mot sargen ner mot stadionområdet och gled förbi Johaug och var först upp i sista backen innan upploppet och när Johaug inte kunde göra något där så var allt bäddat för Sverige.

Ner på upploppet var Stina först och där hade norskan som väntat inget att sätta emot.

Stina har greppet på Johaug på upploppet. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Stina har greppet på Johaug på upploppet. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Charlotte Kalla har gjort många enorma stafettinsatser genom åren. Idag kom ytterligare en som bäddade för guldet.

– Jag kände mig superpepp när jag såg att Ebba och Frida gjorde så fint ifrån sig. Efter ett tag vågade jag lita på att känslan jag hade i kroppen stämde överens med verkligheten, berättar Kalla och fortsätter;

– Det känns som att mina axlar sitter bra många centimeter längre ner nu.

Stinas slutsträcka kommenterade Charlotte så här:

– Det är så imponerande. Vilken mental styrka Stina har.

Officiellt resultat.

Frida, Charlotte och Ebba möter upp Stina precis bakom mållinjen. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Frida, Charlotte och Ebba möter upp Stina precis bakom mållinjen. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...