Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johannes Hösflot Kläbo defilerade hem tionde raka stafettguldet för Norge. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Johannes Hösflot Kläbo defilerade hem tionde raka stafettguldet för Norge. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Tionde VM-stafettguldet i rad för Norge - Sverige femma

Norge vann herrstafetten vid VM i Seefeld i överlägsen stil. Johannes Hösflot Kläbo åkte helt sonika ifrån Rysslands Sergey Ustiugov. Frankrike spurtade hem bronset före Finland.
Sverige åkte jojo upp och ner i fältet under stafetten och slutade femma.

Dagens norska seger innebar tionde raka VM-guldet i stafett för de norska herrarna. Den här gången heter segerkvartetten: Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundy, Sjur Röthe och Johannes Kläbo.

Ustiugov och Kläbo gick ut tillsammans på slutststräckan men det blev aldrig någon match. Kläbo åkte ifrån ryssen och kunde defilera in i mål.

Finland och Frankrike gjorde upp om bronset där Jouve som väntat spurtade ifrån Hyvärinen.

Prispallen med silverlaget Ryssland, guldgänget från Norge och glada fransmän som grejade bronset. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Prispallen med silverlaget Ryssland, guldgänget från Norge och glada fransmän som grejade bronset. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Oskar Svensson öppnade för Sverige och växlade som femma sex sekunder från tät.

Calle Halfvarsson täppte till luckan direkt när han flög ut från stadion. Calle såg sen stark och pigg ut länge under andrasträckan. Men på sista varvet när Iivo Niskanen drog upp tempot rejält fick Calle klubban.

Till växlingen tappade han 27 sekunder.

Med facit i hand var Calle väl ivrig att gå ikapp och att ligga i tät på sin sträcka. En mer avvaktande åkning hade troligtvis lönat sig.

– Jag ville komma ikapp tidigt och ha ryggar att gå på. Jag tyckte det var kontrollerat och inte så där jättefort. Sen gick jag upp och försökte få igång det, men när Niskanen sen gick upp så stumnade jag i långbacken. Det smäller bara till och på ett par sekunder går jag från pigg till raka motsatsen. Det är svårt, men bara att försöka kriga, sammanfattade Halfvarsson för SVT.

En sliten Calle Halfvarsson växlar över till Jens Burman. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
En sliten Calle Halfvarsson växlar över till Jens Burman. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Jens Burman gick sedan rejält hårt ut på tredjesträckan. Han nådde ifatt Röthe, Bolshunov och Heikkinen men fick betala rejält för den satsningen.

– Jag bara försökte ta ikapp. Det fanns inget att än att försöka, säger Jens till SVT.

Han låg ett tag och sladdade och släppte lite igen på tättrion. När han sen fick släppa kom fransmannen Parisse ifatt men en sliten Jens kunde inte följa.

Till växlingen hade han tappat över minten på tätlagen och var 25 sekunder efter Frankrike.

– På slutet fanns inget mer att ge. Jag gjorde det jag kunde, förklarar Burman.

Viktor Thorn satsade även han från start men märkte snart att det inte var möjligt att nå ifatt Finland och Frankrike.

– Jag bara försöka gå ut hårt och tog först några sekunder men ut på andra såg jag att det inte var möjligt att gå ikapp. Det här föret passar inte mig. Svårt på den här mjuka snön när man är en tyngre åkare som jag, berättar Thorn och fortsätter;

– På slutet var det bara att försöka hålla undan för lagen bakom.

Officiellt resultat.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...