Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg gjorde upp om silver och brons på VM-tremilen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg gjorde upp om silver och brons på VM-tremilen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Säkert guld till Johaug - imponerade brons av Frida Karlsson

Therese Johaug vann som väntat VM-tremilen i stor stil. Segermarginalen var 36,8 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg.
Junioren Frida Karlsson tog bronset sju sekunder bakom Östberg efter en mycket imponerade insats.
– Jag är jättestolt för bronsmedaljen, säger Frida till SVT.

Det var ingen överraskning att Therese Johaug satte full fart direkt och spräckte fältet. Det stod tidigt klart att Johaug åkte ensam mot guldet.

– Jag ville gå fort från början och sen när jag fick lucka så åkte jag så fort jag kunde resten av loppet, säger Johaug och fortsätter;

– Mål för VM var ett guld och nu har jag tre.

Ebba Andersson och Frida Karlsson var med i klungan som jagade närmast. Till en början också Charlotte Kalla som dock fick släppa ganska tidigt.

I kampen om silver och brons hände det saker i samband med skidbytet som alla i täten gjorde efter 18,75 kilometer.

Jessica Diggins var snabbast i bytet och Frida Karlsson näst snabbast. Däremot tappade Ebba Andersson elva sekunder på Diggins efter strul i bytet.

Frida uppmärksammade läget och gjorde ett ryck och åkte ifrån Diggins. Östberg kunde sen äta upp avståndet och ansluta till Frida.

När Frida och Ingvild kom till sprintbacken sista gången var båda rejält slitna och Frida vände först på toppen med rejält stumma ben. Östberg gled förbi och var starkare på slutdelen.

Medaljtrion Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug och Frida Karlsson. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Medaljtrion Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug och Frida Karlsson. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Hur som helst var det en enormt imponerande insats av 19-åringen från Sollefteå.

– Det här hade jag inte trott. Det är långt över förväntan, säger Frida till SVT.

– Jag jobbade mig in i loppet. Det gick väldigt fort i början och då var det skönt att ligga i rygg. I mitten på loppet började jag känna mig pigg när det gått lite lugnare, fortsätter Frida.

Om rycket efter skidbytet säger Frida sä här:

– Jag märkte att Jessics gjorde ett ännu bättre byte och vi fick en liten lucka och då gick jag för det. Jag blev väldigt stum efter det och när Ingvild kom fick hon hålla fart.

Så här säger Frida om känslan upp i sprintbacken sista gången.

– Jag var så trött. Jag var verkligen nere i källaren. Jag är jättestolt att jag kunde klara bronset.

Ebba och Kalla jagade där bakom och hade Diggins i sikte men amerikanskan krigade sig till fjärdeplatsen och sen spurtade Kalla in som femma precis före Ebba.

– Jag försökte spänna bågen. Tyvärr kände jag ganska snabbt att inte återhämtningen fanns, kommenterar Kalla loppet och fortsätter:

– Allt kan hända på slutet. Jag fick lite nya krafter när jag legat bakom. Det var skönt att jag kunde vända det här.

–Jag gjorde sämsta skidbytet någonsin. Där tappade chansen där att slåss om medaljerna. Jag fick en dålig ingång i skidbytet men försökte ta det lugnt men fick inte alls till det, berättar Ebba och lägger till;

– Jag saknar en del formmässigt. Nu hoppas jag avsluta världscupen bättre än var VM gått.

En mycket stark svensk laginsats på tremilen fullföljdes med Ida Ingemarsdotter på 13:e plats.

Officiellt resultat.

 

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...