Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson på pallen efter VM-silver på stafetten i Östersund. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.
Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson på pallen efter VM-silver på stafetten i Östersund. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Från guldläge till silver för Sverige

Det var guldläge för Sverige i damstafetten vid skidskytte-VM i Östersund.
På sista skyttet rann guldet ifrån Sverige när Hanna Öberg fick använda alla tre extraskott.
Norge vann guldet 24 sekunder före Sverige.
– Silver är fantastiskt, det är jättebra, men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag är lite besviken, sa Öberg till SVT.

Sverige hade guldläge när Hanna Öberg gick ut på sista sträckan efter toppeninsatser av Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson.

Öberg fick använda ett extraskott i liggande och Norge med Marte Olsbu Röiseland närmade sig. Till det avgörande stående skyttet hade dock Hanna fortfarande en klar ledning.

När Hanna efter fyra träffar med fem skott skulle börja använda extraskotten försvann flytet. Det krånglade med extraskotten och Hanna tvingades använda alla tre. När hon satte det sista så säkrade hon ändå silvret men Röiseland var då redan på väg mot guldet.

Marte Olsbu Röiseland förde Norge till guld. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.
Marte Olsbu Röiseland förde Norge till guld. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Silver är fantastiskt, det är jättebra, men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag är lite besviken. Jag hade verkligen chansen idag, sa Öberg till SVT.

– Jag hade lite strul med sista reservskottet. Tomhylsan ville inte riktigt hoppa ur, förklarade Hanna strulet vid sista skyttet.

Inledningen på stafetten var stabil av svenskorna med Linn Persson och Mona Brorsson på första och andra.

Den som skapade en klar ledning för Öberg ut på slutsträckan var sen Hannas klubbkompis Anna Magnusson. Med stark åkning och fullt skytte gav hon Sverige ledningen med 17 sekunder.

– Jag har knappt ord och försökte bara njuta. Jag kände ett lugn och försökte ta in publiken, sa Magnusson till SVT och fortsatte;

– Jag hängde på Tiril Eckhoff ganska lätt. På det sista varvet försökte jag ta ut mig så mycket jag kunde.

Dagens silver var Sveriges första VM-medalj i stafett på hela 31 år.

– Det var ett superbra lopp, vi förlorar inte ett VM-guld vi vinner en silvermedalj. Varje lag har några problem under loppet. Om någon sagt att vi skulle ta brons innan hade jag vart nöjd, nu tar vi ett silver, kommenterade förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...