www.langd.se

I sommar består Guide World Classic Tour av tre deltävlingar i Norge och Sverige. FOTO: Kjetil Dalseth.
I sommar består Guide World Classic Tour av tre deltävlingar i Norge och Sverige. FOTO: Kjetil Dalseth.

Guide World Classic Tour med nytt upplägg 2019

Den internationella långloppscupen på rullskidor - Guide World Classic Tour - kommer i en ny upplaga sommaren 2019.
Tre lopp ingår i den fjärde säsongen: Blink Classics, Alliansloppet och ett nytt 44 kilometer långt lopp utanför Trondheim under Toppidrettsveka.

I sommar koncentreras Guide World Classic Tour till tre lopp inom en treveckorsperiod. Norska Blink Classics 31 juli,  Alliansloppet i Trollhättan 17 augusti och finalen som körs med ett nytt lopp i samband med Toppidrettsveka i Norge 22 augusti.

Olaf Skoglunds Minnelöp i Norge och Fiemme Rollerski Cup i Italien lämnar touren.

– Vi tackar både Olaf Skoglunds Minnelöp och Fiemme Rollerski Cup arrangörer för deras djupa engagemang i utvecklingen av Guide World Classic Tour under sina första år. Det har varit ett tufft beslut att göra men vi bestämde oss för att koncentrera touren runt de tre största rullskidevenemangen i världen och erbjuda team och idrottare en riktigt attraktiv och dynamisk kalender, säger Daniel Tynell, VD för Guide World Classic Tour.

Det nya loppet under Toppidrettsveka kommer att garantera en ännu större synlighet för proffsteamen och deltagarna och det kommer att bjuden på en spektakulärt och vacker bana.

– Efter 15 års arrangemang under Toppidrettsveka blir det första gången vi arrangerar ett långlopp. Evenemanget kommer att äga rum i spektakulär natur med Atlanten i bakgrunden på ett litet ställe utanför Trondheim, Hitra. Vi ser verkligen fram emot att vara en del av Guide World Classic Tour och presentera en av de finaste delarna av Norge för deltagare och åskådare, säger chefen för Toppidrettsveka, Harald Fladseth.

Guide World Classic Tour skapades 2016 för att utveckla långlopp på rullskidor och erbjuda den bästa exponeringen för en säsongsbetonad sport som lider av att de aktiva inte syns under ett halvår.

Touren vill göra plats för  både långloppseliten och världscupåkarna sommartid. Det nya upplägget med Blink Classics,  Alliansloppet och Toppidrettsveka kommer att ge touren en annan synlighet med mer än en miljon förväntade TV-tittare 2019.

– Vi är verkligen glada över den här fjärde upplagan av Guide World Classic Tour. Vi får möjligheten att visa upp en blandning mellan toppåkare i världscupen, olympiamästare och världsmästare, de bästa långloppsspecialisterna samt motionärer, säger Daniel Tynell och fortsätter;

– Det är det här som gör Guide World Classic Tour så speciell och unik jämfört med tävlingar på vintern där denna blandning av åkare är komplicerad att få till eftersom de tävlar i olika tävlingscirkusar.

Även om antalet lopp minskas kommer de totala prispengarna att förbli totalt 30 000 euro. Teamen och åkarna kommer att kämpa för tre olika västar: Champion (gul nummerlapp) - Ungdom (under 25 år gammal - rosa nummerlapp) - Sprint (grön nummerlapp) och kampen att vara bland de tre bästa WCT-teamen. På varje tävling kommer en athlete of the day att belönas för ett spektakulärt, offensivt eller sportsmansignalt beteende på vägen.


Guide World Classic Tour 2019:

31 juli
Blink Classics, Norge - 60 km från Ålgård till Sandnes 400 000 live-tv-tittare 2018.

17 augusti
Alliansloppet, Sverige - 48 km - Trollhättan 150 000 live-tv-tittare 2018

22 augusti
Toppidrettsveka
, Norge - 44 km - Hitra mellan 400 - 500 000 live-TV-tittare på varje lopp 2018

Mer info om regler och prispengar finns här.

Map_worldclassictour_2019.jpg

Siste nyheter

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa”

Förra säsongen var en berg- och dalbana för Frida Karlsson. I början på december stoppades hon från tävlande då hon inte uppfyllde Svenska skidförbundets hälsokrav. Två månader senare var hon tillbak...
hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...
Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...