Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Andreas Nygaard tog tredje raka segern i Nordenskiöldsloppet. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.
Andreas Nygaard tog tredje raka segern i Nordenskiöldsloppet. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

Hattrick för Nygaard – Lintzén överlägsen

Långloppsstjärnan Andreas Nygaard tog sin tredje raka seger i Jokkmokk efter en spurtduell mot teamkompisen Öyvind Moen Fjeld. På tredje platsen kom Vegard Vinje och fullbordade den norska trippeln på pallen.
I damklassen stod Nina Lintzén för en överlägsen solovinst.

– Det var mitt mål, att vinna tre gånger och ta hem det fina vandringspriset för alltid, sa Andreas Nygaard efteråt.

Precis som vanligt var det Norge som dominerade när det handlar om längdåkning för herrar. Andreas Nygaard visade återigen sin klass och varför han också leder i Visma Ski Classics, långloppsåkarnas världscup, där två lopp återstår. Nu tog han alltså sin tredje raka seger i Red Bull Nordenskiöldsloppet.

Med norrmannen Petter Eliassen kom ytterligare storåkare på långa distanser till start. Han blev dock avhängd på vägen till vändpunkten och slutade på fjärde platsen.

Johan Lövgren gjorde sitt hittills bästa lopp i år. Den 27-årige Vännäskillen blev sexa och därmed bästa svensken i världens längsta och tuffaste skidtävling.

– Det var fruktansvärt jobbigt, men det gick ändå ganska bra, sa Johan Lövgren när han hängde på stavarna och pustade ut efter loppet.

Den första halvan av loppet gick i tuff motvind och en liten tätgrupp med sex åkare hade bildats. Johan Lövgren hade varit aktiv i loppet så långt.

– I backarna efter ungefär 12 mils åkning så orkade jag inte hänga med längre. Öyvind Moen Fjeld och Andreas Nygaard ökade farten och jag vågade inte fortsätta följa dem. Jag var rädd för att inte orka hela distansen, sa Johan Lövgren.

Johan Lövgren och finländaren Hans Mäenpää – världsrekordmannen i 24 timmars skidåkning - slog följe och hängde ihop de avslutande 10 milen.

– Vi växeldrog och hjälpte varann, sa Lövgren som vann spurtstriden mellan de två. Mäenpää fick nöja sig som bästa finske i loppet.

Johan Lövgren gjorde en start insatser och slutade sexa som bäste svensk. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.Johan Lövgren gjorde en start insatser och slutade sexa som bäste svensk. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

Andra storstilade segern för Lintzén
Lina Lintzéns start hängde länge i luften då hon bara för drygt fem månader sedan fick barn. När damsegraren från 2017 väl hade bestämt sig för att ställa upp så gick det undan trots att träningsmängden före årets lopp var rejält minskad.

Först åkte Nina med täten men så fortsatte hon själv från Granudden och åkte solo nästan hela vägen in mål. Där anlände hon efter 13:57:07.

Nina Lintzén var överlägsen i damklassen. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.
Nina Lintzén var överlägsen i damklassen. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

Det var jobbigt men jag hade vinden som sällskap, sa nöjda vinnaren i Jokkmokk och la till att det hade gått bra att köra ensam.

Andra platsen i damklassen gick till finskan Terhi Pollari medan fjolårstvåan Olivia Hansson kom trea.

Resultat finns här

Starten för 2019 års upplaga av Nordenskiöldsloppet. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.Starten för 2019 års upplaga av Nordenskiöldsloppet. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

För många åkare så handlade det om att kämpa genom natten. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.För många åkare så handlade det om att kämpa genom natten. FOTO: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool.

 

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.