Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I romanen Elddjur, en längdskidåkningsskildring i skräckmiljö, får vi följa Lumi, en ung lovande skidtalang. Romanen är skriven av Joni Huttunen. FOTO: Doppelgänger förlag.
I romanen Elddjur, en längdskidåkningsskildring i skräckmiljö, får vi följa Lumi, en ung lovande skidtalang. Romanen är skriven av Joni Huttunen. FOTO: Doppelgänger förlag.

"Vinterstudion möter dödsriket”

Elddjur är en vemodig roman som kombinerar längdskidor och skräck på ett originellt sätt – en historia om hur saknad och förlust kan få en att pressa sig till det yttersta, långt bortom vad som egentligen borde vara möjligt.
Romanen är skriven av Joni Huttunen och är något så ovanligt som en längdskidåkningsskildring i skräckmiljö och läsare har beskrivit den som: "Vinterstudion möter dödsriket".

I Joni Huttunens roman Elddjur får vi följa Lumi, en ung lovande skidtalang som blir erbjuden en plats på ett elitläger. Det är hennes chans att nå toppen och hon ger allt. Men under de stenhårda träningspassen händer något. Nya skrämmande nivåer av tillvaron visar sig och Lumi ställs inför flera svåra val och ett djupt mörker.

– Vad är det med alla dessa extrema långlopp? Det ena längre än det andra. Ta exempelvis Nordenskiöldsloppet, ett skidlopp på 22 mil! Vad handlar det där om egentligen? Vad är det vi jagar? Eller flyr ifrån? Jag ville undersöka varför vi pressar oss så omänskligt hårt och vad som egentligen finns i allt det där, bortom de extrema fysiska påfrestningarna vi envisas med att utsätta oss för, berättar Joni.

Elddjur är Jonis andra roman och den rör sig på många sätt i samma poetiska landskap som Barrfiolernas rike, även den utgiven av Doppelgänger Förlag.

Vad skulle du säga är temat i Elddjur?
– Historien om Lumi började ta form hos mig när min pappa dog för några år sedan. Elddjur berättar om Lumi som pressar sig så hårt i sin träning att hon får tillträde till nya nivåer av verkligheten. Det är för mig en historia om saknad och sorg, hur den kan omkullkasta vår tillvaro och totalt förändra oss på djupet och därmed ge oss en ny syn på livet och döden. Elddjur är en vemodig historia om saknad i idrottsmiljö, med inslag av skräck.

Kan man verkligen kombinera idrott och skräck?
– Ja! Det finns något otroligt mystiskt med de där sporterna som håller på i evigheter, där utövarna pressar sig långt bortom vad som borde vara fysiskt möjligt. Det är något omänskligt med det. Och om de i sin prestation inte längre är människor, vad är de då? Det är intressant, vad vi är kapabla att utföra när vi kliver ur vår roll som människor. Tragiskt nog läser man dessutom också relativt ofta om idrottare som pressat sig så hårt att deras kroppar tagit enorm skada, vissa har till och med dött. Det finns något i allt det där, något oerhört mystiskt och skräckfyllt. Så klart är det spännande jord för en författare att gräva i.

Du har gjort ganska gedigen research för boken?
– Vissa säger att man efter sin andra bok kan kalla sig för författare. Jag skulle säga att jag efter min andra bok kan kalla mig för skidåkare! Innan jag började skriva Elddjur visste jag inte så mycket om längdskidåkning alls. Jag gick därför med i en skidklubb och anmälde mig till Vasaloppet. Jag ville veta mer om detaljer kring vallning och teknik, om jargongen bland skidåkare, men framförallt hur det känns att bli ordentligt jävla utmattad. Jag ville att den litterära gestaltningen av fysisk utmattning i Elddjur skulle kännas trovärdig. Och tro mig, att som otränad skidåkarnovis harva runt i tolv timmar i vasaloppsspåren, det ger en underlag för att gestalta extrem fysisk ansträngning. Det var för mig en fascinerande ”utanför-kroppen”-upplevelse att så intensivt känna på tröttheten efter att gått in i väggen, när man domnat av smärta och kroppen av egen maskin fortsätter att röra sig framåt i mörkret. I någon mån upphör man i det tillståndet att vara en människa, man blir något annat, man hamnar någon annanstans. Det finns något nästan metafysiskt i det där, något obegripligt och mystiskt. Det har jag använt som arena i Elddjur, den mystiska tillvaron som finns bortom våra fysiska begränsningar. Jag hoppas givetvis också att Elddjur fångar skönheten i längdskidåkning, som jag under arbetet med boken lärt mig att uppskatta oerhört mycket.

Efter tolv timmars skidåkning hade Joni varit och vänt bakom den beryktade ”väggen”. Upplevelserna ligger till grund för det Lumi i Elddjur upplever när hon pressar sig bortom sina fysiska begränsningar. Efter tolv timmars skidåkning hade Joni varit och vänt bakom den beryktade ”väggen”. Upplevelserna ligger till grund för det Lumi i Elddjur upplever när hon pressar sig bortom sina fysiska begränsningar.

Joni Huttunen är född 1980 och uppväxt i Bollebygd. Han är en mångsysslare som växlar mellan musik, filmskapande och det litterära skrivandet. År 2016 kom hans debutroman, den rosade spökhistorian Barrfiolernas rike.

Elddjur släpptes i slutet av mars och är utgiven av Doppelgänger förlag.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...