Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stina Nilsson för IFK Mora till guld före Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Stina Nilsson för IFK Mora till guld före Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Guld till IFK Mora - Stina Nilsson omutlig på slutsträckan

Damfinalen på SM-sprintstafetten var minst sagt högklassig med idel världscupess i topplagen.
På slutsträckan stod ändå IFK Mora SK:s Stina Nilsson i en klass för sig när hon åkte ifrån Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor.
– Egentligen hade jag tänkt vänta till sista backen på stadion. Men när jag fick så tacksamt utgångsläge så körde jag, berättar Stina.

En nyckel för att IFK Mora skulle ta guldet och få revansch på IFK Umeå från i fjol var förstås att Anna Dyvik skulle orka gå med Moa Lundgren och Ebba Andersson på sina sträckor.

Det gjorde hon. Men Anna fick gräva djupts för att klara det.

– Det satt långt inne men jag bet mig fast i Ebba och Moa. Jag hade bestämt mig för att det får göra ont idag, och jag lyckades, säger Anna.

Moa Lundgren och Ebba Andersson gjorde vad de kunde för att åka ifrån Anna Dyvik, som dock bet sig kvar i rygg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Moa Lundgren och Ebba Andersson gjorde vad de kunde för att åka ifrån Anna Dyvik, som dock bet sig kvar i rygg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur skönt var det med guld?
– Jättekul! Och härligt att få göra det med Stina och för IFK Mora.

För Anna som har brottas med formen mest hela vintern satt den här guldmedaljen förstås extra skönt.

– Formen är lite bättre men det är fortfarande tungt. Jag har något motstånd i kroppen som inte brukar vara där. Men det kändes ändå ganska bra idag.

Stina Nilsson var förstås glad över utgångsläget.

– Anna gjorde det jättebra. I bilen på vägen hit satt vi och kände på varandras form. Vi var bägge ganska osäkra på formen. Det var ett tag sedan jag tävlade och Anna har kanske inte fått till det i vinter, berättar Stina och fortsätter;

– Men vi hade en tydlig taktik att Anna skulle gå med så länge som möjligt och att vi inte skulle vara upp och tryck någon extra fart utan det skulle avgöras på slutet. Det var väldigt skönt att det blev så.

Hur var din plan på slutsträckan? Var det att gå hårt i backen längst bort?
– Egentligen hade jag tänkt vänta till sista backen på stadion. Men när jag fick så tacksamt utgångsläge och så bra fart på tvåans växel så körde jag där borta redan.

Märkte du direkt att du fick lucka?
– Jag vågade inte titta bakåt. Jag körde hela vägen mot mål

I mål var Stina nära tre sekunder före Jonna Sunding före IFK Umeå på bronsplats och med fyra och en halv till Frida Karlsson som förde Sollefteå till bronset.

Vad betyder guldet Stina?
– Jättekul! Det är mitt första i stafettsammanhang. Det betyder jättemycket och kul att få till det så här på slutet av säsongen.

Så här glad blir man när man vinner SM-guld i sprintstafett. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Så här glad blir man när man vinner SM-guld i sprintstafett. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Falun Borlänges Moa Molander Kristiansen krigade bra och skickade ut Maja Dahlqvist drygt tre sekunder efter Sollefteå på slutsträckan men Maja orkade inte gå ikapp och nådde målet som fyra nära tio sekunder efter Mora.

Femma blev IFK Umeås andralag med Linn Sömskar på slutsträckan och sexa Åsarna med Ida Ingemarsdotter som avslutare. De var dock drygt 40 sekunder efter Mora.

Resultat finns här

Medaljörerna med fr.v. IFK Umeås silverduo Moa Lundgren och Jonna Sundling, IFK Moras guldtjejer Anna Dyvik och Stina Nilsson och Sollefteå skidor som tog bronset med Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Medaljörerna med fr.v. IFK Umeås silverduo Moa Lundgren och Jonna Sundling, IFK Moras guldtjejer Anna Dyvik och Stina Nilsson och Sollefteå skidor som tog bronset med Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...