Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johan Häggström och Oskar Svensson hade en stenhård fight in på mållinjen vid Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Johan tog segern med minsta möjliga marginal. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Johan Häggström och Oskar Svensson hade en stenhård fight in på mållinjen vid Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Johan tog segern med minsta möjliga marginal. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Häggström spurtslog Svensson - Vinsa solovann

Det blev en sylvass kamp in på mållinjen mellan Johan Häggström och Oskar Svensson på Fjälltopploppet där Häggström dömdes till segrare.
Lisa Vinsa klättrade ifrån uppför och solovann över minuten före Moa Lundgren.

I herrklassen var det tiotalet åkare som var med till avgörandet inne på skidstadion i Bruksvallarna. Då var det inte oväntat att segern skulle stå mellan sprintkanonerna Johan Häggström, Piteå elit och Oskar Svensson, Falun Borlänge SK.

– Det var riktigt härligt att få avsluta med en seger. Jag trodd att det skulle bli tufft i stigningarna men jag var pigg hela vägen och kunde trycka på mot slutet.

– Södergren (Anders) körde riktigt hårt uppför efter Ramundberget. Danne (Rickardsson) försökte några gånger, i första backen och även sen på flackar partier, berättar Häggström.

Hur var dina skidor?
– Jag hade riktigt bra hela vägen. Bland de bästa i fältet skulle jag tro. Det är riktigt skönt att kunna lita på skidorna på slutet.

Vad säger du om avgörandet på upploppet?
– Den yttersta korridoren var lite stängt där Oskar kom. Jag kom ju i den mittersta och jag märkte att jag blir lite i vägen men jag kunde inte öppna upp helt för honom heller. Det var tufft hela vägen in.

Vad säger du om din säsong, speciellt på slutet när det gått så bra?
– Ja, det är helt ofattbart vilket steg man lyckats ta. Det är häftigt att känna att man är med där uppe nu.

Trea två sekunder bakom tätduon blev norrmannen Öystein Ulekleiv. Sedan följde sex åkare inom tolv sekunder bakom segraren. De var i tur och ordning: Fredrik Andersson, Sollefteå, Björn Sandström och Viktor Brännmark, båda Piteå elit, Petter Engdahl, Östersunds SK, Daniel Rikardsson, Hudiksvalls IF och Axel Ekström, IFK Mora SK.

I damklassen skedde avgörande det ute på banan. Här tog Piteå elits vassa klättrare Lisa Vinsa chansen när det bar brant uppför.

Lisa Vinsa ett glad vinnare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Lisa Vinsa ett glad vinnare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Jag kände att det var i slalombacken jag skulle ta chansen att gå. Klättring på tvåans växel är ju min starka sida.

Fick du lucka direkt?
– Nej, dom hängde på ett tag men då kände jag att om jag bara biter i och försöker att inte kolla bak utan fokuserar framåt så…, det bet ganska bra och då märkte jag att dom släppte.

Hur skönt var det att åka på slutet och ha segern klar?
– Jag tänkte inte att det var klart. Jag var skitstressad hela tiden. Men så fick jag draghjälp av Mattias Bångman. Det var jättebra för det är tufft att ligga själv och hålla farten.

Tvåa blev Moa Lundgren, IFK Umeå, som visade att hon inte bara kan åka fort på sprint. Moa var 1.10 bakom Vinsa och knappa tio sekunder före trean Evelina Settlin, Hudiksvalls IF. Fyra blev skidskytten Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund IF.

Moa Lundgren åkte in som tvåa. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Moa Lundgren åkte in som tvåa. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Elisabeth Högberg blev fyra och Evelina Settlin trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Elisabeth Högberg blev fyra och Evelina Settlin trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Därefter följde följande åkare som åkte in topp tio: Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Rebecca Öhrn, IFK Umeå, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå elit, Moa Molander Kristiansen, Falun Borlänge SK och Anna Dyvik, IFK Mora SK.

Juniorvinnare blev Linn Svahn, IFK Umeå i D 19-20, Tilde Bångman, Offerdals SK i D 17-18, Oscar Olsson, Hudiksvalls IF i H 19-20 och Edvin Anger, IFK Hedemora SK i H 17-18.

Linn Svahn tog hem seger i D 19.20. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Linn Svahn tog hem seger i D 19.20. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Resultat finns här

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...