Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Efter en lång och framgångsrik karriär har Ida Ingemarsdotter bestämt sig för att avsluta elitsatsningen. Här är Ida vid Supersprinten i Ramundberget häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter en lång och framgångsrik karriär har Ida Ingemarsdotter bestämt sig för att avsluta elitsatsningen. Här är Ida vid Supersprinten i Ramundberget häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ida Ingemarsdotter avslutar sin elitkarriär

Ida Ingemarsdotter har åkt hem åtta VM- och OS-medaljer, samt sju världscupsegrar, men nu sätter tjejen från Åsarna IK stopp för sin elitskidåkning.
– Efter vinterns tävlingssäsong växte känslan fram att det är dags att avsluta karriären, berättar Ingemarsdotter.

Ida Ingemarsdotter åkte sin första världscuptävling 2004, men det stora intresset för skidor började hemma i Sveg där hon deltog i sin första skidtävling som nioåring. En tävling som hon vann.

– Jag höll på med flera olika idrotter som barn och det var nog inte förrän jag var 15 år som jag kände att det var skidor jag gillade mest, minns Ingemarsdotter.

Efter avslutad grundskola flyttade Ida till Mora för att börja på skidgymnasiet. Hon blev kvar i Dalarna i fyra år innan hon flyttade till Östersund, där hon bor än idag och tävlar för Åsarna IK.
Redan som junior visade tjejen från Sveg att Ingemarsdotter var ett framtida skidnamn att räkna med. Hon åkte hem JVM-silver i sprint 2004 och JVM-brons 2005. Det är också i sprint som hon har tagit hem sina sex världscupsegrar och fem av sina åtta mästerskapsmedaljer.

Det är just som sprintåkare många tänker på Ida Ingemarsdotter. Men hon har också varit den stabila och pålitliga åkaren på startsträckan när Sverige åkt hem tre stafettmedaljer på OS och VM. En av de prestationerna är också den som Ida känner extra starkt för.

– Den absolut största dagen i mitt idrottsliv var när jag tog OS-guld i stafett 2014 tillsammans med Anna Haag, Charlotte Kalla och Emma Wikén. Allt gick vår väg och det var en riktig drömdag där tårar blandades med skratt och en konstig känsla av att vi gjort något ingen trodde vi skulle lyckas med, berättar Ida Ingemarsdotter.

I vintras stod Ida på världscuppallen fyra gånger och hon slutade sexa i den totala sprintvärldscupen. Men när säsongen var slut saknades drivet att fortsätta den stora helhjärtade satsning som krävs för att fortsätta tillhöra världseliten.

– Jag har gjort det jag ska göra varje säsong, men efter årets säsong kände jag mig trött och sliten. Jag började fundera på hur jag skulle lägga upp min satsning framåt, men hittade inte den rätta killer-känslan som behövs för att tävla på högsta nivå, berättar Ida.

Tankarna ledde fram till beslutet att avsluta skidkarriären.

– Efter nästan 15 år i landslaget kände jag att det var dags att börja ett nytt kapitel.

För första gången sedan hon började på Mora skidgymnasium år 2001 är kalendern tom för Ida Ingemarsdotter.

– Jag är på semester i London nu, men efter det har jag inget planerat. Det kanske kommer kännas jobbigt längre fram, men just nu känns det bara skönt och lite spännande att inte veta exakt vad som händer. Kanske kommer det något spännande erbjudande, funderar Ida.

Det är sporten som Ida har ägnat sitt liv åt och där stannar hon gärna kvar om hon får välja.

– Idrotten ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så om jag får en möjlighet att komma tillbaka till den så gör jag gärna det.

Svenska Skidförbundet har förståelse för Ida Ingemarsdotters beslut att avsluta sin elitkarriär som längdskidåkare, men kommer sakna henne i gruppen.

– Ida Ingemarsdotter har betytt otroligt mycket för vårt landslag under många år. Hon är en traditionsbärare av rang, en god förebild och en fighter som ställt upp för gruppen och laget på ett föredömligt sätt. Ida kommer bli saknad i gruppen men vi hoppas att få engagera henne inom skidåkningen i andra roller även i framtiden, säger Johan Sares, längdchef.

 

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...