Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svärd har startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning. Oskas pappa Lars-Gunnar drabbades av en allvarlig stroke förra våren.

Oskar Svärd har startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning. Oskas pappa Lars-Gunnar drabbades av en allvarlig stroke förra våren.

Oskar Svärd cyklar för sin pappa

I fjol fick trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärds pappa Lars-Gunnar en allvarlig stroke.
Nu har Oskar startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning.
Vi lyfter det passande nog idag den 14 maj som är Strokedagen.
– Vi kommer att cykla Vätternrundan för pappa och för alla andra som drabbas av stroke. Både drabbade och närstående, berättar Oskar.

Den 27 mars 2018 fick Oskar Svärds pappa Lars-Gunnar en allvarlig stroke.

– 2018 blev ett speciellt år för mig och familjen. Det har varit och är en tuff match för att kunna klara att leva ett någorlunda normalt liv för pappa. Det kommer aldrig bli som tidigare för vare sig pappa, mamma eller någon annan i familjen. Talet är den största utmaningen, berättar Oskar och fortsätter;

– Den fysiska träningen har pappa tack vara bra hjälp från kommunen och massa egen vilja genomfört med en otrolig noggrannhet och självdisciplin. Det har inneburit att han kunnat lämna först rullstolen, sedan rullatorn och nu återstår bara en krycka som pappa med hjälp av kan ta sig korta bitar.

– Pappa har varit den enskild viktigaste personen i mitt skidåkarliv och utan honom hade jag inte nått dit jag nådde, slår Oskar fast.

Nu vill Oskar sätta fokus på det här med stroke och ”Team Svärd mot Stroke” åker Vätternrundan med målet att samla in pengar till strokeforskning.

– Vi har lagt upp en Facebooksida - Team Svärd mot Stroke - där det finns ett Swishnummer dit de som vill hjälpa oss kan sätta in en gåva. Man märker det med ”team svärd”, berättar Oskar.

Häromåret fick Oskar frågan om han kunde hålla i en cykelgrupp i Eksjö-trakten där han bor och jobbar. Inte så konstigt med tanke på att han har rekordtiden på En Svensk Klassiker och har cyklat Vätternrundan på 6.48 och 6.55.

– I december 2017 startade jag upp och cirka 20 stycken var med. De cyklade sedan Vätternrundan på 8.18 tillsammans. Jag var inte med då men hjälpte till med träningsupplägg och genomförde träningar. I stort sett alla gjorde sin bästa tid någonsin och flera hade tidigare aldrig kört under 9.30 trots många lopp och mycket träning, berättar Oskar.

– Det blev succé och de ville vi skulle köra i år igen. Så vi startade upp i december igen och tränar nu för fullt inför loppet 15 juni. Den här gången är vi 25 stycken och de flesta bor i eller är från Eksjö. Målet är nu 7.45 vilket innebär ca 38,4 kilometer i timmen i snittfart.

Vid sidan av arbete och träning blev början av 2019 starten på ett nytt kaptitel i Oskar liv. Då fick han och sambon Kari dottern Julia Danira.
 

Fakta Oskar Svärd:

Ålder: 42 år.
Familj: Sambo Kari Eie och dottern Julia Danira.
Arbete: Löjtnant på Ing2 i Eksjö där han jobbar med idrott och friskvård på regementet.
Meriter i urval: Tre Vasaloppssegrar - 2003, 2005, 2007.
14 gånger topp nio på Vasaloppet
Tre segrar på Jizerska Padezatka
Segrar på Marcialonga, Finlandialoppet och Kinesiska Vasaloppet
24 pallplaceringar i långloppsvärldscupen
SM-medaljer som senior i längdskidor, rullskidor, orientering och skidorientering
Rekordhållare på En Svensk Klassiker med den sammanlagda tiden 13.56,17.
Åkte Öppet spår i vintras på 4.01.

 

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...