Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svärd har startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning. Oskas pappa Lars-Gunnar drabbades av en allvarlig stroke förra våren.
Oskar Svärd har startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning. Oskas pappa Lars-Gunnar drabbades av en allvarlig stroke förra våren.

Oskar Svärd cyklar för sin pappa

I fjol fick trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärds pappa Lars-Gunnar en allvarlig stroke.
Nu har Oskar startat ett projekt med målet att samla in pengar till strokeforskning.
Vi lyfter det passande nog idag den 14 maj som är Strokedagen.
– Vi kommer att cykla Vätternrundan för pappa och för alla andra som drabbas av stroke. Både drabbade och närstående, berättar Oskar.

Den 27 mars 2018 fick Oskar Svärds pappa Lars-Gunnar en allvarlig stroke.

– 2018 blev ett speciellt år för mig och familjen. Det har varit och är en tuff match för att kunna klara att leva ett någorlunda normalt liv för pappa. Det kommer aldrig bli som tidigare för vare sig pappa, mamma eller någon annan i familjen. Talet är den största utmaningen, berättar Oskar och fortsätter;

– Den fysiska träningen har pappa tack vara bra hjälp från kommunen och massa egen vilja genomfört med en otrolig noggrannhet och självdisciplin. Det har inneburit att han kunnat lämna först rullstolen, sedan rullatorn och nu återstår bara en krycka som pappa med hjälp av kan ta sig korta bitar.

– Pappa har varit den enskild viktigaste personen i mitt skidåkarliv och utan honom hade jag inte nått dit jag nådde, slår Oskar fast.

Nu vill Oskar sätta fokus på det här med stroke och ”Team Svärd mot Stroke” åker Vätternrundan med målet att samla in pengar till strokeforskning.

– Vi har lagt upp en Facebooksida - Team Svärd mot Stroke - där det finns ett Swishnummer dit de som vill hjälpa oss kan sätta in en gåva. Man märker det med ”team svärd”, berättar Oskar.

Häromåret fick Oskar frågan om han kunde hålla i en cykelgrupp i Eksjö-trakten där han bor och jobbar. Inte så konstigt med tanke på att han har rekordtiden på En Svensk Klassiker och har cyklat Vätternrundan på 6.48 och 6.55.

– I december 2017 startade jag upp och cirka 20 stycken var med. De cyklade sedan Vätternrundan på 8.18 tillsammans. Jag var inte med då men hjälpte till med träningsupplägg och genomförde träningar. I stort sett alla gjorde sin bästa tid någonsin och flera hade tidigare aldrig kört under 9.30 trots många lopp och mycket träning, berättar Oskar.

– Det blev succé och de ville vi skulle köra i år igen. Så vi startade upp i december igen och tränar nu för fullt inför loppet 15 juni. Den här gången är vi 25 stycken och de flesta bor i eller är från Eksjö. Målet är nu 7.45 vilket innebär ca 38,4 kilometer i timmen i snittfart.

Vid sidan av arbete och träning blev början av 2019 starten på ett nytt kaptitel i Oskar liv. Då fick han och sambon Kari dottern Julia Danira.
 

Fakta Oskar Svärd:

Ålder: 42 år.
Familj: Sambo Kari Eie och dottern Julia Danira.
Arbete: Löjtnant på Ing2 i Eksjö där han jobbar med idrott och friskvård på regementet.
Meriter i urval: Tre Vasaloppssegrar - 2003, 2005, 2007.
14 gånger topp nio på Vasaloppet
Tre segrar på Jizerska Padezatka
Segrar på Marcialonga, Finlandialoppet och Kinesiska Vasaloppet
24 pallplaceringar i långloppsvärldscupen
SM-medaljer som senior i längdskidor, rullskidor, orientering och skidorientering
Rekordhållare på En Svensk Klassiker med den sammanlagda tiden 13.56,17.
Åkte Öppet spår i vintras på 4.01.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...