Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Årebon Daniel Matthias har fastnat för längdåkning på äldre dar. Nu är han en del av Team XC Gold och siktar på topp 500 på Vasaloppet om tre år.
Årebon Daniel Matthias har fastnat för längdåkning på äldre dar. Nu är han en del av Team XC Gold och siktar på topp 500 på Vasaloppet om tre år.

Daniel siktar högt med hjälp av Team XC Gold

Att fångas av tjusningen med längdåkning i mogen ålder ”drabbar” allt fler.
En av dem är Daniel Matthias, 45, som siktar på att bli topp 500 på Vasaloppet om tre år. Detta efter en plats runt 4000 när han gjorde debut i vintras.
– Jag gillar att jobba mot mål, berättar Daniel som tar stöd och hjälp av Team XC Gold på sin väg för att utvecklas.

Vi har tidigare berättat om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där motionärer får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning och material på elitnivå.

– Vi anpassar upplägget så att alla motionärer, oavsett ambitionsnivå, kan vara med, säger Jerry.

Nu har precis anmälan öppnat för kommande års upplaga av Team XC Gold och programmet startar 15 juni och löper fram till 1 maj 2020.

Längd.se tog ett snack med 45-årige Daniel Mathias som hakade på Team XC Gold i fjol och nu har en ambitiös plan om att nå topp 500 på Vasaloppet om tre år. Detta trots att han inte har någon bakgrund inom längdåkning att tala om.

– Jag är uppväxt i Östersund och i skolan åkte man väl lite på rasterna och kanske med föräldrarna. Men jag tyckte inte det var superroligt då. Jag var aldrig med i någon klubb, berättar Daniel.

Daniel, som till vardags bland annat driver bageri och café i Åre, har dock på senare år fått upp ögonen för längdåkning.

– Så hörde jag talas om det här med Team XC Gold av några jag känner i Östersund. Jag visste inte riktigt vad det var först. Nu tycker jag det är skithäftigt att vara med i det här gänget och få proffshjälp.

– Jag startade från scratch, vägde några kilo för mycket. Men nu har jag en bra vikt och ska jobba med konditionen och musklerna.

Som boende i Åre har Daniel haft möjlighet till en hel del fin vårskidåkning.Som boende i Åre har Daniel haft möjlighet till en hel del fin vårskidåkning.

Daniel berättar att han satt upp en treårsplan. Han siktar på topp 500 i Vasaloppet om tre år. Planen är då att också åka alla deltävlingar i Ski Classics.

I vintras blev det som sagt premiär på Vasaloppet men också en start i Marcialonga.

– Marcialonga var nog den ballaste upplevelsen, säger Daniel.

Nästa vinter kommer Daniel åka fler lopp ute i Europa och i planeringen finns också Birkenbeinerrennet förutom Vasaloppet.

På vägen dit och i sin ambitiösa satsning mot topp 500 är Team XC Gold en viktig nyckel för Daniel.

– Det är inspirerande att vara med i en grupp och se andra utvecklas och själv bli inspirerad.

Vad är det bästa med att vara med i Team XC Gold?
– Det är mångfacetterat. Det blir som en VIP-biljett in till elitvärlden med B-kontrakt på utrustning, all hjälp med träning och expertkunskap och service på tävlingar. Och att man kan nörda in sig med de andra, avslutar Daniel.

Team XC Gold erbjuder ett upplägg där man bland annat får ta del av liveträning varje vecka via medlemmarnas Facebooksida. Man får ta del av information inom kost, fysiologi, psykologi, teknik, taktik och material samt styrketräning och löpning via ett gäng rutinerade personer inom respektive område.

Vid sidan av Jerry Ahrlin så ingår följande erfarna och välkända namn i ledarstaben: Laila Kveli, Oskar Kardin, Jean Mark Chabloz, Magnus Nylander, Kjell Enhager, Lars Tallbom, Espen Kveli och Andreas Hubbe Lund.

Förutom ovanstående så erbjuds man rabatter på läger och tävlingsresor, samt vallning. Och inte minst så får man också chansen att handla produkter till mycket fördelaktiga priser.

Kommande års upplägg startar 15 juni löper fram till 1 maj 2020. Anmälan öppnar 15 maj. Priset för perioden medlemskap är 2995 kronor inklusive moms.

Du hittar mer information här: xcgold.se

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...