Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Med start i morgonen 13 juni åker Fredrik Erixon från Karesuando till Smygehuk på rullskidor för att att uppmärksamma och intensifiera klimatfrågan.
Med start i morgonen 13 juni åker Fredrik Erixon från Karesuando till Smygehuk på rullskidor för att att uppmärksamma och intensifiera klimatfrågan.

För klimatet genom Sverige på rullskidor i 30 dagar 

I morgon, den 13 juni, står Fredrik Erixon, grundare av bland annat CCC1000, Adventure Academy och langdskidakning.info, på ett par rullskidor i Karesuando i norr för att på endast 30 dagar staka sig ner till Smygehuk i söder.
Längd.se kommer att rapportera från Fredriks färd genom Sverige.

Fredrik Erixon gör resan från Karesuando till Smygehuk på rullskidor för att att uppmärksamma och intensifiera klimatfrågan. Fredrik vill också med sin rullskid-resa hylla vårt svenska längdskidsarv.

För att nå sin slutdestination behöver den snart 50-årige stockholmaren dagligen förflytta sig 9 mil - ett Vasalopp om dagen i 30 dagar. Under planerade stopp träffar Fredrik svenska skidprofiler och diskuterar skidåkning och skrämmande snöprognoser som på sikt kan äventyra sportens existens. Hela resan filmatiseras under namnet The Road Ahead.

När Längd.se pratar med Fredrik idag så är han kvar i Stockholm och det är fullt fokus på packning och förberedelser. I morgon startar färden från Karesuando.

Längd.se kommer löpande att rapportera från Fredriks färd genom Sverige. Kanske vi också hakar på och åker en bit med honom längs vägen.

Fredrik har svarat på några frågor dagen innan avfärd:

Hur kom du på att göra detta äventyr?
– Jag är ju en ”hybrid” mellan längdskidåkare och äventyrare (mest skidåkare :-), så att kombinera dessa till ett mycket krävande fysisk äventyr på rullskidor kändes som en bra utmaning.

Förklara lite om äventyret?
– Det startar med tåg upp till Karesuando, därifrån tar jag rullskidor och stakar mig söderut hela vägen ner till Smygehuk. Jag har dryga 20 kilo i ryggsäcken, tält sovsäck och liggunderlag så att jag kan sova ute i naturen varje kväll. Målsättningen är att orka åka ett Vasalopp per dag, alltså nio mil. Mat tänkte jag köpa ut med vägen, där det gått, vatten blir nog lite svårare, så jag har renare med mig.

Hur länge kommer du att hålla på tror du?
– Om allt går som det skall så är det 90 km per dag i cirka 32 dagar, jag åker över Sälen/Mora och sedan genvägen till Stockholm :-)

Vad tror du kommer bli din största utmaningen?
– Mest rädd är jag nog för trafiken, speciellt på de större vägarna norrut med tung trafik. Jag har med mig en flagga och baklyse, men jag är mycket oskyddad och om jag åker av vägen ut i asfalten slår jag mig ordentligt, då det tar tvärstopp direkt.

Vad har du för rullskidor?
– Jag kommer köra på Swenor Fiberglas med 2:or men jag har även med mig ett par så kallade snabbhjul från Eagelsport, de är bra att åka på även om de är lite mer obekväma än 2:orna från Swenor. Annars blir det Swix stavar och Bliz-hjälm...

Fredrik är redo för start.
Fredrik är redo för start.

Några av skidprofilerna Fredrik kommer träffa på sin färd genom Sverige är Thomas Wassberg, Daniel Tynell, Björn Ferry och Frida Karlsson.

– Jag är en inbiten Vasaloppsåkare och genomförde i år mitt 15:e lopp, men jag är samtidigt mycket oroad kring hur jag ska kunna genomföra ytterligare 15 Vasalopp. Kommer vi att ha natursnö i framtiden? Kommer mina barn att kunna åka längdskidor i vår unika natur? frågar Fredrik Erixon fundersamt till magasinet Vasalöparen.

SVT publicerade i december 2018 en rapport över hur det svenska klimatet kan komma att påverkas de kommande 80 åren. Rapporten som baseras på aktuella klimatfenomen och utsläpp är en indikation på hur Sveriges snöförhållanden kan förändras om inga åtgärder vidtas.

Om äventyret:
Fredrik kommer själv, och bitvis tillsammans med ett filmteam, staka 90 kilometer på rullskidor varje dag under 30 dagar. Han gör det med en 60 liters ryggsäck med full packning för övernattning under bar himmel. Att samtidigt producera en dokumentärfilm som belyser framtida miljöaspekter för snö och längdskidåkning, kommer kräva både förberedelser och fokus.

Förutom att uppmärksamma och intensifiera klimatfrågan vill Fredrik med sin resa hylla vårt svenska längdskidsarv och inspirera till längdskidåkning och nya äventyr.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...