Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.

Det rullar på för Fredrik Erixon

Nu har Fredrik Erixon varit på väg sedan i torsdags på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Hittills har allt gått bra med väder, vind och vägar.
– Så här långt har det varit helt fantastiskt, berättar Fredrik när vi pratar med honom sen onsdagseftermiddag när han precis provianterat i Blattnicksele mellan Sorsele och Storuman.

Vi berättade ju förra veckan om Fredriks rullskidtur genom Sverige för klimatet. Vi lovande också att berätta om hans tur genom landet.

Sedan starten i Karesuando i torsdags har stockholmaren tagit sig närmare 60 mil.

Hur har det varit så här långt?
– Vädermässigt har det varit helt fantastiskt. Lagom varmt. Jag åker i runt 15-20 kilometer i timmen och då fläktar det lagom, berättar Fredrik.

Hur har vägarna varit?
– Ganska bra men man blir något av en asfaltskonnässör. När man åker på en bra väg är det underbart, då leker livet. Men på en dålig vägbana är det katastrof.

Första dagen åkte Fredrik 4,5 mil och sedan har han betat av följande milantal på sina dagsetapper: 10 - 9 - 8,5 - 9 - 9,7.

– Idag blir det dock bara 70 kilometer, berättar han efter sin proviantering i i Blattnicksele.

Längs vägen kommer Fredrik träffa flera längdåkningsprofiler och snacka om framtiden för längdåkningen i olika perspektiv, inte minst med tanke på klimatet.

En profil har han redan träffat. I Gällivare blev det både snack och rullskidåkning tillsammans med Marcus Hellner.

– Jag tältade uppe på Dundret och Marcus skejtade upp till mig och vi snackade i en timme. Vi pratade om allt möjligt, inte minst hans VM-guld på sprinten i Holmenkollen 2011. Men också om skidåkningen i framtiden. Det här blir en del i dokumentärfilmen som spelas in under färden.

På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.

Framöver längs vägen har Fredrik planer på att samtala med bland andra Thomas Wassberg, Britta Johansson Norgren och Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

Här kan du följa Fredriks väg genom landet på Instagram: #fredrikerixon

Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...