Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla trivs i landslaget och laddar vidare för en ny vinter. Den här veckan med träning i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Charlotte Kalla trivs i landslaget och laddar vidare för en ny vinter. Den här veckan med träning i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla ser fram emot Ski Tour 2020 i Östersund - Trondheim

Charlotte Kalla laddar för en ny säsong. En säsong utan mästerskap men där Ski Tour 2020 i Östersund - Trondheim blir ett stort mål
– Det blir verkligen en höjdpunkt att få tävla på hemmaplan, säger Charlotte, snart 32 år.
Kalla kan se tillbaka på en VM-vinter där de individuella loppen inte gick som önskat men där guldet i VM-stafetten förstås var en höjdare.

Längd.se träffade Charlotte på landslagets läger som just nu pågår i Torsby. Det blev bland annat snack om TV-programmet ”Landskampen” som spelades in på Rhodos i våras, om kroppen som inte svarade på SM och om VM i Seefeld.

Hur har våren varit efter säsongen?
– Den har varit fin. Sista loppet jag åkte var Dundret Hill Climb. Sen drog jag direkt till Rhodos. Beslutet att åka med dit tog jag redan tidigt på hösten och insåg att det skulle bli ganska stor del av min vårledighet, berättar Charlotte.

De två första veckorna i april var Charlotte på Rhodos tillsammans med Therese Johaug, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, Calle Halfvarsson, Petter Northug, Emil Iversen och Tiril Eckhoff för inspelning av den nya säsongen av ”Landskampen” i regi av norska TV2. Programmet kommer att sändas på TV4 i höst.

– Det var superhärliga veckor. Spännande att få träffas den tiden på året när tävlingssäsongen är undanstökad.

– Dels hade vi jättehärligt när TV-kamerorna var avstängda men också hur det blir när det spelas in… Vi hade sju eller åtta middagar där det var en programledare med. Han kunde styra in samtalen på ämnen som man annars kanske inte riktigt skulle våga fråga om.

– Jag tänkte att det kanske skulle bli stelt och konstigt att sitta med TV-kameror, men man glömde av dom. Alla var så bjussiga och delade med sig av sina erfarenheter. Det finns så mycket smarta människor i det här gänget. Tillsammans känns det som vi hade så mycket gemensamt men också mycket att lära av varandra.

Vad tar du med dig från tiden där?
– Speciellt historierna. Det var många som var duktiga på att sammanfatta: ”Den här händelsen gjorde att jag insåg det här om mig själv”. Det var mycket sånt, att man kan speglas i varandras historier.

I höst sänder TV4 ”Landskampen” där Charlotte Kalla är en av fyra i det svenska laget.I höst sänder TV4 ”Landskampen” där Charlotte Kalla är en av fyra i det svenska laget.

– Efter Rhodos fick jag också en fin period där jag var en hel del i fjällen och gick lite toppturer. Så jag kände ett sug att ha lite rutiner sen när träningen drog igång.

Om de ser tillbaka på vintern. Vad säger din egen utvärdering?
– Det började ju väldigt bra. Jag hade en bra sommar och höst bakom mig och kände mig stark när tävlingarna drog igång… men jag var nog lite väl ivrig där över jul och veckorna efter. Återhämtningen blev helt enkelt inte tillräcklig.

– Sen var jag i ett läge som jag aldrig varit i tidigare med så kort tid kvar till ett mästerskap. Det var ganska frustrerande att dra i handbromsen den perioden på året.

Hur gick tankarna när du hoppade av slutdelen på SM-tävlingarna hemma i Sundsvall och vilket stöd fick du runtomkring då?
– Vid SM så var Magnus (Ingesson) och Stefan (Thomson) otroligt viktiga. Men annars så går det ju inte att alltid agera om man känner sig sliten. Då skulle man ju aldrig få träna eller tävla. Man måste se att det är ett mönster.

– Inför SM-stafetten så sa vi att jag skulle köra den och gå mig så stum som möjligt… men när det inte svarar då var beslutet ganska enkelt att ta att jag skulle försöka samla på mig överskott inför uppladdningslägret i Seiser Alm, att det fortfarande fanns tid att påverka.

Hela VM blev inte vad Charlotte hoppats och önskat men guldet i stafetten var förstås en otroligt härlig dag. Charlotte gjorde en suverän tredjesträcka och växlade ut Stina Nilsson i ledning nästan 20 sekunder före Therese Johaug.

Tänker du tillbaka på den dagen?
– Jag får ju tänka tillbaka. Vi intervjuades av Katarina (landslagets presschef) i går om minnena kring stafetten. Det kändes riktigt häftigt att vara en av de fyra.

– Hade det varit i december hade vi definitiv varit ett lag att räkna med. Nu kändes det ändå att vi var underdog med tanke på min form, Ebba som hade varit lite krasslig och Stina med skadan och så Frida som var med för första gången.

– Stafetten är ett väldigt fint minne.

På de individuella loppen tog Charlotte följande placeringar: Skiathlon sexa, 10 km klassiskt nia och 30 km femma.

– Jag försökte spänna bågen. På skiathlonloppet så pratade vi om innan att oftast är det hård körning i början och sen blir det en grupp. Så det var att bita i och kriga och försöka tillhöra den där gruppen men jag krigade nog lite för min kapacitet för jag fick ganska mycket svackor under loppet även om jag kunde avancera på slutet så var det lite över min kapacitet när jag skulle hänga med tätgruppen.

Hur tufft är det då i den situationen när man vill och vet att man borde kunna?
– Det handlar hela tiden om att vara i nuet och inte tänka för långt fram, veta med sig att det kan vända.

– På 10 kilometer på VM så var det fruktansvärt varmt och blött. Så mycket har jag inte slitit på väldigt väldigt länge, samtidigt som man inte riktigt fick ut det.

Gör du några förändringar i upplägget inför kommande vinter med de erfarenheter du har med dig?
– Träningsmässigt så har vi gjort bara gjort någon mindre justering fram till tävlingarna drar igång. När säsongen drar igång så är det speciellt att inte ha ett mästerskap. Jag hoppas på en formtopp tidigt i samband med Tour de Ski men också att jag kommer att vara stark när Ski Tour 2020 väntar.

Den nya touren i avgörs i etapper mellan Östersund och Trondheim med start i mitten av februari.

– Det blir verkligen en höjdpunkt att få tävla på hemmaplan. Det finns så mycket skidintresse i den regionen. Det blir en höjdare definitivt, säger Charlotte.
2021 är det VM i tyska Oberstdorf och 2022 väntar nästa vinter-OS Peking. Frågan är om vi får se Charlotte Kalla i spåret då.

Hur långa planer har du?
– Det vet jag inte. Jag har ingen aning om hur länge jag kommer att ha motivationen att lägga ner det jobb som krävs och fortsätta utvecklas.

När Charlotte slog igenom så var de yngsta tjejerna i dagens landslag inte gamla och hade förstås Charlotte som förebild och idol. Nu är de i samma lag - som i dag är världens starkaste.

Är det här något ni snackar om i laget?
– Jo, jag har ju fråga Ebba om hon kom ihåg när jag var ledare på Sollefteå sommarskidskola. Hon kom dit en kväll med brorsan Fredrik, säger Charlotte med ett leende och fortsätter;

– Det betyder jättemycket att vi är ett starkt damlag. Det är så inspirerande och kul att dra på läger och veta att man har de andra tjejerna bredvid sig i spåret och att vi har väldigt kul vid sidan av.

Charlottes seger på Tour de Ski 2008 och OS-guldet 2010 var förstås en viktig sporre för de tjejer som nu är med henne i landslaget.

Själv blev hon inspirerad av de tjejer hon hade bredvid sig på väg mot senioråldern.

– Det känns som under hela min skidgymnasietid och i juniorlandslaget så var det så många ambitiösa tjejer runt omkring mig. Den kulturen var jätteviktig för mig och har skapat en inställning jag haft med mig.

För några år sedan gjorde Charlotte succé när hon vann Årefjällsloppet. Något sidospår in på långloppen och start i Vasaloppet ser dock inte Charlotte komma. Inte den närmaste tiden i alla fall.

– Det kändes ju lättare när man var junior att säga att jag åker Vasan nån gång, men jag vet faktiskt inte om det kommer bli så.

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...