Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Häromdagen träffade Fredrik Erixon tidigare Vasaloppsvinnarna Henrik Eriksson och Daniel Tynell på sin rullskidresa genom landet.
Häromdagen träffade Fredrik Erixon tidigare Vasaloppsvinnarna Henrik Eriksson och Daniel Tynell på sin rullskidresa genom landet.

Erixon tältade hemma på gräsmattan

Fredrik Erixon har kämpat vidare på rullskidor genom landet. Häromdagen blev dagspasset nära 18 mil mellan Avesta och hemmet i Danderyd.
Väl där slog han upp sitt tält hemma på tomten halv två på natten.
– Jag har ju sagt att jag ska sova i tält under hela det här äventyret. Då kan jag inte fuska… men jag gick in och hämtade en kudde, berättar Fredrik.

När vi pratar med Fredrik på tisdagen så har han sovit en natt hemma på tomten i sitt tält. Rullskidturen dagen innan blev något slitsam. Han startade i Avesta och åkte via Enköping och målet var hemmet i Danderyd. Totalt blev det 178 kilometer.

– Jag försökte hitta några vägar att snedda på efter Enköping men det blev många felåkningar och ganska mycket irritation. Sen började det regna igen under fyra-fem timmar. Jag är lite mör idag, berättar Fredrik.

När Fredrik kom hem till bostaden slog han upp sitt tält hemma på tomten halv två på natten.

– Min fru sa: ”är du helt dum i huvet”. Men jag har ju sagt att jag ska sova i tält under hela det här äventyret. Då kan jag inte fuska… men jag gick in och hämtade en kudde, berättar Fredrik.

Det var mörkt när Fredrik rullade in i hemkommunen häromnatten.
Det var mörkt när Fredrik rullade in i hemkommunen häromnatten.

Tisdagen och onsdagen var planerade vilodagar på hemmaplan. Bland annat för att hinna med ett möte på tisdagen. På torsdagen bär det av söderut i landet.

Hur känns kroppen så här långt in i resan?
– Just idag känns den något stukad. Man blir sliten i rygg och axlar. Jag åker ju med 25 kilo i ryggsäcken. Men jag känner också att jag blivit starkare, och lite kralligare. Jag har nog lagt på lite muskler.

– Jag tog en massage idag och massören sa att kroppen var okej. Däremot tar det hårt på utrustningen. Det sliter på hjul, skärmar, handskar och stavar.

När Fredrik åkte sträckan Sälen - Mora var det finväder.
När Fredrik åkte sträckan Sälen - Mora var det finväder.

Under passeringen av Dalarna blev det flera möten men skid- och Vasaloppsanknytning för Fredrik.

– På fredagen kom jag fram till Mora och Vasaloppsmålet. Där tog Vasaloppets VD Eva-Lena Frick emot mig. Då gjordes också ett inslag till dokumentären, säger Fredrik.

När Fredrik kom till Vasaloppsmålet i Mora togs han emot av Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.
När Fredrik kom till Vasaloppsmålet i Mora togs han emot av Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

I vinter kommer en dokumentärfilm om Fredriks rullskidresa genom landet och mötet med flera skidprofiler. Syftet med äventyret är att belysa risken att vi kanske inte kommer kunna åka längdskidor på natursnö i vårt land i framtiden om vi inte börjar ta hand om vår miljö…

Från Mora åkte Fredrik vidare söderut i Dalarna och då hamnade Fredrik på ett ställe där personer som tillsammans tagit hela 20 Vasaloppssegrar var samlade. Vasaloppssegraren från 2001, Henrik Eriksson, gifte sig i helgen och Fredrik deltog på brölloppsbrunchen. På plats var förutom Henrik bland annat: Daniel Tynell, Staffan Larsson, Elin Ek och Susanne Nyström.

När Fredrik nu drar vidare söderut så blir det via städer som Nyköping, Linköping, Norrköping och sedan mot Jönköping och därefter Växjö.

– Sedan åker jag raka spåret mot Åhus och sista dagen tänker jag mig de tio milen till Smygehuk.

Sammanlagt har då Fredrik åkt rullskidor runt 260 mil genom landet.

Här kan du följa Fredriks väg genom landet på Instagram: #fredrikerixon

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...