www.langd.se

Viktor Thorn ser fram emot en vinter där ryggen inte ska hindra hans framfart i skidspåren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Viktor Thorn ser fram emot en vinter där ryggen inte ska hindra hans framfart i skidspåren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Viktor Thorn på väg tillbaka efter ryggoperation

Trots stora ryggproblem gjorde Viktor Thorn sin bästa säsong i vintras.
Nu är han på väg tillbaka i träningen efter en operation av ryggen i våras.
– Jag har haft besvär i tre år från och till. Jag hoppas nu att det här ska hjälpa. Men det är svårt att säga så här tidigt efter operationen, berättar 23-årige Viktor för Längd.se.

Viktor Thorn har, precis som Jens Burman som vi skrev om häromdagen, kämpat med ryggproblem i flera år. Nu har de båda gjort operationer av sina ryggar efter säsongen.

Trots ryggproblem har Thorn tagit kliv framåt och gjorde i vintras sin resultatmässigt bästa säsong.

På VM blev det en tolfteplats på 15 kilometer knappt sex sekunder efter Jens Burman som slutade elva. På sprinten åkte Viktor ut i kvarten och slutade på 20:e plats men i prologen var han snabbast tillsammans med Sergey Ustiugov. I stafetten åkte Viktor slutsträckan och förde Sverige till en femteplats.

Nu ser dalslänningen, som bor i Östersund och har klubbadress Ulricehamns IF, fram emot en vinter utan svåra ryggproblem.

– Jag har haft besvär i tre år från och till. Jag hoppas nu att det här ska hjälpa. Det är svårt att säga så här tidigt efter operationen, säger Viktor och fortsätter;

– Jag tror nog att jag alltid kommer ha lite smärta men sen gäller det att skilja på farlig smärta och smärta som man klarar av.

Vad är det som är åtgärdat i ryggen?
– Jag vet inte exakt. Jag har lite dålig koll. Jag gick dit, opererade mig, och åkte hem.

Du körde det som en service av bilen ungefär?
– Ja exakt!

Vad behöver du tänka på i träningen för att bygga upp nu efter operationen?
– Nu är det väldigt mycket basic som gäller. Det går inte att gå på max nu. Det gäller att vara försiktig och det är mycket att tänka på. Men förhoppningsvis kan man snart börja köra på hårt igen.

Hur ligger du till träningsmässigt nu?
– Det är lite färre timmar per vecka men framförallt att jag inte kört jättehårt än utan. Jag räknar med att vara i lite sämre form hela träningsperioden men förhoppningsvis ska jag ändå kunna komma in i säsongen bra.

Hur ser du på kommande säsong utan mästerskap?
– Att jag med utgångsläget jag har nu kan komma in i det mer och mer och åka bättre och bättre efterhand i säsongen.

Gör du några förändringar träningsmässigt?
– Det är bara lite smådetaljer jag justerar för att bli ännu bättre. Jag var på ett bra spår förra året och det gäller att fortsätta på det.

Hur har du utvärderat vintern?
– Det är ju min bästa säsong hittills. Men jag är nu inte nöjd med den med tanke på ryggen, skador, sjukdom under VM och magsjuka innan Tour de Ski. Jag kände aldrig att jag riktigt fick till det under säsongen. Det var mycket som strulade. Jag kände att jag hade mycket mer i mig som jag aldrig fick ut.

– Jag hoppas kunna få till det i vinter och höja mig ännu mer.

Sätter du några specifika mål?
– Nej inte direkt. Det är att höja mig mer och vara stabil där uppe.

En höjdpunkt under vintern för Viktor och de andra landslagsåkarna blir nya Ski Tour 2020 i Östersund - Trondheim.

– Det blir kul att få tävla nära där man bor. Det kommer bli bra publikmässigt, kul och lite annorlunda.

Kör du Tour de Ski också?
– Jag tänker att håller kroppen så kör jag allt.

Vid sidan av träningen har Viktor ett husbygge på gång i Östersund där han och sambon,  skidskytten Johanna Skottheim, ska bo. Huset ligger med nära anslutning till skidspåren och med tio minuters bilfärd till skidstadion.

– Bygget ska dra igång snart. Det är lite att fixa med men jag är väl inte med och snickrar så mycket. Förhoppningsvis blir det klart till jul. Jag ser fram emot när det blir klart. Ska verkligen bli kul.

Siste nyheter

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa”

Förra säsongen var en berg- och dalbana för Frida Karlsson. I början på december stoppades hon från tävlande då hon inte uppfyllde Svenska skidförbundets hälsokrav. Två månader senare var hon tillbak...
hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...
Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...