Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Moa Lundgren krossade både motståndare och banrekord trots brutal värme när hon vann Salomon 27K i lördags. FOTO: Fjällmaraton.
Moa Lundgren krossade både motståndare och banrekord trots brutal värme när hon vann Salomon 27K i lördags. FOTO: Fjällmaraton.

Moa Lundgren imponerade stort i Årefjällen

IFK Umeås Moa Lundgren är en av landets mest lovande skidåkare. Men Moa är inte bara snabb på skidor. Under lördagen imponerade 21-åringen hon stort när hon vann Salomon 27K som startade upp Fjällmaratonveckan i Åre.
Moa vann damklassen i överlägsen stil på nytt banrekord och var nia totalt, endast tio minuter efter herrsegraren.

I mål var Moa snudd på fem minuter före tvåan Johanna Åström, Matfors. Bakom sig hade hon många vassa herrlöpare som bland annat tidigare vinnaren av Ultravasan, Elov Olsson.
– Det var slitigt första 10 kilometerna och då låg jag och Johanna ihop. Men sen rullade allt på i en väldans fart och gick himla lätt! säger Moa till trailrunningsweden.se.
På vintern är Moa mest känd för sin styrka som sprinter. Juniorvärldsmästare och U23-världsmästare som hon är. Men med den här imponerade insatsen över 27 kilometer fjällöpning ska vi inte bli förvånade över kommande starka insatser på distans till vintern.

Moa Lundgren i ensamt majestät på fjället. FOTO: Fjällmaraton.
Moa Lundgren i ensamt majestät på fjället. FOTO: Fjällmaraton.

I herrklassen gick segern till Henri Ansio, Salomon Suunto Trail Team Finland. Finländaren var två minuter före Petter Engdahl, Team Salomon och till vintern på längdskidor i ny klubbdress - Falun Borlänge SK.
– Som väntat var det väldigt varmt och tufft på fjället. Jag fick inte det svar jag ville av kroppen, men det blev bättre och bättre under loppets gång. Nu ser jag fram emot en ny chans i Vertical K uppför Åreskutan på tisdag, säger Petter till trailrunningsweden.se.

Moa Lundgren var förstås vinnare också i U23-klassen eftersom hon vann totalt. I herrarnas U23-klass blev det också skidåkarseger genom IFK Mora SK:s Jonas Eriksson här tävlande för Team Salomon precis som Moa.
22-årige Jonas som i vintras fick sitt genombrott när han var tvåa på SM-tremilen bakom Daniel Rickardsson och sedan blev reserv till VM-laget.
Nu var Jonas 13:e man bland alla herrar knappt tre minuter bakom Elov Olsson på 12:e plats men alltså nära sex minuter efter Moa Lundgren.
Salomon 27K:s bana på 27 kilometer tar löparna över tre fjälltoppar i södra Årefjällen vilket medför att det också är 1150 höjdmeter som ska avverkas innan målet nås i Trillevallen.
Sol och extrem värme med temperaturer på över 30 grader gjorde den normalt krävande banan på 27 km ännu mer utmanande. Det var många deltagare som nyttjade fjällbäckarna i försök att kyla ned sig och aldrig tidigare har det serverats så mycket vätska på stationerna.
I lördag gick också loppet Välliste Runt över 13,5 kilometer. Här blev det skidåkarseger i herrklassen genom Erik Melin Söderström

Resultat från Salomon 27K finns här.
Resultat från Välliste Runt finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...