Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svärd genomför skidläger på Idre Fjäll 5-8 december. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Oskar Svärd genomför skidläger på Idre Fjäll 5-8 december. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar Svärd och Optima Ski-gänget testar ny lägerort - Idre Fjäll

I fem år har Oskar Svärd och Optima Ski haft decemberläger i Vålådalen. Men nu byter man lägerort.
– Det dags att testa något nytt. 5-8 december blir det läger på Idre Fjäll, säger Oskar.
Idre Fjäll som satsar hårt på skidskytte och längdåkning och öppnar upp för skidåkning redan 11 oktober.

I slutet på karriären, som bland annat innehöll tre Vasaloppssegrar, startade Oskar Svärd upp Optima Ski med några vänner. Optima Ski genomför Vasaloppsläger, teknikkurser, föreläsningar och håller i träningsgrupper.

Under fem år har man haft ett decemberläger i Vålådalen men nu styr man kosan något söderut, till Idre Fjäll.

– Det känns spännande att pröva en ny plats och med det kanske når lite nya deltagare, säger Oskar.

Ledare och tränare i Optima Ski är förutom Oskar själv hans sambo Kari Eie och Per-Öyvind Torvik.

– Både Per-Öyvind och Kari Eie är väldigt duktiga tränare med egen erfarenhet och gedigna utbildningar inom idrott/skidåkning. Kari har varit med i norska skidskyttelandslaget och efter avslutad karriär jobbat som tränare och lärare på skidgymnasium både i Norge och Sverige. Per-Öyvind har varit landslagstränare i Norge och Slovenien och varit tränare för flera åkare i världseliten. Nu ansvarar han för skiddelen av Nord Universitet samtidigt som han doktorerar i idrott. Per-Öyvind har sin bas i skidmetropolen Meråker, informerar Oskar.
 
Oskar själv har hört att många tror att man behöver vara en duktig skidåkare för att vara med på läger med Optima Ski.

– Så är det inte alls! Alla oavsett nivå är välkomna. Vi delar upp i grupper så att alla ska få ut maximalt av sitt deltagande, fastslår Oskar och fortsätter;
 
– Målet med lägret är att förmedla kunskap både kring teknik, träningslära och få deltagarna att förstå vad som är det viktiga om man vill bli en bättre skidåkare.

Idre Fjäll satsar hårt på att erbjuda tidig skidåkning. I år öppnar med 2,5 kilometer spår redan 11 oktober och en vecka senare kommer det finnas 5 kilometer spår redo i samband med skidtestarhelgen.

Optimas Ski:s läger är det dags för den 5-8 december, då det högst troligt även finns en hel del natursnö i terrängen.
 
– Jag besökte Idre Fjäll första gången för 28 år sedan, då med Tvärreds IF. Sedan dess har jag varit där ett flertal gånger både sommar och vinter. Nu skall det bli spännande att komma tillbaka som ledare. Boendet är på hotell Pernilla Wiberg med relaxavdelning och god mat, inklusive trerätters middagar.

– Vi vill bjuda på en riktig upplevelse både i skidspåret och vid sidan av, avslutar Oskar.
 
Mer information om lägret finns på Optima Ski:s facebooksida.

Siste nyheter

Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart. "Fantastiskt", säger Salén. "Jag är jättenöjd", summerar Lund...
Fyra olympiska guldmedaljörer åker Nattvasan på fredag: Marcus Hellner, Gunde Svan, Anna Jönsson Haag och Fredrik Lindström. FOTO: Vasaloppet.

Olympisk guldglans över Nattvasan

På fredag natt körs Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Bland de drygt 2 200 anmälda finns även fyra olympiska guldmedaljörer. – ...