Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Niemi ser med spänning fram emot sin nya roll som vallachef för landslaget. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Anders Niemi ser med spänning fram emot sin nya roll som vallachef för landslaget. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nya vallachefen Niemi förbereder sig för intensiv vinter

Det har varit mycket skriverier och många spekulationer kring längdlandslagets organisation de senaste veckorna.
När Svenska skidförbundet gick ut med att man ersätter landslagschefen Jonas Peterson med Lars Selin och Karin Ersson meddelades också att Anders Niemi blir ny vallachef efter Urban Nilsson.
– Jag hade bestämt mig för att sluta när Ida (sambon Ingemarsdotter) la av i våras. Men när jag fick frågan om den här rollen för två veckor sedan var det svårt att tacka nej, och jag tvekade inte heller, berättar Niemi för Längd.se.

Att Jonas Peterson fick kliva av som landslagschef efter bara fyra-fem månader på posten har i olika media beskrivits bero på en kontrovers med vallateamet. Något som dementeras av förre vallachefen Urban Nilsson för SVT Sport.
Det har också skrivits i media att Anders Niemi var en av vallarna som inte skulle få en fortsatt anställning.
Så här säger Anders själv:
– Jag hade bestämt mig för att sluta när Ida (sambon Ingemarsdotter) la av i våras. Jag har sen inte varit med alls under sommaren och har inte koll på det som hänt då. För två veckor sedan fick jag frågan om att ta rollen som vallachef.
– Det känns spännande. Det var vallarna som ville att jag skulle komma tillbaka i den här rollen. Då var det svårt att tacka nej, och jag tvekade inte heller.

Vad säger du om uppgifterna om kritik mot vallateamet?
– Det är klart vi måste utveckla vissa bitar. Det kommer synpunkter och viss kritik efter varje säsong men det handlar om konstruktiv kritik, menar Anders.
Anders har varit landslagsvallare i tolv år. Innan det var han flera år vallansvarig i IFK Mora SK. I nya rollen som vallachef för landslaget kommer han förstås ha andra arbetsuppgifter. Något som han i viss mån testade i vintras när han vikarierade för Urban Nilsson vid några världscuphelger.
– Det blir stor skillnad mot förut. Jag kommer inte ha vallaansvaret för några åkare som förut. Nu handlar det mycket om planering och logistik.

Vad blir svårast?
– Många av vallarna har varit med i många år. Det gäller att se till att alla är på tå hela tiden, att hitta nya infallsvinklar, motivera och utveckla verksamheten trots att förra vintern kanske var den bästa någonsin. Vi misslyckades väl på någon tävling men det kommer alltid att hända någon gång.
Gånga vecka har Anders och vallateamet varit i skidtunneln i Torsby och haft tester. Arbetet har knappast legat nere tidigare under sommaren heller utan har i stort sett rullat på som vanligt.

Är hela vallateamet spikat inför säsongen?
– Nästan, men någon vallare till kommer vi nog behöva nu när jag inte ska valla själv, säger Anders.
Det är inga mästerskap kommande vinter men en minst sagt intensiv världscupvinter med två tourer på programmet: Tour de Ski vid årsskiftet samt nya Ski Tour 2020 i Östersund/Trondheim i februari.
– Det måste vara rekord i världscuptävlingar i vinter. Det blir ett tufft program för oss där Tour de Ski och Ski Tour 2020 blir höjdpunkterna, säger Niemi.

Händer det något anmärkningsvärt på material och vallasidan?
– Nej, det handlar om små utvecklingsdetaljer. Det som varit på tapeten är ju det här med fluoret i vallorna. Det vet vi inte hur det slutar, eventuellt blir det en förskjutning på förbudet av högfluorerade ämnen i vallorna.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...