www.langd.se

Alfred Buskqvist och Julia Angelsiöö leder STS Roll Cup efter helgens tävlingar i Åmsele. FOTO: Svenska skidförbundet.
Alfred Buskqvist och Julia Angelsiöö leder STS Roll Cup efter helgens tävlingar i Åmsele. FOTO: Svenska skidförbundet.

Buskqvist och Angelsiöö i cupledning

STS Roll Cup i Åmsele avslutades under söndagen med masstartstävlingar. Det blev fin skidpropaganda och omkastningar i den totala cupen. I cupledning är nu Alfred Buskqvist och Julia Angelsiöö.

Vinden blåste ganska ordentligt så på de stora öppna ytorna kring Åmsele flygbas så blev det ett riktigt kraftprov över de olika distanserna. Strax under 90 åkare kom till start så tävlingen höll samma nivå av deltagare som föregående år.

Även i söndagens tävling vad det herrarna som tilldrog sig den mesta uppmärksamheten då ett mycket namnkunnigt startfält gjorde upp om segern. Efter ett ganska lugnt inledande varv av de fyra som skulle åkas så skruvades farten upp rejält på det andra varvet och den stora klungan minskade undan för undan. I slutet av det tredje varvet så satte Johannes Eklöf, IF Hallby och Alfred Buskqvist, IK Stern, in en rejäl attack och fick en lucka som bit för bit ökade. En oenig klunga satte aldrig riktigt igång jakten och efter ungefär halva det sista varvet så stod det klart att segern skulle stå mellan de båda. Med två kilometer kvar så satte Buskqvist in en attack som inte Eklöf kunde svara på och Buskqvist kunde därmed ohotad ta segern. Eklöf blev klar tvåa och på tredjeplatsen kom Klas Nilsson, Skellefteå XC, efter en spurtduell mot Gustaf Nordström, Borås SK.

Damtävlingen vanns ohotat av Julia Angelsiöö, Storvreta IK och damjuniorklassen vanns av Ida Lundgren, IFK Umeå.

Officiella resultat 7-milarullen 2019

Då det var extra mycket poäng som delades ut på 7-milarullen så satte det avtryck på den totala STS Roll Cup.
Julia Angelsiöö tog ledningen i damklassen efter sina två segrar under helgen och hon leder nu med 27 poäng före Linn Sömskar, IFK Umeå. Moa Olsson, Falun-Borlänge SK är trea med 79 poäng upp till Sömskar.
I herrklassen är det mycket jämnt inför avslutningen Alfred Buskqvist har tagit över ledningen med minsta möjliga marginal, en poäng till Victor Gustafsson, IFK Mora. Gustafsson blev åtta på söndagens tävling och det visade sig bli kostsamt i det totala sammandraget.

Tuva Persson, Borås SK, leder fortsatt damjuniorklassen. Söndagens vinnare Ida Lungren är ny fyra i klassen och har en teoretisk möjlighet att vinna cupen om hon ställer upp på de avslutande tävlingarna.
I och med att inga herrjuniorer kom till start under helgen så leder fortsatt Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK.

Cupställning:
STS Roll Cup seniorer
STS Roll Cup juniorer

SSF vill framföra sitt tack till arrangerande 7-mila SK som med mycket passion och glädje arrangerat årets 7-milarull.

STS Roll Cup och årets SM-tävlingar avslutas 14 - 15 september i Skövde med SM för ungdomar, juniorer, seniorer och master. Samma helg avslutas även sommarens världscup i Italien, det blir en fullmatad helg.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...