Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anton Karlsson jobbar hårt i gymmet för att komma tillbaka till tävlingsspåret efter att ha drabbats av diskbråck. FOTO: Visma Ski Classics.
Anton Karlsson jobbar hårt i gymmet för att komma tillbaka till tävlingsspåret efter att ha drabbats av diskbråck. FOTO: Visma Ski Classics.

Anton Karlsson tränar på gymmet - när lagkompisarna tränar i Skåne

För förra vinterns vinnare av sprintvästen i Visma Ski Classics, Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, är det tuffa tider nu. För några veckor sedan konstaterades att han drabbats av diskbråck.
När teamkompisarna gånga vecka varit i Skåne och kört hårt på rullskidor har Anton ”bott” på gymmet hemma i Östersund och jobbat hårt med sin rehabträning.
– Jag vill komma tillbaka och var hundra procent frisk och kunna tävla på skidor igen, säger den snabbe Lager 157-åkaren.

Målet förra vintern för Anton var att ta hem den gröna sprintvästen i Ski Classcis, och det gjorde han. Anton skrapade ihop 267 poäng att jämföra med tvåan i spurtpristävlingen, Andreas Nygaard, som samlade 213. Anton vann för övrigt tävlingen om den gröna västen även säsongen 2017-2018.

Inför den kommande vintern kunde man tänka sig att Anton mer skulle vara en åkare som gick mer för en högre slutplacering och skulle spara sitt bästa krut till slutet av loppen. I vintras var bästa individuella placeringen tolfteplatsen på Marcialonga.

I slutet på augusti spurtade Anton hem Alliansloppet (även om han sedan blev diskad för att ha åkt utanför banmarkeringarna på upploppet). Men strax därefter tilltog han ryggproblem och efter magnetröntgen konstaterades diskbråck.

Det är nu mycket ovisst när han kan vara tillbaka fit for fight men han jobbar stenhårt med sin rehabträning.

– Jag vill komma tillbaka och var hundra procent frisk och kunna tävla på skidor igen, säger Anton och fortsätter:

– Som det är nu så tappar jag styrkan i ena benet, framförallt nere i vaden, eftersom en nerv är påverkad av diskbråcket.

Anton jobbar hårt varje dag på gymmet för att komma tillbaka. Det handlar om styrketräning men också mycket om stabiliseringsövningar.

– Det blir flera timmar träning varje dag. Man kan säga att jag lever på gymmet, berättar Anton som jobbar i tät kontakt med en sjukgymnast kring övningar för rörlighet och styrka.

– Det gäller att vara noggrann och göra alla övningar på rätt sätt, fastslår han.

När comebacken i skidspåret sker står just nu skrivet i stjärnorna.

– Jag vet inte om det blir i december eller i mars. Jag älskar skidåkningen och gör allt för att komma tillbaka till mina kompisar i teamet.

– Kan jag tävla i vinter ser jag det som en stor bonus. Samtidigt måste jag vara mentalt förberedd på tävling om det går snabbare än förväntat att komma tillbaka, avslutar Anton.

Södra Sverige istället för södra Europa
Samtidigt som Anton kämpat på i gymmet i Östersund har hans sambo Elin Mohlin och de andra åkarna i Lager 157 Ski Team tränat på fina rullskidvägar i Skåne den gångna veckan.
Många skidåkare tar sig till varmare breddgrader i södra europa den här tiden på året för att kunna träna rullskidor på bra vägar. Lager 157 Ski Team har dock funnit ett bra alternativ hemma i Sverige. Med bas i Båstad har man nu haft ett träningsläger för tredje året i rad.

– Vi trivs mycket bra här. Det finns ett stort vägnät med fina vägar utan mycket trafik. Båstad ligger fint vid foten av Hallandsåsen som ger oss nära 200 höjdmeters stigning, säger teamchefen Anton Järnberg.

Emil Persson, Andreas Holmberg, Öyvind Moen Fjeld, Britta Johansson Norgren, Marcus Johansson och Elin Mohlin har tränat i Båstad med omgivningar gånga vecka. FOTO: Lager 157 Ski Team.
Emil Persson, Andreas Holmberg, Öyvind Moen Fjeld, Britta Johansson Norgren, Marcus Johansson och Elin Mohlin har tränat i Båstad med omgivningar gånga vecka. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Vad har ni  haft för fokus under det här lägret?
– Vi vill hålla bra tryck i träningen nu i slutet av barmarksperioden. Det har handlat om att få en vecka med mycket basträning, säger Anton Järnberg.

Hur har vädret varit?
– Det är inte toppenväder i år men ändå 10-15 grader. Det är egentligen perfekt träningsväder.

Andreas Holmberg visar att det går bra att åka med bar överkropp i Skåne i oktober. FOTO: Lager 157 Ski Team.Andreas Holmberg visar att det går bra att åka med bar överkropp i Skåne i oktober. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Genom det skånska höstlandskapet. FOTO: Lager 157 Ski Team.Genom det skånska höstlandskapet. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Fina rullskidvägar med bra kupering i Båstadstrakten. FOTO: Lager 157 Ski Team.Fina rullskidvägar med bra kupering i Båstadstrakten. FOTO: Lager 157 Ski Team.

 

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...