Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bruksvallsloppet 16-17 november blir starten på säsongen för många längdåkare även om den officiella premiären går en vecka senare i Gällivare. FOTO: Jocke Lagercrantz.
Bruksvallsloppet 16-17 november blir starten på säsongen för många längdåkare även om den officiella premiären går en vecka senare i Gällivare. FOTO: Jocke Lagercrantz.

Morgondagens olympiska längdåkare startar säsongen i Bruksvallarna

Längdskidmetropolen Bruksvallarna är snabbt ute även i år vad gäller en tidig säsongsstart. Bruksvallsloppet, en 30-årig tradition med tidiga tävlingar för tävlingshungriga längdskidåkare, är detta år då den svenska längdskidpremiären sker på annan ort, en given mötesplats för bland annat nästa generations skidåkare 16-17 november.

Den 10–19 januari 2020 genomförs den tredje upplagan av Världsungdoms-OS i Lausanne. En utvecklingsplattform för ungdomar mellan 15–18 år. Det är många internationella ungdomar som söker tävlingar innan dess. Bruksvallsloppet den 16–17 november, som alltid med garanterad snö, utslagsgivande banor och en vältrimmad organisation lockar därför många nationella och internationella åkare.

– Det känns så fantastiskt kul att vi under ett år då Bruksvallsloppet inte direktsänds i TV, lockar så många åkare från när och fjärran, säger Sandra Landén, tillförordnad VD och kvinnan som ser till att hålla ihop hela evenemanget.

– Sedan flera veckor tillbaka har vi kunnat erbjuda otroligt bra förhållanden för ”spårhungriga” längdåkare, det är inte många orter i Norden som kan erbjuda det vi i lilla Bruksvallarna kan, fortsätter Sandra Landén med stolthet i rösten.

Många unga och hungriga längdåkare kommer till Bruksvallsloppet till 16-17 november. FOTO: Jocke Lagercrantz.Många unga och hungriga längdåkare kommer till Bruksvallsloppet till 16-17 november. FOTO: Jocke Lagercrantz.

Att Bruksvallarna befäster rollen som en av Sveriges bästa längdskidorter med rekordtidiga skidspår tillsammans med en terräng som passar alla är ingen nyhet. Under kommande helg intar till exempel det svenska längdskidlandslaget byn för över en veckas finslipning inför den TV-sända längdskidpremiären som i år genomförs i norra delen av Sverige.

På den stora parkeringen vid skidstadion trängs sedan flera veckor tillbaka bilar från Sverige, Norge och övriga Europa, precis som det brukar vara. Bruksvallarna är alltid tidigt ute, det är väl känt i skidkretsar.

– Årets ”lilla” Bruksvallslopp passar oss perfekt, det ger oss möjlighet att utveckla och genomföra Fjälltoppveckan nästa år på bästa sätt. Det kommer att bli den mest omfattande tävlingsveckan någonsin med långt över 2 000 starter. Bland annat blir det finaler i VW- och Scandic Cup, SM-avslutning i teamsprint och mycket, mycket mer. Vi kommer att leverera bästa möjliga skidpropaganda för alla under den andra påskveckan nästa år påpekar Sandra Landén.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...