Den här gången bjuder Rikard Tynell på tips kring träning med stavar när snö saknas.

Den här gången bjuder Rikard Tynell på tips kring träning med stavar när snö saknas.

Träning: Fokus skidgång - stavgång - älghufs

Vi fortsätter med träningstips från Rikard Tynell, Tynell Activity.
Senast var det tips kring rullskidträning och nästa träningsaktivitet för längdskidor om vi saknar snö är skidgång eller stavgång som vi också kan kalla det.
Det här är en aktivitet som vi kan bedriva under uppbyggnadsperioder på sommaren och hösten men också när man saknar snö vintertid.
– Skidgång i en tuff backe är perfekt för att driva en hög puls och vi får bland annat jobba med vår ”motor” - hjärta, lungor, säger Rikard.

Här kommer Rikards tips kring skidgång - stavgång - älghufs:

Skidgång är också ett riktigt bra komplement till skidåkningen, rullskidorna, stakmaskinen. Genom skidgång får vi jobba med både överkropp och underkropp vilket gör att vi får igång hjärtat. Dessutom jobbar vi med ett rörelsemönster som är relativt likt som det vi får när skidorna kommer på fötterna.

Har du inte tillgång till snö under hösten och början av vintern, eller kanske stora delar av vintern?
Plocka då fram längdstavarna eller skidgångsstavarna och ut i backen och jobba!
 
Är det så att det börjar bli halt och isigt för att åka rullskidor, eller för mörkt efter jobbet för att vara på vägarna. Kör ett löppass där du tar med dig stavarna under november och december månad. Perfekt om du inte kan åka skidor men vill träningen grenspecifik mot skidåkningen.

Ett par skidgångsstavar kan vara något kortare än dina vanliga längdskidstavar som du kör med på vintern. Har du inga kortare stavar så kan du såklart använda de du har. Jag själv brukar variera längden beroende på om jag ska köra intervaller i brantare backar eller vara ute på ett lättare distanspass löpning. Många gånger kan jag använda med mina vanliga klassiska stavar under distanspass på hösten/vinterkanten.

Intervallträning som skidgång
Sök förslagsvis en slalombacke eller liknande där du har möjlighet att jobba under en längre tid med kontinuerligt arbete.
Här skulle ett förslag på intervaller vara 4-7 minuter som sedan upprepas tills du samlat ihop 20-30 minuter effektiv intervalltid.
För att spetsa till intervallerna kan du lägga in lite variation genom att exempelvis köra 5 min*5 st, där varannan 5 minuters intervall körs som 15/15, det vill säga 15 sekunder hårt/15 sekunder vila.
 
Är det så att du inte har en backe som är längre än 1-2 minuter från botten till toppen? Börja då intervallerna med 1,5-2 minuter platt löpning och sedan avsluta sista 1-2 minutera av intervallen in i backen för att plocka ut det där sista i pulsen och belastningen. Här kan du också förslagsvis köra en ”intervallbana” som slingrar sig runt och i backen.
Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur ditt pass kan se ut.
 
Med skidgång har vi lite olika deltekniker som vi kan jobba med:

  • Skidgång – Här går du med stavarna men har ett driv i steget och jobbar med armar och höft. (eventuellt något kortare stavar är att rekommendera)
  • Löpning med stavar – Du springer med stavarna och jobbar aktivt även med armarna.
  • Älghufs – Du få ett häng på stavarna samt ett hängande steg i luften. Samt en låg fotpendel som efterliknar ett glidsteg på längdskidorna. Du ska även trycka ifrån i frånskjutet.
  • Sprättande – Explosivt steg med arbetet fram på fotbladet och jobbar i kortare perioder. 10-15 steg.

 
Se en beskrivning med några av följande deltekniker i skidgång här:

Senaste nyheterna

Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...
salomon_smax_eskin_bet

Salomon lanserar S/MAX eSKIN - med kärna av återvunna pet-flaskor

Under januari lanserar Salomon sin nya skida S/MAX eSKIN med Prolink Shift-in bindning. Salomon presenterar den som en mer hållbar skida då 45 procent av kärnans vikt är tillverkad av nio återvunna p...
ssf-neutral-bakgrund-800-476

Beslut om JSM kommer 8 februari

Svenska skidförbundet genomförde under måndagen ett möte med JSM-arrangören Gellivare Skidallians där bägge parter informerade varandra om rådande läge.