Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson ser fram emot världscupsäsongen som drar igång i Ruka, Finland om drygt två veckor. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Ebba Andersson ser fram emot världscupsäsongen som drar igång i Ruka, Finland om drygt två veckor. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Ebba Andersson är redo för säsongsstarten

Ebba Anderssons chans till en individuell medalj på VM i vintras försvann med luftrörsproblem i inledningen av mästerskapet. Guldet på stafetten blev förstås ett fint plåster på såren.
Inför kommande vinter utan mästerskap har Ebba fått göra all den träning hon önskat med stöd från sin tränare - pappa Per-Ola.
– Jag är verkligen glad att jag har pappa vid min sida som kan rikta in mig på rätt spår om jag börjar flacka utanför, säger Ebba.

Det gick tidigt snabbt i skidspåren för Ebba Andersson och som junior håvade Sollefteå-tjejen bland annat in två individuella guld och ett stafettguld på JVM. Redan som 19-åring ingick hon också i det svenska VM-laget som tog silver på stafetten i Lahtis 2017. I sin OS-debut året efter var hon fyra på skitathlon-loppet och tog åter silver i stafetten.

Förra vintern radade Ebba upp toppinsatser på världscupen. Totalt tog hon nio individuella pallplatser och var aldrig sämre än fyra i något av världscupens distanslopp. I totala världscupen blev hon sjua och i distanscupen femma som bästa svenska åkare.

På VM ställde den där förkylningen till det. Men det är historia nu och Ebba ser fram emot vintern. Inte minst Tour de Ski och Ski Tour 2020 mellan Östersund och Trondheim i februari.

– Tourerna blir viktiga och det jag kommer sätta extra pris på. Såklart vill jag prestera bra i totala världscupen men jag tänker att det får bli ett resultat av bra prestationer i bland annat loppen under tourerna, säger Ebba.

Vi träffar Ebba på landslaget mediaupptakt i Stockholm för en dryg vecka sedan. Då hade hon och övriga landslagsåkare precis landat i Sverige efter träningsläger på hög höjd i Livigno, Italien.

– Det var jättebra där. Såklart så var det varierande väder, det är ju något man får räkna med på glaciär. Vi var ju borta i två veckor.

– Det var mycketf fina förhållanden för träning, både på glaciären men också för barmarksträning. Vi kunde genomföra all träning vi planerat, berättar Ebba.

VM-stafetthjältarna Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson var hårt uppvaktade på landslagets mediadag. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.VM-stafetthjältarna Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson var hårt uppvaktade på landslagets mediadag. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Det har varit lång tid på hög höjd under hösten. Tidigare var ju Ebba och många av landslagskompisarna på ett treveckors höghöjdsläger i Font Romeu som ligger i  franska Pyrenéerna.

– Det har gett bra erfarenheter om hur det är att vara lång tid på höjd och lägret i Frankrike var riktigt bra. Den vistelsen slog verkligen mina förväntningar.

– Det är också en lärdom hur man reagerar när man kommer hem från ett sådant långt läger.

Hur har det fungerat då?
– Det gäller ju att återhämta sig först för att kunna få ut något av träningen. Men också för att sen kunna gå på igen.

Om vi ser på hela träningsperioden sedan i våras. Har det flutit på eller har det varit några hinder på vägen?
– I stort sett har det flutit på som jag önskat. Såklart så blir man mer sliten i vissa perioder, med hör ju till och är en bekräftelse på att man har utmanat sig själv. Det känns som jag ligger bra i fas inför det som kommer. Men jag vet också att en bra sommar och höst behöver inte betyda en bra vinter så jag är ödmjuk inför säsongen, säger Ebba.

Har du tränat mer än någonsin?
– Om jag jämför med förra året så har jag fortsatt på ganska lika upplägg. Jag har skruvat en del på vissa detaljer men förra årets upplägg gjorde att jag tog stora kliv i min utveckling. Jag känner mig trygg med det upplägget.

– Jag har ju bra stöttning och support från pappa som är min tränare och vi har en bra dialog med landslagstränarna. Det har blivit en fin mix.

– Jag är verkligen glad att jag har pappa vid min sida som kan rikta in mig på rätt spår om jag börjar flacka utanför.

Får han göra det ibland?
– Ja, absolut! Jag vill så himla mycket och ibland så får han rikta in mig, säger Ebba och ler.

Pappa heter Per-Ola Andersson och var själv en mycket duktig skidåkare på sin tid med rötterna i Delsbo, hälsingeorten som fostrat så många duktiga svenska skidåkare genom åren.

Att Ebba nu är en av många i den svenska framgångsvågen för svensk längdåkning på damsidan är något som hon själv förstås är förtjust över.

– Det är förstås jättepositivt att vi har den här positionen. Det är verkligen en styrka att få den sparring som det blir på landslagslägren. Det är inte bara det att vi håller en hög nivå träningsmässigt utan också att det är en genomgående bra inställning, menar Ebba och fortsätter;

– Det är också många utanför landslaget som knackar på dörren och vill ha finger med i spelet. Det är otroligt när man tänker på det vilken nivå damskidåkningen håller i Sverige för tillfället.

För några år sedan låg i princip allt tryck på Charlotte Kalla inför distanstävlingar i världscupen. Nu ser det annorlunda ut.

– Att vi får dela rampljuset och yttre förväntningar är bara positivt, avslutar Ebba.

Ebba på väg mot överlägset guld vid SM 15 kilometer masstart i Sundsvall förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ebba på väg mot överlägset guld vid SM 15 kilometer masstart i Sundsvall förra vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...