Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Viktor Thorn jobbar sig nu tillbaka efter sin andra ryggoperation i år. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Viktor Thorn jobbar sig nu tillbaka efter sin andra ryggoperation i år. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Viktor Thorn kämpar sig tillbaka efter två ryggoperationer

I somras berättade Viktor Thorn om sin väg tillbaka från vårens ryggoperation. Då, mitt i sommaren, gick rehab och träning bra och han såg fram emot vintern med tillförsikt.
Men strax därefter fick han rejält ont i ryggen och det visade sig vara diskbråck igen. Det blev en andra operation i slutet av september.
– Det var tungt då men nu börjar jag se framåt igen, säger 23-åringen.

Viktor Thorn är en åkarna som ska föra Sverige tillbaka till en topposition inom längdåkningen på herrsidan. I vintras gjorde han sin bästa säsong internationellt trots stora ryggproblem som han brottats med i fler år.

På VM blev Viktor tolva på 15 kilometer. På sprinten åkte han ut i kvarten och slutade på 20:e plats men i prologen var han snabbast tillsammans med Sergey Ustiugov. Ett tydligt tecken på att farten finns där.

Viktor under sprintprologen på VM i Seefeld i vintras där han var snabbast tillsammans med Sergey Ustiugov. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.Viktor under sprintprologen på VM i Seefeld i vintras där han var snabbast tillsammans med Sergey Ustiugov. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Direkt efter säsongen opererade Viktor ryggen och började jobbet tillbaka och såg fram emot att kunna träna och tävla utan ryggont. När vi intervjuade honom i somras var han på rätt väg men strax därefter kom rejäl smärta tillbaka och nytt diskbråck konstaterades. Den här gången fick han en disk i ryggen utbytt mot en protes.

Hur tungt var det att göra en ny operation?
– Det var tungt när man fick beskedet att det var diskbråck igen. Men jag hade känt när jag börjat få ont att något inte stod rätt till. Det var inte roligt då men nu börjar jag se framåt igen, berättar Viktor.

Hur långt hade du kommit tillbaka i träning efter vårens operation?
– Jag hade kommit dit att jag hade börjat göra i stort sett allting i träningen igen. Det var precis när jag kommit igång ordentligt det hände igen. Riktigt trist att börja om med rehaben igen.

Men du blir mentalt stark av det här nu?
– Ja, det hoppas jag. Att jag blir stark av det och kan vända det till något positivt. Det är så man får tänka.

Vad är statusen nu?
– Det handlar om cirka 15 timmar i veckan på gymmet. Det är styrka, cykel och Ski Erg och gå på löpband. Det är ju bara stakmaskinen som är skidspecifik men någonstans måste man börja och hjärtat vet inte vad jag gör. Det viktigaste är att jag håller igång, säger Thorn.

I somras hade Viktor så ont att det inte gick att träna ordentligt och sedan blev det som sagt en ny operation i september.

– Jag var nere på noll och vände när jag gjort operationen, konstaterar han.

Nu ser Ulricehamnsåkaren, med rötterna i Bengtsfors i Dalsland, fram emot att få komma ut och åka skidor igen. Det kan bli tävlande i vinter men hur snabbt det kommer att ske är för tidigt att säga nu.

– Det blir att komma igång och sedan efter ett tag köra intervaller och bygga upp igen. När jag känner mig redo blir det dags för tävling, berättar Viktor och fortsätter;

– Det är ingen idé att skriva något i sten kring när det blir tävlingscomeback. Ska jag tävla vill jag kunna prestera. Det viktiga blir VM nästa vinter och sedan OS. Det här blir en mellansäsong.

All styrke- och rehabträning. Kan det i slutändan göra dig till en bättre skidåkare?
– Jag hoppas att det ska vara så. Att man hittar nya saker som göra att man utvecklas och blir starkare. På något sätt tror jag ändå det här för något gott med sig.

Hur gick tankarna när det blev klart att det skulle bli en andra operation?
– På ett sätt var det en lättnad också eftersom jag haft så ont. Sedan var det en seg väntan på operationen men nu känns det skönt att ha gjort det.

Har du saknat att vara med övriga laget på träning och läger?
– Visst har det varit mycket träning själv på gymmet. Det har varit tråkigt. Jag saknat kompisarna och gemenskapen men det gäller att se framåt. Nu blir jag med på lägret i Bruksvallarna (som pågår den här veckan) även fast jag inte ska åka skidor då.

Även om Viktor själv är ett oskrivet kort den här vintern så tror och hoppas han på sina kompisar i landslaget.

– Jag hoppas alla tagit ett kliv och att vi är med där uppe. Det måste till för svensk herrskidåkning, avslutar Thorn.

Viktor, längst till höger, tillsammans med landslagskompiserna på mediadag i Stockholm häromveckan. Fr.v. Johan Häggström, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Calle Halfvarsson och Jens Burman. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.Viktor, längst till höger, tillsammans med landslagskompiserna på mediadag i Stockholm häromveckan. Fr.v. Johan Häggström, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Calle Halfvarsson och Jens Burman. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...