www.langd.se

Frida Karlsson ser fram emot sin första säsong som senior i världscupcirkusen. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Frida Karlsson ser fram emot sin första säsong som senior i världscupcirkusen. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Frida Karlsson är redo för sin första seniorsäsong

Frida Karlsson gjorde succé förra vintern. Efter två guld på JVM i Lahtis följde hon upp med individuellt silver och brons och guld i stafetten på VM i Seefeld.
Nu står en mästerskapsfri säsong för dörren. Fridas första som senior och Sollefteåtjejen har knappast sparat på krutet i uppladdningen inför den här vintern.
– Som elitidrottare så ligger man på gränsen och töjer på den lite, tar ett litet steg över och får backa lite. Så är det, det är vardag, säger Frida.

Att Frida skulle bli en faktor på seniornivå redan förra vintern var inte någon överraskning. Men att det skulle bli ett medaljregn på VM för seniorer hade inte hon, och knappast någon annan, räknat med heller.

Vi träffar Frida på landslaget mediaträff i Stockholm i början på november då hon och de övriga landslagsåkarna precis landat efter läger på hög höjd i Livigno, Italien.

Hur var det i Livigno?
– Det var toppen! Verkligen!

– Det var en sådan energihämtning att komma till ett sånt ställe med så fin skidåkning på glaciären. Jag har aldrig varit där förut. Det var verkligen en fin upplevelse, berättar Frida.

Hon var även med på landslaget läger i Font Romeu, Frankrike tidigare i höstas. Då blev det dock bara en av tre veckor då en förkylning gjorde att Frida fick styra kosan hemåt.

– Det var också ett riktigt fint ställe men nu blev ju inte min vistelse där så jättepositiv eftersom jag fick åka hem.

Hur har träning gått sedan i våras? Har det varit några hinder på vägen?
– Som elitidrottare så ligger man på gränsen och töjer på den lite, tar ett litet steg över och får backa lite. Så är det, det är vardag, menar Frida och fortsätter;

– Jag blev som sagt lite förkyld i Frankrike och jag har haft lite problem med benhinnorna kring Lidingöloppet. Men jag hittade bra alternativ träning och det kan vara lika utvecklande det egentligen.

– Jag är nöjd med min träningssäsong, fastslår hon.

Den säsong du lyckades med förra vintern. Var det något du kunnat drömma om skulle slå in så tidigt i karriären?
– Nej, det hade jag aldrig kunnat förvänta mig. Men nu får jag ta mig an den här situationen och jag trivs väldigt bra i det och framförallt i laget. Det är mycket utvecklande att vara en del av vårat starka A-lag just nu. Vi har mycket att hämta av varandra.

– Den situationen som svensk damskidåkning befinner sig i just nu är fantastisk.

Hur känns det nu när tävlingssäsongen är så nära?
– Det börjar pirra till i kroppen. Jag känner mig positivt laddad och ser verkligen fram emot tävlingarna.

Frida Karlsson under landslagets träningsläger i Bruksvallarna förra veckan. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Frida Karlsson under landslagets träningsläger i Bruksvallarna förra veckan. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Hur tänker du inför den här vintern? Blir tourerna viktigast?
– Ja, det klart att de väger lite tyngre. Men det är många andra fina världscuptävlingar som jag ser fram emot också. Det känns härligt att komma in som förstaårssenior och få så många, förhoppningsvis, tävlingar och chanser.

– Jag kommer att kunna hämta jättemånga nya erfarenheter från den här säsongen.

Har du haft något särskilt fokusområde i träningen?
– Jag har inte ändrat så mycket, inte något drastiskt. Jag vet ju att det funkar på mig. Jag har mer gått in i detaljer och kollat. Jag har jobbat mycket med teknik tillsammans med min tränare Per Nilsson hemma i Sollefteå. Vi har daglig kontakt och har en bra plan tillsammans.

– Stefan Thomsson (en av landslagstränarna) är ju väldigt duktig på styrkedelen. Där har jag fått lite nytt upplägg. Framförallt har jag försökt bli lite stabilare i bål och höftpartierna för att sedan kunna ta nästa steg. Man kan inte smälla på allt direkt, då går man sönder. Det gäller att progressivt öka där.

Har du känt effekt av den styrketräningen redan nu?
– Jag har blivit mer stabil. Det kanske syns framförallt i tekniken som jag också jobbat mycket på. Det där hänger verkligen ihop. Det har jag fokuserat mest på och som är en stor skillnad mot i fjol.

Hur viktigt är det att det går bra direkt? Eller är du trygg om det inte skulle fungera på en gång i säsongsstarten?
– Jag har inte satt några resultatmål, att jag ska nå pallen eller så. Jag vill bara känna att jag får ut max av min förmåga. Hur de andra åker kan inte jag veta.

– Det är som sagt en bra säsong att komma in i. Man har ju så många chanser. Går det lite tungt i början så kan man hitta tillbaka och kom in i det mer.

Frida har redan ett flerårigt samarbete med Stig Wiklund kring mental träning. Stig som även jobbat/jobbar nära bland annat Johan Olsson och Britta Johansson Norgren.

Är det sådant här du pratar med Stig om?
– Vi jobbar mycket utifrån vad jag känner att jag behöver just nu. Nu har vi jobbat mer på personnivå, försökt hålla båda fötterna på jorden. Tänkt på personligheten Frida - att behålla mig själv. Att ha en trygghet i sig själv och en självkänsla som är god. Det tror jag är väldigt viktigt för att ha harmoni i livet.

– Nu när det närmar sig säsong kommer vi titta mer mot prestation och hur jag ska göra för att åka så fort som möjligt i ett lopp, mer detaljerat.

– Det är jätteviktigt med Stig och vi står varandra väldigt nära, avslutar Frida.

I morgon drar säsongen igång med 10 kilometer skejt för damerna vid Gällivarepremiären - med Frida som en av favoriterna.

Siste nyheter

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa”

Förra säsongen var en berg- och dalbana för Frida Karlsson. I början på december stoppades hon från tävlande då hon inte uppfyllde Svenska skidförbundets hälsokrav. Två månader senare var hon tillbak...
hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...
Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...