Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman, Dario Cologna och Daniel Richardsson på pallen efter 15 kilometer klassiskt vid Gällivarepremiären. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Jens Burman, Dario Cologna och Daniel Richardsson på pallen efter 15 kilometer klassiskt vid Gällivarepremiären. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Cologna vinnare före Burman i Gällivare

Den schweiziska världsstjärnan Dario Cologna var starkast på 15 kilometer klassiskt vid Gällivarepremiären på lördagen.
Cologna vann loppet 16,7 sekunder före Åsarnas Jens Burman. Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF knep tredjeplatsen 38,4 sekunder bakom schweizaren.
– Det var bra och alltid skönt att vinna. Det är skönt att inleda med en bra känsla och jag är redo för VC-premiär nu, kommenterade Cologna för SVT Sport.

Falun Borlänge-åkaren Oskar Svensson och Jens Burman startade loppet snabbast men ungefär halvvägs tog Dario Cologna greppet om tävlingen. På slutet var den välmeriterade schweizaren klart starkast och vann 16,7 sekunder före Burman.

Burman har nu två bra prestationer bakom sig under premiärhelgen i Gällivare.

Så här sa han till SVT efter dagens lopp:

– Det var tufft och speciellt före idag. Ett ganska tekniskt lopp. Jag är nöjd, när det är så här. Det fungerar bättre och bättre nu efter operationen och jag har mer rörlighet, men det finns mer att jobba på. Jag är nöjd med den här helgen. Det är kul att det svarar bra.

Jens Burman på väg mot mål med Axel Ekström i släptåg. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Jens Burman på väg mot mål med Axel Ekström i släptåg. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

För Oskar Svensson störde ett stavbrott mycket:

– Det var helt mitt eget fel. Jag råkade trampa av min egen stav. Jag skulle saxa, men satte staven innanför skidan. I dag påverkade det mig väldigt mycket. Jag tappade det helt efter det. Jag tappade fokus där, berättade Oskar som till slut blev 17:e man.

37-årige Daniel Rickardsson ökade farten något från fredagens fristilslopp och blev trea och visade att han fortfarande är att räkna med. Ett nytt bra lopp gjorde Björn Sandström, Piteå elit som fyra dryga 45 sekunder efter segraren.

Starka och positiva insatser också av SK Bore-duon Filip Danielsson och Gabriel Thorn som femma och sexa dryga minuten efter Cologna.

Mycket glädjande också med Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF som sjua precis bakom Bore-killarna. Fredrik som i flera år brottats med sjukdomsproblem har inte gett upp och visade nu åter vilken stark åkare han är.

Övriga topp tio var Axel Ekström, IFK Mora SK, Max Novak, Offerdals SK och Markus Ruus, Åsarna IK.

Liveresultat finns här.

Officiella resultat:

D 21

H 21

D 17-20

H 17-20

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...