Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Mängder med fluorpulver i svenska landslagets vallalastbil i samband med VM i Falun 2015. Nu har FIS beslutat om förbud mot fluorvallor från och med nästa vinter. FOTO: Bildbyrån/Joel Marklund.
Mängder med fluorpulver i svenska landslagets vallalastbil i samband med VM i Falun 2015. Nu har FIS beslutat om förbud mot fluorvallor från och med nästa vinter. FOTO: Bildbyrån/Joel Marklund.

All fluor i skidvalla förbjuds från säsongen 2020/2021

Internationella skidförbundet, FIS, beslutade på lördagen att förbjuda alla vallor med fluor från och med säsongen 2020/2021. Beslutet gäller inte bara så kallat C8-fluor utan alla typer av fluor.

Från säsongen 2020/2021 har styrelsen för Internationella skidförbundet antagit ett totalförbud mot fluor i alla grenar. Detta framkom efter ett FIS-möte på lördagen skriver norska nyhetsbyrån NTB.

Efter ett förslag från norska skidförbundet har FIS-styrelsen nu beslutat att förbudet ska gälla för alla grenar från och med nästa säsong. Det blev tydligt vid dagens möte i tyska Konstanz.

– Vi har antagit ett totalförbud från säsongen 2020/2021. Detta gäller inte bara så kallad C8-fluor, utan även för alla typer av fluor. Förbudet gäller inte bara för längdåkning, utan alla grenar inom FIS, säger FIS-styrelseledamoten Erik Röste till NTB.

– Vi gör detta av tre skäl. Det finns en tydlig signal från FIS att vi inte vill använda produkter som visar sig vara hälsofarliga. Dagens beslut kommer också att sänka kostnaderna för längdåkning avsevärt. Miljöhänsyn är också en del av skälen, berättar Röste vidare.

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...