www.langd.se

Linn Svahn, Nadine Fähndrich och Jonna Sundling på pallen efter sprinten i Gällivare. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Linn Svahn, Nadine Fähndrich och Jonna Sundling på pallen efter sprinten i Gällivare. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Fähndrich sprintsegrare i Gällivare efter masskrasch - Linn Svahn stark tvåa

Det blev ett riktigt antiklimax i damernas sprintfinal vid Gällivarepremiären. Fem svenska åkare föll och schweiziskan Nadine Fähndrich kunde vinna, trots att hon själv gick omkull lite senare i finalen.
Tvåa blev förstaårssenioren Linn Svahn, Östersunds SK. Svahn som imponerade stort hela dagen.
– Jag låg först och fattade inte vad som hände. Helt plötsligt var jag nere på marken, sa Svahn till SVT Sport.

Linn Svahn som är ny i Östersunds SK:s färger den här vintern imponerade hela dagen. Hon var trea i prologen och vann kvarten klart före Maja Dahlqvist. I semifinalen var hon säker tvåa bakom Jonna Sundling.

I finalen såg allt bra ut till en början och Svahn var i ledningen när åkarna var på väg utför. Linns förra klubbkompis i IFK Umeå, Moa Lundgren, låg tätt bakom och drog med alla i vurpan när hon gick omkull på en innerskida.

– Jag låg först och fattade inte vad som hände. Helt plötsligt var jag nere på marken. Jag förstod inte att alla ramlade. Det var bara att kriga in i mål och sen ropade dom att jag åkte ganska starkt ändå, berättade Svahn för SVT Sport.

Bra åkte hon minsann och tog andraplatsen före Jonna Sundling som också var stark hela dagen. De närmade sig Fähndrich som själv gått omkull i ensam ledning men avståndet var ändå för långt för att nå ikapp.

– Jag var lite arg när jag kom i mål. Det är surt nära sånt här händer och det var ju min första seniortävling på riktigt. Det var kul att vara med och kriga om det men jag ville köra om segern. Jag kände att jag hade något bra på gång och kände mig stark i heaten, sa Svahn.

En arg Linn Svahn efter målgång i finalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.En arg Linn Svahn efter målgång i finalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Linn lär ha stärkt sina aktier rejält för ett världscupdeltagande i sprint inom kort. Hela Svahns aktion i spåret lyste av självförtroende och förstaårssenioren visade en bländande teknik och lugns i åkningen.

Jonna Sundling har haft en mycket bra premiärhelg i Gällivare och följde upp andraplatsen i går med en tredje idag.

– Jag hade ingen stans att ta vägen när alla föll. Först trodde jag att jag brutit skidan, berättade Jonna om massvurpan.

– Det var bara att köra på sen. Men det blev väldigt stressigt och jag tappade min åkning, fortsatte Sundling.

Men ett bra beske inför världscuppremiären i Ruka har Sundling med sig.

– Kroppen har svarat bra och jag ligger där jag vill vara. Det har varit en väldigt bra premiärhelg. En av mina bättre och formen känns över förväntan.

Johanna Hagström var snabbast i prologen och såg mycket stark ut i kvarten och hade klar ledning när hon föll i sista kurvan i semifinalen. Ett snopet avslut på dagen.

– Jag är så jäkla besviken. Den där kurvan är inte kul, den är feldocerad. Jag tänkte att jag får inte ramla, och så ramlade jag, kommenterade Ulricehamnsåkaren.

Teamsprintvärldsmästaren Maja Dahlqvist hade inte den form hon önskat och fick inte heller till skidorna perfekt och försvann i semifinalen som fyra.

Sammanfattningsvis så kan man säga att det finns fantastiskt många unga svenska tjejer med hög kapacitet i sprint. Ett angenämnt bekymmer för landslagsledningen.

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...
vl_trippeln_20

Över 560 deltagare siktar på Vasaloppstrippeln

Att skida, cykla eller springa Vasaloppet är en utmaning i sig. Att göra alla tre lopp under ett och samma kalenderår – det som kallas Vasaloppstrippeln – är en bragd! Med nyheten Vasaloppstrippeln 30...