Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Olle Jonsson var starkast på sprinten i Gällivare och vann närmast före Martin Bergström och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Olle Jonsson var starkast på sprinten i Gällivare och vann närmast före Martin Bergström och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Olle Jonsson stakade till seger i Gällivare

Blanka skidor och starka armar gav Olle Jonsson segern på sprinten i Gällivare.
Åkaren från Trillevallens SK har nu öppnat säsongen på ett imponerande sätt. Förra helgen seger i Bruksvallarna och nu en ny triumf mot hårdare motstånd.
– Det har varit en sjukt spännande dag. Jag valde ju att chansa litegrann med skidor utan fästvalla i prologen och det funkade bra så då var det bara att köra på, kommenterade en en riktigt glad Olle Jonsson för SVT Sport.

Jonsson var snabbast i prologen närmast före Halfvarsson och gjorde som några åkare till och åkte på stakskidor utan fästvalla. Även slutlige femman Max Novak, Offerdal och Pontus Hermansson, SK Bore, som var femma i semifinalen gjorde samma sak och åkte på DP-skidor.

– Det var lurigt att få bra fäste och min styrka är väl kanske att staka fort. Formen är bra. Jag är pigg och vill åka fort, berättar Jonsson för SVT Sport.

Någon gång var det kanske på gränsen för Olle i teknikzonen på banan där han saxade och sprang på skidor och han fick också besöka juryrummet.

– Jag var en sväng inne i juryrummet och fick en tillsägning. Men någon gång ska ju ”mors lilla Olle” bli en bad boy, sa Jonsson med ett leende när han intervjuades av SVT.

– De sa att jag skulle vara noga med saxningen så det inte blev någon glidning och det försökte jag verkligen, fortsatte Olle.

Olle bjöd hjulning efter segern. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Olle bjöd hjulning efter segern. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

I semifinalen såg det inte ut att hålla hela vägen för Jonsson men en stark avslutning gjorde att han gick vidare på tid till finalen som trea.

– Semin var tuff men i finalen gick det bättre, konstaterade han.

Tvåa i finalen blev Martin Bergström, Piteå elit före Johan Häggström samma klubb som trea. Teodor Peterson var fyra och långloppssatsande Max Novak femma. IFK Umeås Marcus Grate fick nöjda sig med sjätteplats i finalen efter tredje tid i kvalet och seger i både kvart och semi.

Pallen med Martin Bergström, Olle Jonsson och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Pallen med Martin Bergström, Olle Jonsson och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Calle Halfvarsson försvann i semifinalen på eget grepp.

– Jag är för trög i starten. När jag skulle köra om så gjorde jag en klantig grej och körde staven rakt i skidan. Jag trodde den gick av, men den klarade sig, sa Calle

– Jag ska försöka hålla mig borta från strul när världscupen drar igång, fortsatte Sågmyraåkaren.

– Jag kände mig pigg idag. I kvarten fick jag en dålig start men sen kändes det som jag hade kontroll på det. Det var lite lika i semin. Jag blev långt efter i början men tänkte att när det packades ihop i backarna skulle jag gå som starkast, avslutade Calle.

Calle Halfvarsson satte staven i sen egen skida och föll bort i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Calle Halfvarsson satte staven i sen egen skida och föll bort i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...