www.langd.se

Olle Jonsson var starkast på sprinten i Gällivare och vann närmast före Martin Bergström och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Olle Jonsson var starkast på sprinten i Gällivare och vann närmast före Martin Bergström och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Olle Jonsson stakade till seger i Gällivare

Blanka skidor och starka armar gav Olle Jonsson segern på sprinten i Gällivare.
Åkaren från Trillevallens SK har nu öppnat säsongen på ett imponerande sätt. Förra helgen seger i Bruksvallarna och nu en ny triumf mot hårdare motstånd.
– Det har varit en sjukt spännande dag. Jag valde ju att chansa litegrann med skidor utan fästvalla i prologen och det funkade bra så då var det bara att köra på, kommenterade en en riktigt glad Olle Jonsson för SVT Sport.

Jonsson var snabbast i prologen närmast före Halfvarsson och gjorde som några åkare till och åkte på stakskidor utan fästvalla. Även slutlige femman Max Novak, Offerdal och Pontus Hermansson, SK Bore, som var femma i semifinalen gjorde samma sak och åkte på DP-skidor.

– Det var lurigt att få bra fäste och min styrka är väl kanske att staka fort. Formen är bra. Jag är pigg och vill åka fort, berättar Jonsson för SVT Sport.

Någon gång var det kanske på gränsen för Olle i teknikzonen på banan där han saxade och sprang på skidor och han fick också besöka juryrummet.

– Jag var en sväng inne i juryrummet och fick en tillsägning. Men någon gång ska ju ”mors lilla Olle” bli en bad boy, sa Jonsson med ett leende när han intervjuades av SVT.

– De sa att jag skulle vara noga med saxningen så det inte blev någon glidning och det försökte jag verkligen, fortsatte Olle.

Olle bjöd hjulning efter segern. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Olle bjöd hjulning efter segern. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

I semifinalen såg det inte ut att hålla hela vägen för Jonsson men en stark avslutning gjorde att han gick vidare på tid till finalen som trea.

– Semin var tuff men i finalen gick det bättre, konstaterade han.

Tvåa i finalen blev Martin Bergström, Piteå elit före Johan Häggström samma klubb som trea. Teodor Peterson var fyra och långloppssatsande Max Novak femma. IFK Umeås Marcus Grate fick nöjda sig med sjätteplats i finalen efter tredje tid i kvalet och seger i både kvart och semi.

Pallen med Martin Bergström, Olle Jonsson och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Pallen med Martin Bergström, Olle Jonsson och Johan Häggström. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Calle Halfvarsson försvann i semifinalen på eget grepp.

– Jag är för trög i starten. När jag skulle köra om så gjorde jag en klantig grej och körde staven rakt i skidan. Jag trodde den gick av, men den klarade sig, sa Calle

– Jag ska försöka hålla mig borta från strul när världscupen drar igång, fortsatte Sågmyraåkaren.

– Jag kände mig pigg idag. I kvarten fick jag en dålig start men sen kändes det som jag hade kontroll på det. Det var lite lika i semin. Jag blev långt efter i början men tänkte att när det packades ihop i backarna skulle jag gå som starkast, avslutade Calle.

Calle Halfvarsson satte staven i sen egen skida och föll bort i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Calle Halfvarsson satte staven i sen egen skida och föll bort i semifinalen. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Frida Karlsson har en bra träningssommar bakom sig och ser fram emot VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”I framtiden kommer jag inte vara fullt nöjd som tvåa”

Förra säsongen var en berg- och dalbana för Frida Karlsson. I början på december stoppades hon från tävlande då hon inte uppfyllde Svenska skidförbundets hälsokrav. Två månader senare var hon tillbak...
hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...
Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...