Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Eriksson i Bruksvallarna 2014. Nu sammanfattar Jens sin framgångsrika karriär. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Jens Eriksson i Bruksvallarna 2014. Nu sammanfattar Jens sin framgångsrika karriär. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Jens Eriksson lämnar skidspåret med blandade känslor

Jens Eriksson har en lång och stark skidkarriär bakom sig. Dala Floda-killen gjorde sin första skidtävling så sent som 17 år gammal men fick trots det uppleva bland annat 54 världscupstarter, en VM-start och sex säsonger i Ski Classics.
– Men kanske det bästa ändå blev SM-guldet på 5-milen i Åsarna, säger 32-årige Jens som nu sammanfattar sin karriär.

På Vasaloppet var Jens som bäst femma 2013, 17 sekunder från segraren Jörgen Aukland. I december 2013 var han fyra på en världscupsprint under Tour de Ski. Men tyngst för Jens väger alltså SM-guldet på 5-milen i Åsarna 2014. Han vann då 45 sekunder före Daniel Richardsson och med över tre minuter till övriga åkare.

Här är Jens egna ord som sammanfattar hans framgångsrika skidkarriär:
Var sak har sin tid och det har nu blivit dags för mig att lägga elitsatsningen åt sidan. Det är med blandade känslor jag nu lämnar skidspåret.
En lång sommar och höst har gått sedan sista målgången i Levi i april, en tid som ägnats åt familjen och huset. En tid att få iordning alla projekt som ställts åt sidan och framförallt tid som varit uppskattad för familjen där barnen har varit lyckliga över att få ha pappa hemma varje dag! En tid utan att lägga press på sig själv och att pressa sig själv till det yttersta har gjort mig och de gamla skadorna gott.

Jag blev ingen VM-medaljör, inte heller någon Vasaloppsvinnare. Men klart att man ändå kan känna sig lite stolt emellanåt över sin tid i skidspåret. Den resan jag fått uppleva hade jag inte kunnat drömma om när jag stod på startlinjen i min första skidtävling som 17-åring i Lilla SS i Falun, där jag fick avstå andra dagens jaktstart pga att jag aldrig stått på ett par skejtskidor. Detta till 54 världscupstarter, en VM start, sex säsonger i Ski Classics och tävlingar från Kina till Canada, Davos till Sochi, Sälen till Mora. Men kanske den bästa ändå blev SM guldet på 5-milen i Åsarna.

Men det är inte utan att känna att den där cykelkraschen hösten 2015 och frakturerna som följde ändrade villkoren för min fortsatta skidkarriär. Efter den förlorade säsongen som följde bestämde jag mig för att verkligen ge mig chansen att komma tillbaka, trots läkares varningar om att skidkarriären kunde vara över redan då. Ytterligare tre säsonger blev det, men smärtan som följde under alla följande träningspass sedan dess har nu gjort att motivationen för fortsatt satsning inte längre är 100 procent.

Jens Eriksson gjorde en imponerade comeback efter skadan när han var först i mål på Halvvasan 2016 och sedan blev 31:a på Vasaloppet samma år. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Jens Eriksson gjorde en imponerade comeback efter skadan när han var först i mål på Halvvasan 2016 och sedan blev 31:a på Vasaloppet samma år. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jag vill tacka alla som varit med på resan. Min familj Anna, Lilly och Nilla, mamma och pappa, farfar (min största supporter som hann vara med när jag vann Klarälvsloppet under sina sista dagar), släkt och vänner, lyckönskningar och hejarop. Alla lagkamrater och teammedlemmar, jag kommer sakna er!

Jens Eriksson gjorde de senaste säsongerna i Ski Classics för Team Tynell. FOTO: Fotograf Heléne, Falun.
Jens Eriksson gjorde de senaste säsongerna i Ski Classics för Team Tynell. FOTO: Fotograf Heléne, Falun.

Tack till mitt sponsornätverk ”teamjens” som varit ett otroligt stöd genom med- och motgång. Materialsponsorer som varit med hela vägen, Salomon, Swix, Fischer och Lillsport! Mitt fantastiska serviceteam som varit på plats under alla Vasalopp, min mentala coach Magnus Tångring, Svenska Skidförbundet för förtroendet i landslaget, Anders och Jörgen Aukland för ert driv och chansen att utvecklas ytterligare med sjukt tuff träning i Team Santander, Daniel och Rikard Tynell med familj för ert intresse och proffsighet samt det förtroende och chansen ni gav mig i Team Tynell!

Stort tack!
Skidhälsningar Jens

Framtidsplaner då?
Många idéer, men svårt att fundera för djupt då jag alltid går in till 100 procent i det projekt jag är i för stunden. Just nu ligger fokus på att bygga klart huset vi renoverat senaste 1,5 året och som vi nu äntligen kunnat flytta in i. Framöver, något praktiskt, snickare kanske? ventilationstekniker? rörmokare? drönarpilot?
Vi får se!

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...