Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det är ju Movember. Det missar inte landslagets herrtränare Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Det är ju Movember. Det missar inte landslagets herrtränare Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslagstränarna Uusitalo och Nilsson tror på sina killar

Det svenska herråkarna i landslaget har fått utstå mycket kritik de senaste åren. Mycket av kritiken har varit oförtjänt.
Men visst önskar alla svenska längdåkningsfans att få se svenska herråkare på pallen i världscupen i vinter.
– Killarna har höga målsättningar men det är svårt att sia om hur det kommer att gå så här innan säsongen har startat, säger Fredrik Uusitalo som är landslagstränare för herrarna tillsammans med Mattias Nilsson.

Vi tog ett snack med landslagets herrtränare Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson i samband med landslaget mediadag i Stockholm i början av november.

Första frågan till duon var…

Vilka svenska killar får kliva upp på pallen i vinter?
– Vi hade ju en som gjorde det i fjol och vi vet att om allt klaffar där så har han kapacitet för det nu också, säger Fredrik Uusitalo.

Den Fredrik pratar om är förstås Calle Halfvarsson, Sågmyra SK. Nu fick inte Calle någon pangstart på säsongen vid gångna helgs premiär i Gällivare. I Ruka, Finland brukar dock Calle trivas och det var just där han tog sin pallplats förra året när har var trea på 15 kilometer bakom Alexander Bolshunov och Emil Iversen.

– De andra killarna har höga målsättningar men det är svårt att sia om hur det kommer att gå så här innan säsongen har startat, säger Uusitalo.

Om ni jämför med tidigare år innan säsongsstart. Hur ser det ut då?
– Fokus för många av åkarna har varit att höja grundkapaciteten. Det tyder tester både i fält och i labb på att många lyckats med. Att man är ett snäpp upp. Sedan ska det omsättas till tävling på snö och det är nästa steg, men jag tycker många grabbar gjort ett bra jobb och skaffat sig ett bra utgångsläge när vi går in i säsongen, säger Mattias Nilsson.

Åsarnas Jens Burman, 25, har brottats med ryggproblem i flera år men lyckades ändå med ett stabilt VM i Seefeld: Placeringarna blev skiathlon tia, 15 km klassiskt elva och femmilen tia.

Jens opererade ryggen i våras och visade men en seger och andraplats i Gällivare att han verkligen är på rätt spår nu.

–  Vi såg en vändning hos Jens redan under säsongen i vintras. Han hittade mer rätt i hur han skulle ta hand om ryggen i slutet på säsongen och då var han på en annan nivå än innan. Från VM och framåt var han en åkare runt tionde plats. Nu får han gå in i en säsong skadefri. Man kan absolut ha förhoppningar om att han kan etablera sig där. Gör han det så är det slagläge uppåt också, säger Mathias.

– Kollar man på sprintåkarna så har det varit en successiv förbättring framåt. Vi hade ju några som var i final och vi vet hur små marginaler det är. Tar man sig till final så är det inte jättelångt till att få kliva upp på pallen, säger Uusitalo och fortsätter;

– Men man vill gå in i säsongen med ödmjukhet och man vet att det är många som förberett sig på ett bra sätt.

Oskar Svensson har kunnat förbereda sig bättre den här försäsongen än tidigare. Den 24-årige Falun Borlänge-åkaren som var femma på OS-sprinten 2018 och slutade tia på VM-sprinten i vintras.

Svensson som oturligt ramlade och slog i knät under distansloppet i Gällivare i lördags och inte kunde åka sprinten där. Men till helgen får vi se honom i Ruka.

– Oskar har under ett par varit precis där på gränsen att ta det sista klivet. Han har en otrolig potential men man måste samtidigt ha respekt för att det är svårt att ta det där klivet, och han är fortfarande ung, funderar Uusitalo.

Teodor Peterson då, som varit med så länge?
– Han har funderat mycket själv och gjort det han verkligen trott på själv inför den här vintern. För Teodor är det viktigt med överskott. Generellt sätt är många av sprintåkarna känsligare för mycket träning, säger Uusitalo.

– När man kommer några år in i sin karriär och har mycket träning i kroppen så kanske det blir ännu mer det där att hitta sin balans, lägger Nilsson till.

Första indikationen hur de svenska herrarna står sig mot internationellt motstånd får vi på helgen världscuppremiär i Ruka-Kuusmo i helgen.

Tävlingsprogram minitour i Ruka
Fredag 29/11: sprint (K)
Lördag 30/11: 10/15 km (K)
Söndag 1/12: 10/15 km (jaktstart)

Sveriges trupp

Damer
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Frida Karlsson, Sollefteå SK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Moa Lundgren, IFK Umeå, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Emma Ribom, Piteå elit SK, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, Piteå elit.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Johan Häggström, Piteå elit, Olof Jonsson, Trillevallen SK, Teodor Peterson, Sågmyra SK, Björn Sandström, Piteå elit, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...