Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Den förra OS- och VM-sprintern Magdalena Pajala gör en spännande heltidssatsning på Visma Ski Classics.
Den förra OS- och VM-sprintern Magdalena Pajala gör en spännande heltidssatsning på Visma Ski Classics.

Magdalena Pajala gör ett intressant intåg i Visma Ski Classics

Det kommer in fler och fler tjejer i Visma Ski Classics.
En som gör en mycket spännande debutsäsong i vinter är Team Sernekes nyförvärv Magdalena Pajala.
Magdalena har en bakgrund som duktig världscupsprinter och har åkt både OS och VM och vunnit svenska mästerskapen i sprint. Nu har 31-åringen fullt fokus på Visma Ski Classics som startar i italienska Livigno i morgon.

Magdalena åkte både VM 2013 i Val di Fiemme och VM i Falun 2015. Men redan 2010 gjorde hon sin bästa säsong när hon var tia på OS-sprinten i Vancouver och ingick i det svenska stafettlaget som blev femma. Samma vinter vann hon också guld på sprinten vid svenska mästerskapen i hemstaden Piteå.

– Allt det där är fina minnen. Speciellt säsongen 2010, säger Magdalena.

För nästa precis två år sedan födde Magdalena dottern Elsa. Sedan dess har inte Magdalena tävlat så mycket men förra vintern testade hon på några lokala långlopp och kände att det var något som passade.

– Det var framförallt så roligt. Jag trivs med masstart och jag gillar tävlingar där både elit och motionärer åker tillsammans. Det bygger en härlig stämning, berättar hon.

Tankarna började komma på att göra en rejäl satsning på långlopp och Magdalena började se sig omkring efter ett team och fick tips om att kolla med Team Serneke.

– Det blev en positiv kontakt direkt och det är fantastiskt kul att jag fått förtroendet att vara med i Serneke. Förutom stödet jag får från teamet så har det varit väldigt värdefullt att få vara tillsammans med duktiga långloppsåkare som generöst delat med sig av kunskap och upplevelser kring långlopp, berättar Magdalena.

Faktum är att Magdalena verkligen kommer in som en ”nybörjare” i långloppscirkusen.

I fjol vann hon 40 kilometer långa Kronanloppet i Luleå en knapp minut före Sofia Lindberg (som i vinter åker för Team Igne). Men hon åkte inte loppet med enbart stakning.

– Jag har inte åkt något lopp med enbart stakning hittills. Så det blir verkligen en ny utmaning för mig i vinter.

I sommar och höst har dock träningen haft ett annat fokus än tidigare. Det har varit mycket stakning på rullskidor samt löpning och betydligt mer styrketräning än tidigare. I somras skaffade hon också en band så hon har kunnat träna stakning hemma inomhus.

Sedan i höstas har dottern Elsa börjat på förskola och för Magdalena är det nu en heltidssatsning på skidåkningen som gäller. Den är möjlig genom en del egna sponsorer, stödet från hennes man Mattias och att hon fått en plats i Team Serneke.

Magdalenas plan är att åka alla lopp i Ski Classics i vinter.

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig för resultat. Det ska bli ett roligt äventyr och jag ser fram emot att komma till alla fina tävlingsorter. Min tidigare erfarenhet är att jag blir bättre och bättre med mer tävlingar. Så det ska bli kul att få en ny chans helg efter helg i vinter.

Magdalena har tränat med nummerlapp och vätskebälte hemma på Lindbäckstadion i Piteå under förberedelserna inför Ski Classicspremiären. FOTO: Instagram/magdalenapajala.
Magdalena har tränat med nummerlapp och vätskebälte hemma på Lindbäckstadion i Piteå under förberedelserna inför Ski Classicspremiären. FOTO: Instagram/magdalenapajala.

– Jag ser fram emot att få utvecklas i den här fantastiska miljön. Jag ser också mycket fram emot Vasaloppet som jag följt sedan jag var ett litet barn.

Så här säger Martin Holmstrand, Team Manager i Team Serneke, om Magdalena:
– Det ska det bli väldigt intressant att följa Magdalena. Hon har tränat väldigt bra och mycket bättre än de senaste åren. Hon har snabbheten från tidigare och man ser på hennes rörelsemönster att hon är tekniskt sett väldigt bra skolad. Sedan måste man nog acceptera att det kan ta en säsong att få rutin och lära sig att åka långlopp.

I morgon klockan 12.00 startar Ski Classics tionde säsong i Livigno, Italien med 15 km Pro Team Tempo. 29 lag startar tävlingen i morgon, och och teamens herråkare startar tillsammans med tre minuters intervall mellan lagen. Sedan följs det av damåkare i en jaktstart som baseras på den tidsskillnad som uppnåtts i herrarnas lopp där sluttiden tas från lagets tredje åkare över mållinjen.

Premiären på Ski Classics sänds i morgon med start 11.50 på Eurosport med Roberto Vacchi och Oskar Svärd som kommentatorer.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...