Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jenny Larsson och Ida Dahl har båda den rosa ungdomsvästen i sikter när Visma Ski Classics drar igång i helgen. FOTO: Team Ramudden.

Jenny Larsson och Ida Dahl har båda den rosa ungdomsvästen i sikter när Visma Ski Classics drar igång i helgen. FOTO: Team Ramudden.

Max, Jenny och Ida - spännande tillskott i Team Ramudden

Max Novak, Jenny Larsson, Ida Dahl är en trio åkare från som varit bland de mer lovande i  landet i traditionell skidåkning. Nu väljer dock alla tre att satsa hårt på Visma Ski Classics i Team Ramuddens färger.
Alla tre blir intressanta namn i kampen om den rosa ungdomsvästen i vinter. Visma Ski Classics startar med Pro Team Tempo på fredag och prolog på söndag. Fredagens tävlingar sänds i Eurosport med start 11.50.

Team Ramudden har fixstjärnan Lina Korsgren. Lina som har många pallplaceringar i touren och som vann Jizerska i vintras och Vasaloppet 2018.

Nu har det gula teamet kompletterats med spännande unga åkare inför den här säsongen.

På tjejsidan Ida Dahl och Jenny Larsson.

– Ett mål i vinter blir att vinna den rosa västen, säger Ida och fortsätter;

– Men hela äventyret ska bli så spännande. Jag har aldrig varit i alperna förut så det ska bli så inspirerande att få komma till alla fina platser där nere.

Ida gjorde tre lopp i touren förra året, då i Lager 157 Ski Teams färger. Hon var 9:a i Birkenbeinerrennet, 13:e på Reistadlöpet och 12:a på Ylläs-Levi.

Häromåret var Ida i det svenska utvecklingslandslaget men sedan gick den traditionella skidåkningen lite tyngre och efter förra vintern var hon i valet och kvalet hur den fortsätta satsningen skulle bli.

– När jag fick den här chansen så blev jag jätteglad. Jag är skittaggad och så glad att teamet valt att satsa så hårt på mig, säger Ida.

Även Jenny är mycket glad att få möjligheten att åka Ski Classics i Team Ramuddens gula dräkt. Jenny var med och åkte prologen i Livigno redan förra säsongen där hon blev nia. Sedan förstördes resten av säsongen av en infektion och sedan en bäckenledsinflammation.

– Jag kunde inte åka något mer långlopp. Jag försökte åka en del traditionella tävlingar men jag kunde aldrig förbereda mig ordentligt, säger Jenny.

Träningen har gått bra i sommar och nu är Jenny verkligen motiverad inför den kommande säsongen.

– Jag kommer åka alla deltävlingar utom kanske två eller tre. Jag ser fram emot att utmana mig själv på loppen men också att resa med teamet till nya platser. Vi trivs så bara tillsammans.

– Jag tror aldrig jag varit så motiverad inför en säsongsstart som i år.

Både Ida och Jenny hyllar lagets stjärna Lina för hennes lugn, klokhet och erfarenhet.

– Det är en trygghet att vara i samma team som Lina. Hon är så bra på att dela med sig, säger båda.

Ida och Jenny har haft mer fokus på stakning, styrketräning och långa pass än tidigare. Men de har inte helt släppt den traditionella träningen utan ser båda att de kan utvecklas bra med en kombinerad träning.

Det är inte 100 procent skidåkning för de två tjejerna. Båda utbildar sig. Jenny till eko-ingenjör i Östersund och Ida till civilingenjör i Umeå.

Så här säger Lina Korsgren som sina lagkompisar:

– Jag tror på båda inför vintern. Målsättningen är att de ska åka nästan alla deltävlingar i och vara med i kampen om den rosa västen.

– Vi har inte sagt att vi ska satsa på en av dem. Det får ge sig efterhand. Jag tror det är en styrka att de har varandra under tävlingarna.

För Max Novak så svängde satsningen över mot långlopp förra vintern och starten hemma i Sverige på den här säsongen har gett 23-åringen bra självförtroende.

Novak har tidigare varit med i det svenska juniorlandslaget och har sedan fortsatt satsa hårt på traditionell skidåkning - utan att få det genombrott han hoppats på.

Förra vintern åkte han tre lopp i Ski Classics. Först Vasaloppet på egen hand utan team med sin pappa som vallare. Där blev det en 33:e plats. Sedan Birkenbeinerrennet (27:a) och Ylläs-Levi (25:a) för Team Ramudden.

Inför den här vintern fick Novak kontrakt med Team Ramudden och har satsat fullt ut mot en hel säsong i Visma Ski Classics. Redan under sommarens rullskidlopp har Max visat framfötterna. På Klarälvsloppet var han med i tätgruppen och spurtade in som nionde man fyra sekunder bakom vinnaren, Stian Berg, Team Kaffebryggeriet.

I premiären på snö i Grönklitt 16 november blev han tvåa 10 sekunder bakom Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom och en sekund före Öyvind Moen Fjeld, Lager 157 Ski Team.

– Det gick bra i Grönklitt men jag var inte så överraskad. Det var mer än bekräftelse på den jag känt sedan i sommar, säger Max.

I helgen imponerade Max ordentligt på den officiella svenska säsongspremiären i Gällivare. På 15 km klassisk stil var han nionde man, 1.22 bakom segraren Dario Cologna.

– Det var riktigt kul och jag är verkligen nöjd med den prestationen. Jag har tidigare aldrig varit topp tio på någon svensk cuptävling.

Dagen efter tog han sig till final på sprinten och slutade femma bland åkare som alla åkt sprint i världscupen.

– Jag hade förhoppningar att åka bra på sprinten men kanske inte att ta mig till final. Eftersom det var svårt att få bra fäste så valde jag snabbt att åka utan fästvalla.

Max i Offerdals klubbdräkt iGällivare, med skejtpjäxor och stakskidor på fötterna under den klassiska sprinten. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Max iklädd Offerdals klubbdräkt i Gällivare, med skejtpjäxor och stakskidor på fötterna under den klassiska sprinten. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Novak har alltså presterat bättre än någonsin på traditionell skidåkning i öppningen av den här säsongen, trots att fokus har varit långlopp.

Förklaringen kan vara ändrat träningsupplägg. Sedan i fjol tränar Max med inspiration från cyklisters träning med hjälp av cykeltränaren Mattias Reck som bland annat tränar proffslaget Trek-Segafredo.

– Jag var på en föreläsning med Mattias och det blev en vändpunkt. Jag hade tränat mycket och varit noga med allting men inte fått någon utdelning.

– Jag bestämde mig för att ändra träningen och åka Vasaloppet. Det gick bra och jag blev 33:a.

Vad är skillnaden mot förut?
– Nu blir det mest långa pass där jag lägger in korta intervaller som till exempel 30/30 sek. Tidigare har jag oftast tränat två pass per dag. Nu blir det ett pass där jag lägger in olika moment.

Nu har Novak en hel träningssäsong med fokus mot Visma Ski Classics bakom sig. Målsättningen är att vara med och kämpa om den rosa ungdomsvästen.

– Men det blir förstås tufft men en bra målsättning. Det är många duktiga unga åkare som till exempel Torleif Syrstad (Team Koteng), Emil Persson (Lager 157 Ski Team) och Stina Berg (Team Kaffebryggeriet).

Något som Max verkligen gillar inför den här vintern är att han vet att han ska åka hela Visma Ski Classics.

– Det är en trygghet. Jag har vetat sedan i somras vilka tävlingar jag ska åka. Så har det inte varit tidigare år. Det känns riktigt skönt, avslutar Novak.

I morgon klockan 12.00 startar Ski Classics tionde säsong i Livigno, Italien med 15 km Pro Team Tempo. 29 lag startar tävlingen i morgon, och och teamens herråkare startar tillsammans med tre minuters intervall mellan lagen. Sedan följs det av damåkare i en jaktstart som baseras på den tidsskillnad som uppnåtts i herrarnas lopp där sluttiden tas från lagets tredje åkare över mållinjen.

Premiären på Ski Classics sänds i morgon med start 11.50 på Eurosport med Roberto Vacchi och Oskar Svärd som kommentatorer.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...