Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Iivo Niskanen jublar som segrare på 15 kilometer klassisk stil i Ruka inför hemmapubliken. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Iivo Niskanen jublar som segrare på 15 kilometer klassisk stil i Ruka inför hemmapubliken. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Favoritseger för Niskanen - Halfvarsson tolva

Iivo Niskanen vann 15 kilometer klassiskt stil i Ruka inför en jublande hemmapublik. Finländaren vann 13 sekunder före Johannes Hösflot Kläbo som hade knappt två sekunder marginal till Emil Iversen. Calle Halfvarsson var bäste svensk som tolva knappt fem sekunder före Jens Burman på 15:e plats.

Niskanen och Kläbo åkte norrmannens andra och tredje varv tillsammans. På slutvarvet så höll finländaren farten själv och hemmapubliken kunde jubla rejält när han gick i mål.

– Det är tredje gången jag vinner här, så det är så klart ett av mina favoritställen. Idag tror jag att vi hade fler än någonsin tidigare som hejade på oss. Det var en otrolig känsla, det var helt fullt längs nästan hela banan, sa en närmast rörd Niskanen i intervju med SVT Sport.

Calle Halfvarsson var snabbast av alla efter 1,2 kilometer och efter fem kilometer låg han femma drygt sex sekunder efter då ledande Iversen. Vid varningen efter 10 kilometer var Calle åtta men tappade sedan till tolfte plats på slutvarvet och höll undan för Jens Burman med endast fem sekunder.

– Det första varvet kändes väldigt bra, men på det andra varvet händer något. Jag blev väldigt trött och fick slita. Jag gick på en liten smäll i början av andra varvet. Så är det ibland, kommenterade Halfvarsson för SVT Sport.

Calle Halfvarsson öppnade loppet starkt men föll tillbaka och slutade tolva. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Calle Halfvarsson öppnade loppet starkt men föll tillbaka och slutade tolva. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Burman gick motsatt väg mot Halfvarsson under loppet. Efter 5 kilometer var han på 21:a plats och klättrade sedan till 15:e. Johan Häggström blev tredje svensk och öppnade även han loppet tufft. I mål var han 18:e drygt elva sekunder bakom Burman. Även Björn Sandström tog världscuppoäng som 27:a. Hans första poäng i ett klassiskt lopp.

Svenskarnas placeringar:
12. Calle Halfvarsson
15. Jens Burman
18. Johan Häggström
27. Björn Sandström
38. Axel Ekström
64. Oskar Svensson
72. Teodor Peterson
Olof Jonsson DNFTopp tre: Johannes Hösflot Kläbo, Iivo Niskanen och Emil Iversen. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Topp tre: Johannes Hösflot Kläbo, Iivo Niskanen och Emil Iversen. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Officiellt resultat finns här

Totalställning i minitouren

Siste nyheter

Anders Byström blir ny landslagschef för de svenska längdåkarna och och lämnar rollen i skidskytteförbundet. FOTO: Johan Trygg.

Anders Byström blir ny landslagschef

Efter ett år som landslagschef för svenska skidskytteförbundet och flera år som tränare på elitnivå i både Sverige och Norge kommer Anders Byström nu tillbaka till Svenska Skidförbundet. Där ska han a...