Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lager 157 Ski Team med Andreas Holmberg, Öyvind Moen Fjeld, Marcus Johansson och Emil Persson under fredagens Pro Team Tempo. I morgon går Visma Ski Classics vidare med 35 kilometers prolog. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Lager 157 Ski Team med Andreas Holmberg, Öyvind Moen Fjeld, Marcus Johansson och Emil Persson under fredagens Pro Team Tempo. I morgon går Visma Ski Classics vidare med 35 kilometers prolog. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Då är långloppssäsongen igång på riktigt

Efter fredagens Pro Team Tempo för herrarna och jaktstart för damerna har tionde säsongen av Visma Ski Classics dragit igång.
I morgon väntar första individuella loppet som sänds direkt i Eurosport med start 09.10. Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Här kommer Oskars egna tankar inför Ski Classics-säsongen.

Igår startade tionde säsongen av Visma Ski Classics med ett Pro Team tempo där herrarna körde 15 kilometer lagtempo varpå damerna tog över i en jaktstart baserad på herrarnas resultat.
Tiden tog inledningsvis på tredje herren i mål i respektive lag och sedan första dam i mål.
Tävlingsplatsen är Livigno i Italien som ligger på 1800 meter över havet bjöd på fina förhållanden och snabba spår.

Blad herrarna var det riktigt jämnt i toppen, som vanligt! Team Ragde Eiendom visade sig till slut vara starkast och vann sekunder före Lager 157 Ski Team och Team Kaffebryggeriet.

På damsidan var det två åkare som verkligen stack ut. Britta Johansson Norgren och Astrid Öyre Slind hade likt förra året en fight om vem som var den starkaste damåkaren. Britta gick ut 24 sekunder före Team Kotengs Astrid och i mål skiljde det 22 sekunder. Astrid plockade alltså in 2 sekunder men det kändes hela tiden som om Britta hade full koll.

Det var Lager 157 Ski Teams tredje raka seger! Otroligt starkt av laget med sina rötter i Gällstad utanför Ulricehamn. Detta utan den snabbe Anton Karlsson i laget. Nyförvärvet inför i år, Öyvind Moen Fjeld, fick ge sig och var inte med Marcus Johansson, Emil Persson och Andreas Holmberg in i mål. Var det ett taktiskt drag? Det får vi se i morgon! Det samma gäller förra årets Champion Andreas Nygaard som fick släppa i Team Ragde Eiendom.

Pro Team Tempo ingick första gången i Ski Classics säsongen 2014/2015. Då segrade Team Coop (med Jimmie Johnsson, Bill Impola, Morten Eide-Pedersen, Seraina Boner och mig själv i laget).

Första gången jag vet om att en Team Tempo tävling kördes var i december 2013. Detta i Östersund med sändning på TV4. På herrsidan stod Team Expirit (senare Team Coop) med Bill, Jimmie och mig i laget som vinnare. På damsidan vann Team SkiProAm med Lina Korsgren, Sara Lindborg och Annika Löfström.

Säsongens kortaste lopp
I morgon är det dags för första individuella tävlingen, Livigno Prologue över 35 kilometer. Det är säsongens kortaste lopp och banan förhållandevis flack vilket bäddar för hög fart. Det som är lite lurigt är den höga höjden. Livigno ligger på 1800 meter över havet och banan är uppe på 1850 meter. Går man på rött för länge så kan det ”smälla” ordentligt.

Förra året vann Britta med 3 sekunder före Astrid och det mesta talar för att det på nytt är dessa två som gör upp om segern i damklassen.

Antalet damer i Visma Ski Classics elitfält har ökat år efter år och är nu uppe på nästan 30 procent. Extra roligt är att det under 26 år är lika många damer som herrar.

Nu blir det spännande att se om dessa unga åkare kan utmana Britta och Astrid på sikt. För svensk del så gör Magdalena Pajala en intressant start. Magdalena har ett förflutet som landslagsåkare med många fina resultat främst i sprint. Ett OS och två VM har hon deltagit på.

Teamchefen för BN Bank (som inte finns längre) Öystein Pettersen vann bland herrarna 2018. Laget hade de fyra första åkarna och hade stor uppvisning. Bäste svensk var Oskar Kardin på en åttonde plats.

Bland herrarna känns det vidöppet med många åkare som skulle kunna segra lite beroende på hur loppet artar sig. Team Ragde Eiendom har varit starkast på herrsidan under många år och när de inför året värvade Petter Eliassen så blev de inte svagare direkt. Frågan är bara nu om dessa stjärnor kan jobba som ett lag och hjälpa varandra max eller om de alla vill vinna den gula tröjan? Får de ut max av laget känns det som de kommer vinna många lopp i vinter. De har både maskiner som kan mala hårt och länge och de har genom Andreas den snabbaste av alla i en spurt.

Intressanta svenska åkare
För svensk del blir vintern intressant. Oskar Kardin visade redan förra året att han närmat sig det yppersta toppen och fortsätter det kan han vara med och utmana om pallen och kanske rent av segrar. Grabbarna i Lager 157 verkar på nytt ha skött sommarträningen bra och kommer säkert kunna vara med högt upp på främst flackare lopp. De säger själva att de lagt om träningen lite för att hålla hela säsongen ut och gör det de så kan laget chans på lagtävlingen.

Team Ramuddens stora stjärna är Lina Korsgren men de har fler duktiga åkare. Kanske kan Max Novak bli vinterns stora överraskning? Max har gjort fina rullskidslopp under hösten, var den som närmast utmanade Oskar Kardin på svenska långloppspremiären i Grönklitt i mitten av november och som åkte in som nia respektive femma på öppningstävlingarna i Gällivare förra helgen. Klarar Max höjden? Kan han vara med och utmana om en topptio-placering redan i morgon?

Från Pro Team tempot noterade jag en väldigt pigg Chis Andre Jespersen som åkte och knuffade på sina lagkamrater. Petter Eliassen såg väldigt stark ut. De två kommer vara med högt upp helt klart. Även killarna i Kaffebryggeriet visade form och Vetle Thyli och Morten Eide Pedersen kommer att finnas med i täten. Men lyckas dessa killar inte spränga fältet så kan mcyket väl förra årets Champ, Andreas Nygaard stå som vinnare!

Flera riktigt duktiga åkare lade skidorna på hyllan efter förra säsongen, av dessa två riktiga legender, Jörgen Brink, John-Kristian Dahl. Jörgen jobbar vidare som teamchef för Team Igne. John-Kristian var kapten och enligt Tore Björseth Berdal styrde han ”skutan med järnhand”. Nu är det Vasaloppsvinnaren 2019 jobb att ta över efter Dahl, ingen lätt uppgift!

I morgon är det alltså dags! Livigno Prologue sänds på Eurosport med start 09.10!

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...